Gündem Yargıtay da suç maddesini birbirine kattı

Yargıtay da suç maddesini birbirine kattı

25.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sarai Sierra davasının yerel mahkemenin maddi hata yaptığı gerekçesiyle bozulmasını isteyen Yargıtay Savcısı, kendisi de hata yaparak yasa maddelerini karıştırdı. Dosya, iyice kafaları karıştıracak bir hale geldi

Yargıtay da  suç maddesini  birbirine kattı

ABD’li Sarai Sierra’yı Cankurtaran’daki sur dibinde öldüren Ziya Tasalı hakkında yerel mahkemenin verdiği hükmün, maddi hata nedeniyle bozulmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, mütalaasında maddi hata yaptı.

Haberin Devamı

ABD vatandaşı Sarai Sierra’yı öldüren Laz Ziya lakaplı Ziya Tasalı, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “kasten öldürmek” suçundan müebbet, “cinsel saldırı” ve “hırsızlık” suçlarından da 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Tasalı’ya “iyi hal”den de indirim uygulanmıştı. Karar, temyiz için Yargıtay’a gitti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Mehmet Şahin, yerel mahkemenin kararının maddi hatalar nedeniyle bozulmasını istedi.

Gerekçe ‘cinsel taciz’

Sanığın eyleminin cinsel taciz suçuna teşebbüs kapsamında olduğunun altı çizilen mütalaada, yerel mahkemenin hatalı olarak “Cinsel saldırı” suçundan hüküm kurduğu belirtildi. Mütalaada, sanığın eyleminin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 102/2 maddesi kapsamında olduğu belirtildi. Savcı bu yasa maddesini “cinsel taciz suçuna teşebbüs” olarak değerlendirdi ancak yasa maddesi “Cinsel saldırı” suçunu kapsıyor. Yasa maddesini karıştıran Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Mehmet Şahin, dosyayı yerel mahkeme maddi hata yaptığı gerekçesiyle Yargıtay Ceza Dairesi’ni gönderd.

Haberin Devamı

‘Karışıklığı yol açıyor’

Sierra’nın ailesinin avukatı Ceren Şarman ise, bu karışıklığın dosyanın gideceği Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanlığı’nda düzeltilmesini istedi. Şarman, “Sanık yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenler, dosya kapsamında tespit edilememiştir. Sanık eski sabıkalıdır. Tiner bağımlısıdır. Evli ve iki çocuk annesi maktuleyi şehevi arzularını tatmin edememekten duyduğu infialle öldürmüş ve ırzına geçmiştir. Fiili işledikten sonra kaçmış, teslim olmamıştır. İndirim nedenleri uygulanmaması gerekirdi. Mütalaada TKC’nın 102/2 maddesine yer verilmiş ise de cinsel saldırı yerine cinsel taciz yazılmıştır. Söz konusu durum karışıklığa yol açmaktadır ve bu iki suç birbirinden çok farklıdır” dedi.

Öte yandan, sanık Tavaslı hakkında iyi hal indirimi yapılması ise mütalaada yerinde bulundu.