Gündem Yargıtay üyeliğine süre sınırlaması doğru değil

Yargıtay üyeliğine süre sınırlaması doğru değil

19.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, bazı ziyaretlerde bulunmak için geldiği Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Yargıtay ve Danıştay üyelerine 12 yıl sınırlaması getiren düzenlemeye ilişkin, değerlendirmelerde bulundu.

Yargıtay üyeliğine süre sınırlaması doğru değil

‘Bir kariyer mesleği’
Yargıtay üyeliğinin bir kariyer mesleği olduğunu belirten Cirit şöyle devam etti: “Hâkimler çok kolay yetişmiyor. Dünyanın birçok yerinde Yargıtay Yüksek Mahkemelerinin üyeleri sınırsız yaşta emekli oluyorlar. Bizde 65 yaşında emekli olunur. Zaman içinde imbikten süzülür gibi bilgileri derleyip, belli bir kaliteye ulaşıyor, hakimler. Bunun da en son noktasına, Yargıtay’a seçilerek geliyorlar. Yargıya atandıklarında bir kariyer mesleği olması nedeniyle, kolay kaybedilmemesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bu konuyu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a da ilettiklerini ancak aynı Anayasa Mahkemesindeki gibi 12 yıl bir süre getirildiğini kaydeden Cirit, “12 yıllık süre çıkarsa, yapacak bir şey yok ama gelecekte onun sonuçlarını göreceğiz. Benim düşüncem, 12 yıl gibi Yargıtay üyeliği için bir sınır getirilmemesi. Anayasa Mahkemesi gibi mahkemelerde tabi ki bir sürenin getirilmesi gerekebilir ama bizim mesleğimiz bir kariyer mesleği olduğu için, burada bir süre getirilmesini ben doğru bulmuyorum.” ifadelerini kullandı.