Manisa Yarım Asırı Aşkın Bir Süredir Ahşaptan Kaşık Yapıyor

Yarım Asırı Aşkın Bir Süredir Ahşaptan Kaşık Yapıyor

18.10.2017 - 12:41 | Son Güncellenme:

.

Yarım Asırı Aşkın Bir Süredir Ahşaptan Kaşık Yapıyor

MANİSA (AA) - Manisa'nın Demirci ilçesinde yaşayan ahşap oyma ustası Mustafa Şen, askerde öğrendiği ve 66 yıldır sürdürdüğü mesleğiyle geçimini sağlıyor.

Haberin Devamı

Rahmanlar Mahallesi'ndeki evinin bahçesinde kurduğu küçük barakada mesleğini sürdüren Şen, sipariş üzerine tamamen el emeği ahşaptan mutfak araç gereçleri yapıyor.

İlerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdüren Mustafa Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, askere gitmeden önce çobanlık yaptığını, asker ocağında ahşap oymacılığını öğrendiğini belirtti.

Askerden 1954 yılında dönünce hayvanları güderken dağlarda ahşaptan aletler yaptığını anlatan Şen, iki mesleği bir arada sürdürmenin mümkün olmadığını görünce çobanlığı bıraktığını kaydetti.

Oymacılık mesleğini yapma kararının ardından evinin yanında bir atölye kurduğunu aktaran Mustafa Şen, şöyle konuştu:

"Mahallemizden, çevre mahallelerden siparişe göre kaşıklar yapardım. Eski yıllarda ahşap kaşık yemeklerde çok kullanılırdı. Ancak son yıllarda ahşap kaşığa rağbet kalmadı. Şimdilerde siparişle düğünlerde kullanılması için ahşap oyun kaşığı yapıyorum. Simav'dan, Sındırgı'dan ve çevre mahallelerden çok sayıda oyun kaşığı sipariş ediliyor. Ahşap kaşığın tanesini 5 liradan satıyorum."

Haberin Devamı

En iyi ahşap yemek kaşığının çitlembik ağacından yapıldığını söyleyen Şen, "Hem hafif olur hem de düğünlerde oynarken çok iyi ses çıkarır. Şimdilerde bu mesleğe pek rağbet kalmadı. Ömrümün yettiği güne kadar mesleğimi sürdüreceğim." diye konuştu.

Mustafa Şen, çevre ilçe ve mahallelerden verilen ahşap oyun kaşığı ve çeşitli ahşap oyma siparişlerini yaparak geçimini sağladığını kaydetti.