Kırklareli Yarım asrı aşkın ayakkabı tamir ediyor-Kırklareli Haberleri

Yarım asrı aşkın ayakkabı tamir ediyor-Kırklareli Haberleri

15.07.2016 - 10:43 | Son Güncellenme:

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 13 yaşında başladığı ayakkabı tamirciliğini sürdüren Mümin Karataş, işlerin kötü gittiğini ve vatandaşların ucuz ayakkabıları kullanıp attığını söyledi.

Yarım asrı aşkın ayakkabı tamir ediyor-Kırklareli Haberleri

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 13 yaşında başladığı ayakkabı tamirciliğini sürdüren Mümin Karataş, işlerin kötü gittiğini ve vatandaşların ucuz ayakkabıları kullanıp attığını söyledi.
13 yaşında çırak olarak başladığı mesleği hala sürdürdüğünü dile getiren Mümin Karataş, “70 yaşındayım, 13 yaşında bu mesleğe çırak olarak başladım. Bir dönem İstanbul’da da çalıştım. 6 çocuğum 13 torunum var. İşler eskisi kadar iyi değil. Eskiden işlerimiz çok güzeldi, çok yoğun oluyorduk. Şimdi işlerimiz kötü, günlük 10-20 TL kazanıp dükkanı kapattığımız günler oluyor. Artık kundura modası geçiyor. Vatandaşlar ucuz ayakkabı tercih ediyor” dedi.
“Ucuz ayakkabıları kullanıp atıyorlar”
Ucuz ayakkabıların giyene ve tamir edene zararı olduğunu belirten Karataş, “Ucuz ayakkabıyı hem giyene hem tamir edene zararı var. Suni deri yani vinleks oldukları için birçok hastalığa neden oluyor. Ayaklarda terlemeye, koku yapmaya, mantara sebebiyet veriyor. Vatandaşlar ucuz ayakkabı alıyor daha sonra yırtılınca veya başka sorunu çıkınca çöpe atıyor. Ucuz ayakkabıları kullanıp atıyorlar. Bu yüzden çok sağlıklı olmuyor” dedi.
“Artık mesleğe çırakta yetişmiyor”
Mesleğin yapanların sayısının giderek azaldığını aktaran Karataş, “Lüleburgaz’da bu ayakkabı tamirciliği mesleğinde en eski benim. Eskiden bu mesleği yapanlarda vardı. Şimdi ayakkabı tamir mesleğini yapan kalmadı. Lüleburgaz’da 4 kişi kaldı bu mesleği yapan. Artık mesleğe çırakta yetişmiyor. Eskiden 5 çırak çalışırdı bunun yanında usta ve kalfalar da vardı.
Çıraklar da gelmiyor iş için gelse bile ilk iş parayı soruyorlar. Aileler çocuklarını okuttukları için bu mesleğe rağbet yok. Ben kendi torunumu buraya getiremiyorum. 10 yıl sonra bu meslek kalmayıp yok olacak” diye konuştu.
“Bu işlerle geçimimizi kazanmaya çalıyoruz”
İşler azaldığı için mesleği bırakacağını söyleyen Karataş, “İşler çok iyi gitmediği için bende mesleği bırakacağım. Çanta ve fermuar tamir de yapıyoruz. Ayakkabılara pençe yapıp, topuk takıyoruz. Bu işlerle geçimimizi kazanmaya çalıyoruz. Vatandaşlar tamir ettirdikleri ayakkabıları bende unutuyor. Tamir için masraf yapıyoruz fakat vatandaşlar ayakkabılarını almaya gelmiyor. Vatandaşlarımız ayakkabı alırken deri olmasına önem göstersinler. Deri ayakkabı sağlıklı, bir de vatandaşlar her gün aynı ayakkabıyı giymesinler” şeklinde konuştu.