Yaşam Yarışma sancısı!

Yarışma sancısı!

03.03.2009 - 00:45 | Son Güncellenme:

Tomris Giritlioğlu’nun‘Güz Sancısı’yla, Tolga Örnek’in ‘Devrim Arabaları’, İstanbul Festivali Ulusal Yarışma Bölümü’ne seçilmedi. İKSV’den Azize Tan, ‘Esas kriterimiz sinemasal öğelerdir’ diye konuştu

Yarışma sancısı

Bu yıl 4 - 19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 28. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma Bölümü’ne seçilen 13 film, 10 Mart’ta yapılacak basın toplantısıyla duyurulacak. Ancak toplantı öncesi iki filmin yarışma dışı bırakıldığı ortaya çıktı. Tomris Giritlioğlu’nun 6 - 7 Eylül olaylarını konu alan filmi “Güz Sancısı”yla, Tolga Örnek’in 1961 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla yapılan Devrim isimli otomobilin hikâyesini anlatan filmi ‘Devrim Arabaları’, jüri başkanlığını Kutluğ Ataman’ın yapacağı İstanbul Festivali Ulusal Yarışma Bölümü’ne seçilmedi.

‘Yarışma Dışı’na uygun’

Ulusal Yarışma Bölümü seçici kurulunun Atilla Dorsay, Esin Küçüktepepınar, Alin Taşçıyan ve festival yönetiminden oluştuğunu açıklayan İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Seçici kurul tarafından ‘Güz Sancısı’ ve ‘Devrim Arabaları” filmlerine festivalin ‘Yarışma Dışı’ başlığı altında yer verilmesi uygun bulunmuştur. Bu değerlendirmedeki esas kriterimiz sinemasal öğelerdir. Yarışmaya katılan filmler arasında belli bir biçemsel bütünlük gözetilmiş, “Güz Sancısı” ve “Devrim Arabaları” bu filmlerden daha farklı bir düzeyde olduğu için yarışma dışı bölümde gösterilmeleri kararlaştırılmıştır. Festival seçici kurulu ve yönetimi yarışmaya alacağı filmlerin seçimi konusunda tamamen bağımsızdır.
Festival programında gerek yarışmada gerekse yarışma dışı bölümde yer alan tüm Türk filmleri özellikle gelen yabancı konukların Türk sinemasında son dönemde yaşanan gelişmeleri takip etmeleri açısından özenle programlanmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, festival programımızda dünyada ve Türkiye’de tartışılan temel politik sorunlar üzerinde son derece çarpıcı yerli ve yabancı filmlere yer verilmiştir.”

Haberin Devamı

‘Filmi gösterimden çekeceğim’
Festival yönetiminin kararına şaşırdığını ama saygı duyduğunu da belirten Tolga Örnek, “Filmin yarışma bölümünün biçemine uygun olmadığı için seçilmediği açıklandı. Biçemin ne olduğunu ise anlayamadım ama jüri üyelerinden filmi üretenler kadar hassas olmalarını beklemiyorum. Yapacak bir şey yok. Filmin festivalin ‘Yarışma Dışı’ bölümünde gösterileceği de bildirildi ama festivalden iki hafta sonra 1 Mayıs’ta zaten filmim ikinci kez gösterime çıkacak. Bu nedenle filmi “Yarışma Dışı” bölümünden de çekmeyi planlıyorum” dedi.

Yazarlar