Gündem Yasa dışı kürtaj şebekesi çökertildi

Yasa dışı kürtaj şebekesi çökertildi

14.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sadece doğum hastanelerinde heyet onaylı sakat bebeklerin düşürülmesi için kullanılan ilacı, internette satan şebeke çökertildi. Bakırköy’deki bir ecza deposuna yapılan baskında 10 bini aşkın ilaç ele geçirildi, biri kadın 3 kişi gözaltına alındı

Yasa dışı kürtaj şebekesi çökertildi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri internet üzerinden son zamanlarda yoğun bir şekilde düşük ilacı satıldığını be lirleyerek, ilaç satışına yönelik bir ekip oluşturarak çalışma başlattı.

Polis ekipleri satılan ilacın kullanımını inceleyerek ilacın 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından eczanelerde satışının yasaklandığını, sadece doğum hastanelerinde heyet raporuyla sakat bebeklerin düşürülmesi için kullanıldığını tespit etti. Polis, ilaçlarları satan şüphelileri incelemeye alarak, 1 ayda 257 kadının internetten bu ilacı satın aldığını belirledi.

Ekipler geçtiğimiz 1 ay boyunca farklı tarihlerde internetten doğum ve düşük ilacı sattıkları belirlenen 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda 5 ilaca rastlandı. Şüphelilerin verdiği ifadelerde ilaçları İstanbul’da Bakırköy’de eczacılık yapan E.A.’dan aldıklarını iddia etmesi üzerine E.A., fiziksel ve teknik takibe alındı. Polis ekipleri, şüpheli eczacı E.A.’nın işyerine Mersin Tarsus’ta bulunan bir ecza deposundan gelen kolilerde satışı yasak olan doğum ve düşük ilaçları bulması üzerine operasyon kararı aldı.

Değeri 1 milyon TL

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul Bakırköy’de eczacı E.A ve Mersin Tarsus’ta ise ecza deposu sahibi B.S ile ecza deposu çalışanı Yasin A.’yı yakalayarak gözaltına aldı. İstanbul’da eczacı E.A. ve Tarsus’ta Yasin A.’nın evlerinde yapılan aramalarda internette satış değeri yaklaşık 1 milyon lira olan 9 bin 520 hap ele geçirildi. Mersin ve İstanbul’da gözaltına alınan 3 şüpheli Vatan Caddesi’nde bulunan Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirilerek sorguya alındı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. Şüphelilerden ecza deposu çalışanı Yasin A. tutuklanırken, ecza deposu sahibi B.S ve Eczacı E.A adli kontrol talebi ile serbest bırakıldı.

Hastaneye gitmemiş

Polis ecza deposu kayıtlarında yaptığı incelemede pek çok doğum hastanesine ilaç yollandığını, ancak hastanelerle yapılan karşılaştırma sonucunda ecza deposundan yollanan ilaç sayısıyla hastanelerin aldığı ilaçların eşleşmediği belirlendi. Ecza deposu çalışanı Yasin A. ifadesinde, evraklar üzerinde oynayarak fazla ilaçları eczacı E.A.’ya yolladığını söyledi.

Haberin Devamı

Ölüme neden olur

Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Birgül Karakoç ele geçirilen ilacın bilinçsiz kullanıldığı takdirde çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Karakoç; “Aslında mide ilacı olarak üretilen bu ilaç, bebek ölümlerine yol açması sebebiyle piyasadan toplatıldı ve yalnızca hastanelerde doktor kontrolüyle kullanılıyor. İlaç vajinal yoldan alınarak bebeğin bulunduğu alanı zehirliyor ve bebeğin yaşamını sonlandırıp yoğun kanamayla dışarıya atılmasını sağlıyor. Kanama durmazsa anne ölümüne kadar gidebilir. Ayrıca bebeğin ölümü gerçekleştikten sonra vücuttan çıkışı tam gerçekleşmezse de rahimde enfeksiyon riski var. İlaç rahmi de yırtabilir. Bu durumda annenin derhal ameliyat olması şart. Aksi takdirde tekrar bir hamilelik gerçekleşmeyebilir” diye konuştu.