Gündem Yasadışı dinlemeler müfettiş raporunda

Yasadışı dinlemeler müfettiş raporunda

02.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emniyet’teki “paralel yapı” iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın başlamasını sağlayan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği raporunda yasadışı dinlemelere ilişkin detaylar yer aldı.

Yasadışı dinlemeler müfettiş raporunda

Söz konusu raporda gazeteciler Fikret Bila, Fatih Altaylı, Oray Enğin ile Ak Parti eski milletvekili Metin Külünk, MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri ve hakim Hasan Erdem’in yasadışı olarak dinlendiği bilgisine yer verildi.
Gazeteci Fatih Altaylı’nın, 23 Aralık 2008 ile 18 Haziran 2009 tarihleri arasında “Ergenekon terör örgütü” soruşturması kapsamında “Fatih” kod adıyla dinlendiği belirtilen raporda, dinleme talebinde bulunan isimler arasında soruşturma kapsamında tutuklanan eski İstanbul istihbarat şube müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan’ın imzasının bulunduğu kaydedildi. Altaylı’nın “Fatih” kod adıyla dinlenilmesine karar veren hakimin o dönem İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli hakim Mehmet Karababa olduğu aktarılan raporda, Altaylı hakkında dinleme talebinin bir kez daha yine aynı suç kapsamında ve aynı polislerce talep edildiği anlatıldı. Raporda, bu kez “Fatih Altay” kod adıyla dinlenme talebinin 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli hakim Sedat Kutluata tarafından kabul edildiği belirtildi.

Kod isimle dinlediler
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila’nın da “Ergenekon terör örgütü” soruşturması kapsamında “Fikret” adıyla 6 ay dinlenildiği kaydedilen raporda, dinleme talebi yazısında, “paralel yapı” soruşturmasında gözaltına alınan şüpheli bazı polislerin imzasının yer aldığı anlatıldı. Raporda, gazeteci Oray Eğin’in de “Ergenekon terör örgütü” soruşturması kapsamında “Orhan Eğri” kod adıyla, Ak Parti 24. dönem milletvekili Metin Külünk’ün “organize suç örgütü” kapsamında “Metin” adıyla, işadamı Aydın Doğan’ın şirketlerine ilişkin vergi davalarına bakan dönemin İstanbul 6. Vergi Mahkemesi Başkanı Hasan Erdem’in ve MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin dinlenildi kaydedildi. Raporda, talep evraklarında imzası bulunan kolluk görevlilerinin, içeriğinde bilgileri bilerek gerçeğe aykırı düzenleme yaptıkları vurgulandı. Yasadışı olarak dinlenen mağdurlar dinlemeyi yapanlar hakkında savcılığa şikâyette bulundu. n İSTANBUL AA