Yasak Aşk

Muhtemelen herkesin Recep İvedik 4’ten söz edeceği bir haftada elbette alternatif filmler de mevcut.

İhsan DİNDAR

Muhtemelen herkesin Recep İvedik 4’ten söz edeceği bir haftada elbette alternatif filmler de mevcut. Bunlardan birisi de Nobel ödüllü Doris Lessing’in “Büyükanneler” isimli romanından uyarlanan ve Anne Fontaine’in yönettiği Yasak Aşk. “Coco Chanel’den Önce” filmiyle de hatırlayacağımız Anne Fontaine’in bu filminde başrolleri Naomi Watts, Robin Wright, James Frecheville ve Xavier Samuel paylaşıyor. Filmin senaryosu da Christopher Hampton’a ait. Lessing’in romanlarında

Geçtiğimiz sene İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen yapım, sinemalarda kendisine biraz geç yer bulabildi. Anne Fontaine’in İngilizce çektiği ilk film olan Yasak Aşk’ın hikayesi, Avustralya’nın deniz kıyısındaki küçük bir kasabasında geçiyor. Doğa ile iç içe olan bu yerde yaşayan bu iki genç kız, Lil ve Roz vakitlerinin büyük bölümü birlikte geçirmektedirler. İlk gençlik yıllarından sonra evlenip daha sonra da çocuk sahibi olan Liz ve Roz’un eşleri ve çocukları da arkadaş olurlar. Ancak Lil’in eşinin erken ölümü, oğlu Ian ile birlikte yalnız kalmalarına neden olmuştu. Lil’in bu dönemde en büyük destekçisi çocukluk arkadaşı Roz olacaktı. Lil ve Roz tıpkı eskisi gibi birlikte kumsala gidip güneşleniyor, denize giriyor ve birbirlerinin dertlerine ortak oluyordu. Roz’un eşinin Sydney’deki bir üniversitede ders vermeye gitmesi Lil ile daha çok vakit geçirmelerini sağladı. Üstelik bu ikilinin oğulları Ian ve Tom da tıpkı anneleri gibi çok yakın birer arkadaştır. Onlar da vakitlerinin büyük bölümünü denizde yüzerek, sörf yaparak geçirmektedirler. Bunun dışında körfeze bakan tepedeki evlerinde sıklıkla birlikte vakit geçirir sohbet ederlerdi. Tüm bu rutin hayat içerisinde bir takım olağanüstü değişiklikler yaşanmaya başlar. Liz ve Roz birbirlerinin 20’li yaşlarındaki oğullarına âşık olmuşlardır. Üstelik bu duyguları karşılıksız da değildir.

Haberin Devamı

İstisnasız her toplumun karşı çıkacağı, onaylamayacağı bir ilişki sarmalı başlarda herkesi rahatsız etse de yaşadıkları o rutin hayat içerisinde tek heyecan ve mutluluk nedeni olduğu için her şeyi akışına bırakırlar. Her ne kadar mutlu olsalar da zaman içinde kaçınılmaz olarak aralarında sorunlar yaşanmaya başlar. Ortak bir karar alıp yeni hayatlar kurmaya karar verirler. Ian ve Tom çok geçmeden yaşıtları olan iki genç kız ile tanışır bir süre sonra da evlenirler. Zaman içinde çocukları olan Ian ve Tom artık bu yeni hayatlarına alışmış eşleri, Liz ve Roz ile birlikte kumsalda vakit geçirmektedirler. Fakat geçmişte bıraktıklarını umdukları o hataları günün birinde tekrardan karşılarına çıkar. Eşleri de eskide kalan bu çarpık ilişkiyi öğrenir ve Ian ile Tom’u terk eder.

Haberin Devamı

Sundance’ta ilk gösterildiğinde hikâyesi nedeniyle tepki çeken bu film sarsıcı öyküsüne rağmen baştan sona kadar durgun bir seyir içermekte. Kumsal ve iki ev dışında pek farklı bir mekânın kullanılmadığı film bu açıdan bir sadelik taşıyor. Dram ve biraz da erotik öğeler içeren yapım özellikle edebiyat uyarlaması meraklılarına hitap ediyor.