Gündem Yasalara ‘çocuk hakkı’ denetimi

Yasalara ‘çocuk hakkı’ denetimi

02.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’de kurulacak ‘Çocuk Hakları Komisyonu’ kanun tasarısı ve tekliflerinin görüşülmesi sırasında ‘çocuğun üstün yararı ilkesinin’ gözetilmesini sağlayacak. Komisyonda parti grupları Meclis’teki sayısal güçleri oranında temsil edilecek

Yasalara ‘çocuk  hakkı’ denetimi

TBMM’de, “Çocuk Hakları Komisyonu” adıyla daimi yeni bir ihtisas komisyonu kurulacak. Komisyon yasa tasarı ile tekliflerini çocuk haklarına uygunluğu açısından inceleyip, yasama süreçlerinde çocuğun üstün yararı ilkesinin gözetilmesini ve çocukların korunması konusunda yasama denetimi sağlayacak. Çocuk istismarının önlenmesine yönelik Meclis Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda dile getirdiği TBMM’de çocuk haklarıyla ilgili daimi bir komisyon kurulması talebi hayata geçiyor. Sözkonusu komisyonun başkanlığını da yapan Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve arkadaşları, bu amaçla TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sundu. Teklif, çocuk hakları konusundaki gelişmeleri izlemek suretiyle uygulamaların bu gelişmelere uyumunu sağlamak, kanun tasarı ile tekliflerinin görüşülmesi sırasında çocuğun üstün yararı ilkesinin gözetilmesini sağlamak, çocukların korunmasına yönelik yasama denetimi yapmak ve çocuk hakları konusunda başvuruları incelemek üzere TBMM’de Çocuk Hakları Komisyonu adıyla yeni bir komisyon kurulmasını öngörüyor.
Görev süresi 2 yıl olacak
Teklife göre komisyonda siyasi parti grupları TBMM’deki sayısal güçleri oranında temsil edilecek. Komisyon üyelikleri için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak. İlk seçilenlerin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam edecek.
Komisyon üyeliklerine yapılacak ilk seçimler için siyasi parti grupları adaylarını kanunun yürürlüğünü takip eden 1 hafta içinde Meclis Başkanlığı’na bildirecek. Komisyonun bir anlamda kurucu üyesi olan bu üyeler 26. dönemin sonuna kadar görevlerini sürdürecek. Komisyonun görevleri kapsamında, uluslararası alanda genel kabul gören çocuk hakları konusundaki gelişmeleri izleyecek. Türkiye’nin çocuk hakları alanında taraf olduğu uluslararası antlaşmalarla anayasa ve diğer milli mevzuat ve uygulamalar arasında uyum sağlamak amacıyla yapılması gereken değişiklikleri tespit edecek ve bu amaçla yasal düzenlemeler önerebilecek. TBMM Başkanlığı’nca havale edilen tabarı ve teklifleriyle kanun hükmünde kararnameleri de görüşebilecek komisyon ayrıca diğer komisyonların gündemlerindeki konular hakkında talep edilmesi halinde görüş ve öneri bildirebilecek.
TBMM Başkanlığı’nca havale edilen başvurular ile ilgili konuları inceleyecek ve başvuru sahibine başvurusuyla ilgili sonucu ve yapılan işlemi bildirecek olan komisyon gerektiğinde dış ülkelerdeki çocuk hakları ihlallerini inceleyip bu ihlalleri o ülke parlamenterlerinin dikkatine doğrudan veya parlamenter forumlar aracılığıyla sunacak komisyon ayrıca, her yıl yapılan çalışmaları, elde edilen sonuçları yurtiçi ve yurtdışında çocuk haklarına saygı ve uygulamaları kapsayan bir rapor hazırlayacak.
Gerekli görürse yaptırım isteyecek
Komisyon gerekli görmesi halinde, inceleme konusunun sorumluları hakkında genel hükümlere göre kovuşturma veya işlem yapılabilmesi için TBMM Başkanlığı’nca komisyon raporu ilgili mercilere bildirilecek. Teklifin gerekçesinde dünyada açılış gününü çocuklara bayram olarak hediye eden tek parlamentonun TBMM olduğuna dikkat çekilerek, “Milli iradenin temsilcileri ile çocuklar arasında köprü olacak, çocuk haklarının geliştirilmesi ve korunması alanında çocuklarla birlikte profesyoneller ve sivil toplum kuruluşları ile iletişimi sağlayacak daimi bir ihtisas komisyonun kurulmasına ihtiyaç vardır” denildi.