Gündem Yasaları uygulayın, suçu ödüllendirmeyin

Yasaları uygulayın, suçu ödüllendirmeyin

26.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de her geçen gün artan kadına yönelik şiddete dikkati çeken KA.DER, “Yasaları çıkarın, uygulayın; artık suçluyu ödüllendirmeyin” çağrısında bulundu

Yasaları uygulayın, suçu ödüllendirmeyin

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında, “Yasaları çıkarın, uygulayın; artık suçluyu ödüllendirmeyin” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye’de bianet’in verilerine dayandırılarak 2015’in ilk 10 ayında erkeklerin 236 kadın öldürdüğü, 112 kadına tecavüz ettiği, 157 kadını fuhuşa zorladığı, 319 kadını yaraladığı, 179 kadını taciz ettiği hatırlatıldı. TBMM’de yüzde 15’te kalan kadın temsilinin kadınları şiddetten koruyabilecek yasalar ve kurumsal mekanizmalar konusunda Meclis’te seslerini duyuramadığı belirtilerek, “25 Kasım’a Türkiye bir kez daha ‘şiddetle’ giriyor” denildi. Dernek, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin nedenlerini de özetle şöyle sıraladı:

Kadınlara karşı suçlar, “rıza”, “tahrik”, “yaşından büyük gösterme” gibi gerekçelerle ya cezasız bırakılıyor ya da cezalar cinsiyetçi “erkeklik indirimleri” ile aşırı düşürülerek caydırıcılıktan uzaklaştırılıyor.

Haberin Devamı

Kadınlar yaşadıkları şiddetin sorumlusu olarak görülüyor. Mağdurların yargı yoluna gitmeleri durumunda şiddetten koruma ve yasal tazminat yetersiz kalıyor.

Çocuk istismarında dahi “rıza” arayan kararlar, failleri cesaretlendiriyor, bu tip suçlara teşvik ediyor.

Kadınlar, şiddet gördüğünde kalabilecek yer, hukuki destek bulamıyor.

Emniyet görevlileri, kendisine sığınan kadınları, şiddet gördüğü eşine teslim ediyor.

Kostümlü protesto
Muğla’nın Marmaris Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, şiddete dikkat çekmek için kostümlü eylem yaptı. Çocuk gelini temsilen gelinlik giyinen kadınlar pankartlarla tepkisini dile getirdi.