Gündem Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye sanayisinin bel kemiği olan Kocaeli, son 14 yılda yaşadığı değişim ve gelişimle birlikte kültürün sanatın ve en önemlisi de sosyal belediyeciliğin merkezi haline geldi. Başkan Karaosmanoğlu, sosyal projelere artık 7’den 77’ye bütün vatandaşların ulaştığını belirtti.

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın model kent olarak işaret ettiği Kocaeli, 2004 yerel seçimleri ardından yaşadığı büyük değişim ve yeni yasal kazanımları ile Türkiye’ye örnek oldu. İstikrarlı ve plânlı gelişmesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 ve 2071 Türkiye’sine de model olması kaçınılmaz gözüküyor. Kocaeli bir dönemin sadece sanayi kentiydi. Kirli, puslu havası bir de hafızalara kötü kokusuyla kazınan İzmit Körfez’i ile tanınıyordu. Yılların ihmali ve birikimine 1999 Marmara Depremi’nde aldığı derin yara da eklendi. Kocaeli’nin makûs talihi ise 2004 yılında gerçekleştirilen seçimler ve çıkarılan büyükşehir yasasıyla birlikte değişmeye başladı. Sınırları 110 kat büyüyen Kocaeli’nde 44 belde belediyesi kapatılarak 12 ilçe belediyesi oluşturuldu. Tüm bölgelere tek noktadan aktif hizmet getirilmeye başlandı. Bu süreç zarfında sosyal belediyecilik ile tanışan Kocaeli, Kandıra’dan Karamürsel’e, İzmit’den Gebze’ye kadar 12 ilçesiyle göz kamaştırıyor. Aradan tam 14 yıl geçti. Kocaeli, geçen bu süreçte altyapısı, çevresi, ulaşımı, turizmi, sporu ve sosyal projeleriyle yeni bir vücut kazandı. Türkiye’de ilklerin adresi oldu.

Haberin Devamı

Bilişim sınıfları açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 9 yıl önce başladığı her öğrenciye bir bilgisayar projesinin yanı sıra yeni bir projeyi daha hayata geçirecek, her okula Sanayi 4.0 laboratuvarları kurmak üzere hızla çalışmalara başladı. Sanayi Devrimi’nin 4’üncü versiyonu olan ve nesnelerin interneti olarak kabul edilen Sanayi 4.0 anlayışına uygun olarak ilk etapta Kocaeli genelindeki 74 okula 91 adet laboratuvar kuruldu. Genç beyinlerin kitaplarda okudukları bilgilerinin pratiğe dökülmesi için özel olarak hazırlanan bu laboratuvarlarda deneyler yaparak, geleceğin bilim insanları olarak yetişmesi sağlanmakta. Bu proje ile Sanayi 4.0 ruhuna uygun uçak yazılımı, savunma sistemleri, rekabet gücü yüksek akıllı sistemlerin üretimi ile gençlerin yeni dünya sistemine adaptesi ve lideri olması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Bilgi Evleri

Kocaeli’nde yaşayan bütün ilkokul öğrencilerinin okul dışı zamanlarında faydalanabileceği, bir eğitim ortamı kuruldu. Çocukların bilgiye kolay ulaşmasını sağlayan internet ve bilişim sınıfları, güncel ve klasik Türk ve dünya edebiyatı örneklerinin bir arada bulunduğu zengin bir kütüphane, güler yüzlü ve çözüm odaklı eğitmenleri bulunan, Bilgi Evleri’nin eğitim panoları bulunuyor.

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

Akademi Lise

Lise çağına gelmiş olan gençlerin zihnen ve bedenen sağlıklı olmalarını desteklemek amacıyla oluşturulan Akademi Lise, özellikle ergenlik dönemlerini aile ve eğitmenlerin destekleriyle birlikte daha kolay ve sağlıklı geçirmelerine yardımcı oluyor. Genç beyinlerin bilim, sanat ve sporla iç içe olacağı, aynı zamanda manevî eğitimlerinden de mahrum olmayacakları bu oluşum okul derslerine de katkı sunuyor.

Akademi Üniversite

Türkiye’nin dört bir yanından Kocaeli’ne eğitim için gelen gençlerin, üniversitedeki akademik eğitimine katkı sağlayan Akademi Üniversite, farklı akademik disiplinleri tanımalarını ve disiplinler arası çalışma yapmalarına da olanak sağlıyor. Oluşturulan okullarda programlar ücretsiz olarak 2 dönem boyunca uygulanıyor.

Uluslararası öğrenciler

Dünyanın dört bir yanından eğitim için Kocaeli’ne gelen yabancı uyruklu öğrencilere geleneksel Türk misafirperverliğinin yanı sıra ensar olmanın bilincinde bir yaklaşım sergilenerek, öğrencilerin kendilerini gurbette hissetmeleri önleniyor ve eğitim programlarıyla kendilerini geliştirmelerine yardımcı olunuyor. Bu kapsamda ‘Misafir Ol Gel Bana’ adındaki projeyle hem Kocaeli ve Türkiye tanıtılıyor hem de Kocaeli halkında yabancı öğrenciler için farkındalık oluşturuluyor.

Haberin Devamı

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

Gençlik Kampları

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağının nimetlerinin yanı sıra mağduru da olan gençlerin, sanal gerçeklikten kurtulup geleneğine, toprağına ve ata sporlarına yöneleceği bir ortam oluşturuldu. Telefon, bilgisayar ve televizyon gibi dijital bağımlılık yapan cihazlardan uzakta, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Diriliş 1 ve 2 Gençlik Kampları’nda doğanın eşsiz güzellikleriyle iç içe bir yaşam tecrübesi sunuluyor.

Gençlik liderleri

Uluslar her zaman bir liderin peşinden giderek zaferler kazanmış ve kültürleriyle de dünya üzerinde ‘ben de varım’ demişlerdir. Milletimiz bu yönden oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Gençlik liderlerini, gençlerimiz arasından özenle seçip yetiştirmek en önemli ihtiyaçlarımızdan birisidir. Kılavuz Gençlik Liderleri de, üniversite okuyan öğrenciler arasından liderlik kabiliyetlerine göre özel olarak seçilmektedir. Yapılan değerlendirmelerin ardından başarılı olan öğrenciler, kamp programına alınmaktadır. Kamp sürecince gösterdikleri uyum, liderlik pratikleri analiz edilip ardından Gençlik Liderleri Programına tabi tutulmaktadır. Böylece Türkiye’yi 2071 hedefine ulaştıracak liderler yatiştirilmektedir.

Haberin Devamı

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

Her öğrenciye bilgisayar

Kocaeli’nde Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun öğretmen kökenli olması, kent için büyük bir fırsat oldu. Eğitime, özellikle de çocuk ve gençlerin gelişimine önem veren Başkan Karaosmanoğlu geliştirdiği ‘Her Öğrenciye Bir Bilgisayar’ projesiyle geleceğin dili olan bilişim dilini kentteki bütün çocuklara tanıttı. Artık Kocaelili çocuklar bilişim dilini bilinçli kullanıyor. Eğitim deyince Kocaeli ile özdeşleşen bir çalışma olan ‘Her Öğrenciye Bir Bilgisayar’ projesiyle; Türkiye’ye de öncü olan bilgisayar dağıtım projesi gerçekleşti. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nun talimatlarıyla her yıl kentteki bütün ortaokul 2’nci sınıf öğrencisine ücretsiz bilgisayar dağıtılarak, 9 yılda 260 bin öğrencinin hayalleri gerçeğe dönüştü.

Haberin Devamı

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

Türkiye’nin en büyük bilim merkezi

Geleceğin bilimin ışığında şekillenmesi için Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı eski SEKA fabrika arazisi üzerindeki Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise sayılı merkezlerinden biri olan Kocaeli Bilim Merkezi gençlerin hizmetine sunuldu. Farklı yaş gruplarından ve farklı bilgi birikimine sahip bireyleri bilimle buluşturan Kocaeli Bilim Merkezi, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getiriyor. Merkez uygulamalı etkinliklerle ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye teşvik ediyor. Klasik müzecilik kavramının aksine Kocaeli Bilim Merkezi, ziyaretçilere aktif şekilde gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneyebilecekleri sergiler ve dinamik ortamlar sunuyor. Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığı ile hayata geçirilen Bilim Merkezi, 18.560 metrekarelik alanda ziyaretçilerini ağırlıyor. Merkez Algı ve Gerçeklik Salonu, Dinamik Dünyamız Galerisi, Su Alanı Galerisi, Bilimin Sultanları Sergisi, atölyeler, kütüphane, Bilim Sahnesi ve Sanayi 4.0 Mucit Dünyası Laboratuvarı birimlerinden oluşuyor.

Ödüllü proje Kılavuz Gençlik

Osmanlı Devleti’nin manevî kurucusu Şeyh Edebâli’nin, ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturuyla yola çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sadece bugünün değil yarınların da inşası için çalışıyor. Gençlerin, binlerce yıllık geleneğimizle ve manevî dünyamızla olan irtibatını güçlendirmek, dünya meselelerine kendi açısından bakabilecek bir nesil ortaya çıkması için meydana koyduğu Kılavuz Gençlik Projesi’yle, ‘Çağrısı ile çağını kurabilecek’ bir nesil yetiştiriyor. Ve Proje AK Parti Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda Gençlik ve Belediye temalı yarışmada birinci seçilerek, uygulandığı 3 yıldan bu yana büyük başarılara imza atıyor.

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

Çağın ve gelişen teknoloji ile iletişim imkânlarının ortaya döktüğü popüler yaşam tarzı anlayışına alternatif olarak; kendi değerlerine bağlı, teknolojiyi tüketen değil, üreten ve akılcı yaklaşımlarla çağa alternatifler sunan bir gençlik için 6 bileşenden oluşan Kılavuz Gençlik Modeli ortaya konuldu.

Halk üniversitesi KO-MEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2004 yılında hayata geçirilen ve halk üniversitesi olarak adlandırılan Kocaeli Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) hemşehrilerini meslek sahibi yapma ve istedikleri hobileri gerçekleştirme konusunda kararlılığını sürdürüyor. 14 yıl önce 8 kurs merkezi ile yola çıkan KO-MEK, bugün 12 ilçede 43 kurs merkeziyle ve 326 branşta meslekî eğitim kurslarıyla hemşehrilerine altın bilezik hediye ediyor. Kurulduğu günden bu yana 500 binden fazla Kocaelili’ye eğitim veren KO-MEK, Türkiye’nin istihdam yelpazesine katkıda bulunarak kursiyerlerine tercih ettikleri branşlarda meslek sahibi olma fırsatı sunuyor. Kocaeli’nin her ilçesinde kurs merkezleri bulunan ve genç yaşlı ayırt etmeksizin herkesin ücretsiz meslekî eğitim hizmeti almasını sağlayan KO-MEK, çeşitli sektörlerin ara eleman ihtiyacını da karşılıyor. Kuaförlük, cilt bakımı, fotoğrafçılık, el sanatları gibi kurslardan mezun olan birçok kişi, bugün kendi işinin patronu olarak ekonomiye can veriyor.

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli

Kağıt Müzesi’nde zamana yolculuk

Yaşamımızın her anına dokunan kâğıt, sadece yazının döküldüğü bir araç olmakla kalmayıp, hayatımızın da vazgeçilmez bir parçasıdır aynı zamanda.

Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olan SEKA Kâğıt Fabrikası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 Kasım 2016 tarihindeki müzeleştirme kararıyla kâğıdın ve kâğıt fabrikasının bütün hikâyesini anlatan bir müzeye dönüştürülerek ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Bütün detaylarının modern bir anlayışla dizayn edildiği müzede, Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi ve Cumhuriyetin ilk kâğıt fabrikası kurucusu olan Mehmet Ali Kağıtçı’nın hikâyesi de anlatılıyor. On bin fotoğraf ve belge ile ziyaretçilerini kimi zaman hüzünlü kimi zaman sevinçli bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Dört kattan oluşan ve 19 farklı salonla, yaklaşık 13 bin metrekare alanda ziyaretçilerine ev sahipliği yapan SEKA Kâğıt Müzesi 1936’dan günümüze dipdiri bir hafıza olarak şehrin ruhunu yansıtıyor.

Yaşam kalitesiyle model şehir: Kocaeli