Siyaset Yasama kurnazlığı

Yasama kurnazlığı

04.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

OHAL’in ardından çıkarılan ilk KHK’nın TBMM’de ‘temel kanun’ olarak görüşülmesi kararını eleştiren CHP’li Özel, Ak Parti’yi siyasi kurnazlıkla suçlayıp, “Darbeyle mücadele kurnazlıkla olmaz” dedi

Yasama kurnazlığı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 667 sayılı ilk kanun hükmünde kararnamenin (KHK) TBMM Genel Kurulu’nda “temel kanun” olarak görüşülecek olmasını sert biçimde eleştirdi. Özel, “Bu KHK’yı Meclis kapanmadan önce görüşme yapmaları nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne götürmedik. Yaptığımız jeste karşı, kendilerince yasama kurnazlıkları yapıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Özel, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “KHK’yı temel kanun olarak getiriyorlar. Temel kanun, birbirine benzer konuları düzenleyen tasarı ve teklifler için zaman tasarrufu amacıyla uygulanan bir sistem. 12 maddelik KHK’yı temel kanun olarak ikiye bölüyorlar. Muhalefetin söz söylemesi için değişiklik önergesi vermesi gerekecek. Kuvvetle ihtimaldir ki, KHK’ların bu maddelerine değişiklik önergesi verildiğinde de iktidar partisi; ‘darbeyle mücadeleden geri adım mı atıyorsunuz’, ‘Yenikapı ruhunu bırakıyor musunuz’ diye bizi eleştirecek. Oysa ki bu ilk KHK. Darbeyle mücadelenin temel KHK’sı gibi. Meclis açılmış, bu konuda enine boyuna müzakere yapmak lazım.

Neden çekiniyorlar?

Bütçe görüşmelerinde Meclis’i saat 11.00’de açıyorlar ama böyle bir düzenlemeyi çabucak bitsin diye temel kanun olarak getiriyorlar. Günde 4 madde görüşülürse 3 günde bitecek. Bu konuda İçtüzüğe ve Anayasa’ya dayalı itirazlarımız olacak. İçeriğine karşı mutabakatımız yok ama bu KHK’yı Meclis kapanmadan önce görüşme yapmaları nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne götürmedik. Burada yaptığımız jeste karşı, kendilerince yasama kurnazlıkları yapıyorlar. Darbeyle mücadele demokrasiyle, hukukla olur ama kurnazlıkla olmayacağı kesin. 12 maddeyi görüşmekle, temel kanun halinde görüşmek arasında 10 saat bir farkı var. 10 saat için Anayasa ve İçtüzüğü zorluyorlar. 10 saat az konuşulsun diye bunu yapıyorlar, neden korkuyorlarsa.”

Haberin Devamı

Özel, TBMM’deki basın toplantısında ise, TBMM’nin yaz aylarında kapatılmasının yanlış olduğunu belirterek, “Muhalefet o gece jetler uçarken, helikopterler bombalar atarken Meclis’in açılmasını teklif etti. AKP; sanki darbeye kendisi karşı çıkmış, diğer partiler darbeyi alkışlamış gibi davrandı. Meclis’e büyük bir siyasi nankörlük yapıldı ve OHAL ilan edildi. Meclis kapatıldı. Yüzlerini kendi hayallerindeki tek adam rejimi için fırsatçılık yapmaya döndürdüler” dedi.

Meclis açıldı

Özel, “Şimdi Meclis açıldı, 550 milletvekili burada o halde OHAL’e ne gerek var. MGK’yı apar topar topladılar ve bir tavsiye kararı aldılar. MGK kafasına göre toplanıp Bakanlar Kurulu’na tavsiye verdi. Bu irade kimin iradesi, MGK’ya bu kararı ver diyen kim? Birileri yangından mal kaçırır gibi, niçin OHAL’i uzatıyorsunuz sorusuna verecekleri yanıt olmadığı için Bakanlar Kurulu’nda karar alıyor. İşbirliği, diyalog diyen hükümete sesleniyoruz: OHAL’e ihtiyaç yok. OHAL’e devam Meclis’e saygısızlıktır. Meclis’in görevini üstüne almak kendi sivil darbesini yapmak demektir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Fiili durum yaratırız’

TBMM’deki tadilat çalışmalarına ve muhalefet kulisinde yapılan değişikliklere de değinen Özel, Atatürk’ün mareşal üniformalı fotoğrafının kaldırılmasına tepkisini de şöyle dile getirdi:

“Sadece F-16 bombalandığında sözde sığınağa girdiğimizde bütün gece özeleştiri yapan Meclis Başkanı, o geceyi çok kolay unutmuş. Meclis Başkanı’nı uyarıyoruz. Genelkurmay Başkanı’nın Meclis’e gelip üniformayla izlemesinden rahatsız olmayanlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün halıya dokunmuş resminden rahatsız oluyorlar. Yeni asıldığı yeri doğru bulmuyoruz. O kuliste fiili bir durum yaratırız.”