Gündem Yaşar Kemal’e fahri doktor unvanı

Yaşar Kemal’e fahri doktor unvanı

14.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatının dev kalemi Yaşar Kemal’e, İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından önceki gün düzenlenen “Yaşar Kemal Onur Günü” etkinlikleri kapsamında, fahri doktor unvanı takdim edildi.

Yaşar Kemal’e fahri doktor unvanı

Üniversitenin santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törene, tansiyon rahatsızlığı nedeniyle Yaşar Kemal katılamadı; fahri doktor unvanını eşi Semiha Ayşe Baban, yazar adına aldı. Törende aralarında Türkan Şoray, Hüsamettin Koçan, Ara Güler, Murat Belge ve Doğan Hızlan’ın da bulunduğu edebiyat, sanat ve akademi dünyasından konuklar yer aldı.”
Törende, Yaşar Kemal adına konuşma yapan eşi Ayşe Semiha Baban ise yazarın gönderdiği notu salona okudu.
Yaşar Kemal’in notunda şu ifadeler yer aldı: “Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. Şunu söylemek istiyorum ki ben ‘angaje’ (bağımlı) bir yazarım. Kendime ve söze ve insanın onuruna bağımlıyım. Bilinçli olarak ben aydınlığın türküsünü, iyiliğin, güzelliğin türküsünü söylemek istedim. Romanlarım yaşam gibi doğru söylesin, yaşamla birlik olsun istedim. Çünkü yaşam umutsuzluktan umut üretmektir. İnsan umutsuzluktan umut üreterek bugüne kadar gelmiştir.”
Tören sonrası Yapı Kredi Yayınları’nın üniversitede hazırladığı Yaşar Kemal sergisi açıldı. Sergi bir hafta açık kalacak.