Geri Dön
Yasemin Devrimi'nin 7. yılında Tunus

Yasemin Devrimi'nin 7. yılında Tunus

Tunus'ta 7 yıl önce seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin kendisini yakarak intihar girişiminde bulunmasıyla başlayan ve 23 yıllık diktanın başbakanlık görevi yapan Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla süren Yasemin Devrimi, yedinci yılında ülke genelinde bir kesim tarafından işsizlik ve ekonomik sıkıntı sebebi ile protesto edilirken bir kısım tarafından da zorla kazanılan özgürlükler bakımından coşku ile kutlanıyor.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Aralık 2010'da seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin kendini yakmasıyla Tunus'ta devrimin ayak sesleri de duyulmaya başladı diyebiliriz. Muhammed Buazizi vakasının ardından Tunus'ta haftalar boyu sokaklarda protestolar yaşandı. Ülke geneline yayılan protestolar sonucu 23 yıllık dikta yönetimi başbakan Zine el-Abidine Ben Ali'nin kaçmasıyla sona erdi, diğer Arap ülkeleri de gelişmelerden etkilendi ve Arap Baharı süreci patlak verdi.

Haberin Devamı

Yedinci yılında Tunus'un Yasemin Devrimi, hükümet binalarına, polis merkezlerine ve arabalara zarar verilen şiddetli protestolarla anılmaya devam ediliyor. Ülke genelindeki protestolarda bir protestocu öldürüldü, 97'si güvenlik çalışanı yüzlerce kişi yaralandı ve 800'ün üzerinde vatandaş gözaltına alındı.

Tunus Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi, başkent Tunus'un varoş mahallelerini ziyaret etti ve sorunlarla ilgileneceği sözünü verdi. Geçtiğimiz Pazar günü Kurtuluş Günü kutlamaları çerçevesinde, varoş bir mahalle olarak bilinen Ettadhamen'de gençlik kulübünün açılışına katılan cumhurbaşkanı, bu girişimi ile ülke tarihinde varoşları ziyaret eden ilk devlet büyüğü oldu.

Fakat anlaşılan o ki cumhurbaşkanı tarafından verilen vaatler pek de başarılı olmadı ve sokaklarda şiddetli çatışmalar baş gösterdi. Protestolara katılan 22 yaşındaki Mehdi, gençlik kulübünün oldukça yeni ekipmanlarla donatıldığını fakat bu gelişmenin kendilerine iş olarak dönmeyeceğini ve yükselen gıda fiyatlarına bir çözüm olmayacağını söylüyor. Medhi'ye göre hükümet yetkilileri güzel kelimelerle vaat etseler de bu kelimelerin karın doyurmuyor.

Haberin Devamı

Yasemin Devrimi'nin getirdikleri kadar götürdükleri de konuşulan Tunus'ta, turizm gibi önemli bir gelir kaynağına da Susa kentinde plajda 60 kişinin köktenciler tarafından kurşunlanarak öldürülmesinin ardından büyük ket vuruldu. Yasemin Devrimi'nden bu yana Tunus'ta 9 hükümet kuruldu.

2015 yılında Tunus'a 2.2 milyar sterlin kredi veren Uluslararası Para Fonu IMF, geçtiğimiz ay ülkeyi bütçe açığına karşı uyardu ve acil önlem planı alması gerektiğini açıkladı. İşte bu sebeple ülkede gaz, kahve, telefon aramaları ve otomobil gibi mallara yüksek oranlarda vergi uygulanmaya başlandı.

Tunus'ta her şeyin normale ne zaman döneceği şu an için büyük bir soru işareti. Demokrasi bilinci gelişmeyen her toplum gibi Tunus da sancılı bir süreçten geçiyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler