Gündem Yatay geçiş nasıl yapılır ve şartları nelerdir?

Yatay geçiş nasıl yapılır ve şartları nelerdir?

21.04.2018 - 16:33 | Son Güncellenme:

Kişi okuduğu üniversiteden memnun değilse veya üniversite hayatını devam ettirmek istediği başka bir üniversite varsa üniversitesini değiştirmek için yatay geçiş yolunu seçebilir. Yine aynı şekilde merkezi yerleştirme sonucu yaşadığı şehirden uzak bir yere yerleştirildiyse ve yaşadığı şehirde okumak istiyorsa kişi yine üniversiteler arası yatay geçişi düşünebilir.

Yatay geçiş nasıl yapılır ve şartları nelerdir

Yatay geçiş için gerekenler

Haberin Devamı

Yatay geçiş için gerekli belgeler kişinin başvuracağı üniversiteye göre değişecektir. Kişiden mutlaka eski okuduğu üniversitedeki öğrenim durumunu ortaya koyan bir transkript istenecektir. Bu hususta transkript dosyasının 4.0’lük sistemde mi yoksa 100’lük sistemde mi hazırlandığını ayrıca yatay geçiş yapılmak istenen üniversitede hangi sistemin talep edildiğini göz önünde bulundurmak ve eğer gerekirse not dönüşümü yapılmış bir transkript ile yatay geçiş başvurusu yapmak gerekmektedir.

Kişilerden not ortalamasının belli bir oranın üzerinde olmasını genellikle her üniversite beklemektedir. Bunun dışında nüfus cüzdanı fotokopisi, öğrenim görmekte olduğu üniversite öğrencisi olduğuna dair belge, başvuracağı üniversiteye yazacağı niyet mektubu ve bazen de kişinin referanslarının kişi için yazdığı referans mektupları yatay geçiş için üniversitelerin başvuracak şahıslardan istediği belgeler arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Yatay geçişte mülakat

Bazı üniversitelerde sadece bahsi geçen belgelerin başvuru günü üniversiteye elden veya posta yolu ile iletilmesi yeterliyken bazı üniversiteler bunlara ek olarak mülakat yoluna da gitmektedir. Mülakatlarda kişinin neden yatay geçiş istediğini yalın ve net bir biçimde ifade etmesi önem taşımaktadır. Bunun yanında yatay geçiş yapmak istediği üniversiteden beklentilerini ve kendisinin bu üniversiteye katabileceklerini de mülakatta ifade etmesi mülakat açısından olumlu etki yaratacaktır.

Doğru üniversite seçimi

Kişinin yatay geçiş yapacağı üniversiteyi seçerken dikkat etmesi gereken husus, öğrenim görmekte olduğu üniversite ile yatay geçiş yapmak istediği üniversite arasında büyük oranda ders denkliği olması gerekliliğidir. Aksi takdirde yatay geçiş gerçekleştirildikten sonra kişi önceki üniversitesinde aldığı birçok dersi saydıramadığı için sene kaybı yaşama riski ile karşılaşabilmektedir. Eğer kişi yine de yatay geçişi gerçekleştirmek istiyorsa üniversite öğreniminde gerçekleşecek olan sene kaybetme riskini göz önünde bulundurması gerekmektedir.