Ekonomi Yatırım fonlarının stopajı düşürülsün

Yatırım fonlarının stopajı düşürülsün

12.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, mevduat ve katılma hesaplarındaki stopaj oranının 3 ay geçerli olmak üzere indirilmesinin yatırım araçları arasında mevduatın baskınlığını artırdığını belirterek, “Bizim önerimiz, aynı oranlarda yatırım fonları ve borçlanma araçlarında da stopajın düşürülmesi. Şu anda 1 yıldan az hem yatırım fonları hem borçlanma araçlarında stopaj yüzde 10, bunun yüzde 3’e düşmesini istiyoruz. 1 yıl üstünde de sıfırı önerdik” dedi.

Yatırım fonlarının stopajı düşürülsün

Sermaye Piyasalarının Geleceği konulu toplantıda konuşan Topaç, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Stratejik sektör

“Yeni düzenleme varlık sınıfları arasında asimetri yaratıp mevduatın baskınlığını daha da artırıyor. Yatırım araçları arasında yaratılan vergi arbitrajı, sermaye piyasası araçlarının gelişimini olumsuz etkileyecek. Özellikle kurumsal yatırımcı tabanını olumsuz etkileyeceğinden ve reel sektörün sermaye piyasası yoluyla finansman sağlama olanaklarını kısıtlayacağından endişe ediyoruz.”

Topaç, sektörün ileriye taşınması için önerilerini şöyle sıraladı: “Sermaye piyasası stratejik sektör olarak belirlenmeli ve en üst düzeyde sahiplenilmeli. Yurt içi tasarrufların sermaye piyasası yoluyla yatırıma yönlendirilmesi desteklenmeli. Reel sektörün finansmanında sermaye piyasasının kullanılması desteklenmeli. Yatırım bankacılığı modeli desteklenmeli ve geliştirilmeli. Rekabetçi ve cazip bir finansal sistem yaratılmalı.”

Haberin Devamı

‘Bakanlığa ilettik’

Bu durumu aynı gün Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) bildirdiklerini aktaran Topaç, “Bu konuda bir gelişme bekliyoruz. Yatırım araçları arasındaki dengenin korunmasını istiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da ilettik” diye konuştu.

Cari açığın finansmanında sermaye piyasasının önemli bir rol oynadığının altını çizen Topaç, yerli yatırımcıların çoğunluğunun TL/YP mevduatta, yabancıların birinci tercihlerinin ise pay piyasası olduğunu söyledi. Verilen bilgiye göre, TSPB, Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) cayma hakkının da 2 aydan 2 ila 3 yıla çıkarılmasına ilişkin SPK’ya talep iletti.