Ekonomi Yatırım rüzgârı

Yatırım rüzgârı

27.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi gündemi, birbiri ardına gelen yatırım haberleriyle yoğun... Alman Ekonomi Bakanı’nın iş insanlarıyla birlikte Türkiye çıkarması yapması enerjide işbirliğini hareketlendirdi. OYAK Grubu dün önce çimento şirketinin yüzde 40’ını Uzak Doğulu TCC’ye sattı ve bu yılın en yüksek yatırımını çekti. Sonra da Portekizli Cimpor’un tesislerini satın aldı. Yeditepe Üniversitesi’nin Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, eğitim ve sağlık alanındaki yatırımlarının sürdüğünü, bor esaslı yerli ve milli molekül geliştirdiklerini söyledi. Nata Holding, Eskişehir’de Alman bir yatırım fonuna ait AVM’yi satın aldı. Holdingin başkanı Namık Tanık, “Ülkemize güveniyoruz, herkes dururken çalışmaya başladık” dedi.

Yatırım rüzgârı

Almanya’yla enerjik işbirliği niyetine imza

Haberin Devamı

Önceki gün iş insanlarıyla birlikte Türkiye’ye gelerek Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşen Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, dün de Türk-Alman Enerji Forumu’na katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de yer aldığı forumda iki ülke arasındaki işbirliği imkanları değerlendirildi, hatta geleceğe dönük yol haritasının adımları atıldı. Forum, somut işbirliklerine de sahne oldu.

Forumda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ve Almanya arasındaki enerji işbirliğinin daha ileri bir seviyeye taşınması amacıyla bir yol haritası oluşturulduğunu belirterek, yol haritasında iki ülkenin kamu ve özel sektörünün enerji alanında işbirliği yapabileceği alanlara ve odaklanabileceği projelere yer verildiğini söyledi. Dönmez, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Dört çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışma gruplarının faaliyet alanları içinde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği başta olmak üzere enerji altyapısı ve sektör eşleşmesi ile elektrik ve doğal gaz piyasalarındaki düzenlemeler yer alıyor.”

Santrallar yenilenecek

Bu çerçevede Siemens ve Temsan arasında bir niyet mektubu imzalandı. Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ve Temsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Toprak’ın imzaladığı niyet mektubu, EÜAŞ Ambarlı Santrali başta olmak üzere eski tip ve verimliliği düşük kombine çevrim santrallarının yenilenmesi için işbirliğini içeriyor.

Yatırım sonucunda elde edilecek enerji verimliliği, yüzde 45 seviyesinden yüzde 60’ın üzerinde bir seviyeye ulaşacak. Yenilenen enerji santralleri, sağlanacak performans artışı ile yatırım tutarını 5 ila 7 yıl gibi kısa bir vadede geri ödeyebilecek.

Tamamlandığında, Türkiye’nin doğalgaz tüketimini yüzde 2 düşürecek olan projenin toplam yatırım tutarının 1.5 milyar euro olması bekleniyor. Yerlileştirme konusunda stratejik işbirliği ve finansman temini konuları da anlaşma kapsamında yer alıyor.

Duraklama bitti

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de forumda, 2022 yılına kadar nükleer enerjiden tamamen çıkmayı planladıklarını, bu kapsamda linyit ve doğalgaza yöneleceklerini, Türkiye’nin de gaz kavşağı olmasından hareketle ilişkilerin gelişeceğini anlattı.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la da görüşen Altmaier, burada yaptığı konuşmada Almanya ve Türkiye arasında son dönemde normalleşen ilişkilere dikkat çekerek, “Özellikle duraklama dönemini bitirmiş olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

Yatırım rüzgârı

OYAK’tan iki dev çimento hamlesi

OYAK Grubu, dün iki yatırım haberi duyurdu. Sabah saatlerinde Oyak Çimento’nun yüzde 40’ının 640 milyon dolara Uzak Doğu’nun önde gelen çimento üreticilerinden Taiwan Cement Company’ye (TCC) satıldığı, iki şirketin bölge ve dünyada yeni pazarlara açılmayı hedeflediği duyuruldu.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, OYAK ve TCC arasında tesis edilen işbirliğinin, yurt dışı piyasalarca Türkiye ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti. Erdem, “İşbirliğinin, uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. Türkiye çimento tarihinde bir ilke imza attık ve 2018’in en büyük yabancı yatırımını ülkemize çektik. Ülkemizin geleceğine ve ekonomimize güveniyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Avantajı gördü

TCC Yönetim Kurulu Başkanı Nelson Şeng de Çin’de doymaya yakın olan pazarın artık stratejik beklentilerini karşılamadığını, bu sebeple uluslararası bir açılıma gitmeye karar verdiklerini bildirdi. Türkiye gibi stratejik öneme sahip bir ülkede OYAK gibi güçlü bir kurumla işbirliği yapmayı çok büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini aktaran Şeng, “Bu işbirliği, TCC’nin Asya pazarının dışına açılması adına öncü bir adım olacak. Bu doğrultuda OYAK’ın sahip olduğu avantajları küresel pazara girebilmek için çok önemli olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

1946’da Taipei Tayvan’da kurulan TCC, 1954 yılında özelleştirildi. Şirketin turizm ve sağlık sektörü başta olmak üzere enerji ve kimyevi alanlarında da yatırımları bulunuyor. Tayvan’da 11, Çin’de ise 65 milyon ton çimento üretim kapasitesi olan şirket 2017’de 3,2 milyar dolar hasılat gerçekleştirdi. Toplam 23 fabrikası bulunan TCC, Çin’in en büyük üreticileri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Portekizli Cimpor’u aldı

Öğleden sonra ise OYAK’ın, Avrupa’nın en eski ve köklü çimento markalarından olan Cimpor’un Portekiz ve Cape Verde operasyonlarını satın aldığı haberi geldi.

İlk fabrikası 1984 yılında kurulan Portekiz pazar lideri Cimpor, yaklaşık 6.5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip. Cimpor’un 3 entegre çimento fabrikası bulunuyor.

Yatırım rüzgârı

120 MİLYON $’LIK HASTANEYİ AÇTI

Grubun esas işi eğitim olmasına karşılık tıp fakültesine gerekli yeterlilik için 2005’te açtığı Kozyatağı’ndaki Yeditepe Hastanesi’nin ardından ikinci hastanesini 120 milyon dolarlık yatırımla Koşuyolu’nda açan Yeditepe Üniversitesi’nin Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, “Artık siyaset üstü biriyim. Eğitim ve sağlık alanında yatırımlar yapıyorum. Tek işim bu” dedi.

Yeni yatırım ve grubun gelecek hedeflerini anlatmak için Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu hastanesinde bir grup gazeteciyle bir araya gelen Dalan, 7 yıl kaçak yaşadığı dönemde dahi her gün Türkiye’de bulunan yatırımlarıyla ilgisini kaybetmediğini, bu hastane projesinin ise dönüşünü beklediğini anlatarak, “Döndüm ve ilk iş bu hastaneyi ayağa kaldırmak ve bitirmek oldu” ifadelerini kullandı. Ağırlaştırılmış müebbet hapisle halen de yargılandığının bilgisini veren Dalan buna karşılık yatırıma devam ettiğini belirtiyor.

‘Hollanda’ya satıyoruz’

Bu süre zarfında üniversite bünyesindeki laboratuvarlarda tüm mikropları öldüren molekül ürettiklerini, bu sayede bütün yüzeyleri antimikrobiyal olan hastaneyi kurduklarını açıklayan Dalan, şöyle devam etti: “Bu topraklarda 1837’de eczacılık fakültesi kurulmuş, maalasef tek yerli ve milli molekül üretilmemiş. Biz sağlıkla ilgili tamamen yerli ve milli bir molekül geliştirdik. Bor esaslı ürünümüzün patentini aldık. Ürünümüzün temeli olan bor madeninin yüzde 75’i Türkiye’de. Bu yüzden bu cevheri canımız vatanımız gibi korumak zorundayız. Geliştirdiğimiz ürünü boya, yüzey hammaddeleri, kapı kolları, vitrifiye ürünlerinin üretimi aşamasında harmanlayarak bu hastaneyi inşa ettik. İlk hastanemizin de yer ve boyasını yıl sonuna kadar değiştiriyoruz. Ürünü Hollanda’dan bir firma istedi, testlerini yaptırdı, 8 bin ton sipariş geçti. İhraç edeceğiz.”

Yatırım rüzgârı

Vitali Bey’in kriz nasihati

İş dünyasında uzun yıllardan bu yana yer aldığına vurgu yaparak kriz dönemini değerlendiren Bedrettin Dalan, “Hayatım boyunca çok fazla kriz yaşadım ama hiçbirinde yatırımdan vazgetmedim” diyerek, şunları anlattı:

“Hayatım boyunca krizlerde hep yatırım yaptım. Vakko’da müdür iken, yatırım projem vardı. Şirket muhasebecisi yatırım bütçesini kesti. Vitali Bey’e (Hakko) gittim. O da beni destekledi ve ‘Bizde de mi kriz var. Biz yatırım yapmazsak kriz biter mi?’ diyerek bana hayatımın nasihatini verdi. Bakın ben devasa yatırımları 2001 krizi döneminde yüzde 1.700 faizlerin olduğu dönemde yaptım. Bütün krizler gelir geçer ülke ayakta kalır.”

Yatırım rüzgârı

YENİ ‘AVM’Yİ ALDI HIZLI BÜYÜYECEK

Nata Holding, AVM yatırımcılarının kiralamalarda TL’ye dönüş ve döviz borçları nedeniyle zorluk yaşadığı dönemi fırsata çevirdi. Hem satın alma, hem de yeni AVM inşa etme yoluyla büyüme kararı alan Nata Holding, Eskişehir’de Alman bir yatırım fonuna ait alışveriş merkezini satın aldı. Yönetim ve kiralama hizmetleri JLL Türkiye tarafından yürütülen ve Nata Holding ile Altaş Yatırım projesi olan Vega Outlet Alışveriş Merkezi, yenilenerek hizmet vermeye devam edecek.

Nata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Tanık, yeni alımlar için yabancı bir şirketle daha masada olduklarını belirtirken, 3 AVM’lerinin faaliyette olduğunu, İstanbul, Ankara ve Adana’da da inşasına devam ettikleri 3 AVM bulunduğunu söyledi. Tanık, 12 AVM rakamına ulaşmayı planladıklarını anlatırken, “Sıkıntılı süreçten geçiyoruz ama ülkemize güveniyoruz. Herkes dururken çalışmaya başladık. Sadece alışveriş merkezlerimizde 2 bin kişiye iş imkanı sunuyoruz” dedi.

250 köprü yaptı

Son yıllarda özellikle Türkmenistan’da ve Ankara’da başarılı projelere imza attıklarını belirten Namık Tanık, “Toplamda yurtdışında 250 adet köprü yaptık” bilgisini verdi.

Yatırım rüzgârı