Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       ÖSS puanları belli oldu. Asıl kaygılı bekleyiş şimdi başlıyor. Hangi şehir, hangi üniversite, hangi meslek, devlet mi yoksa özel mi, yüzdelik dilimler, puanlar derken adayların kafası karmakarışık.
       Yılların getirdiği birikimle olaya baktığımızda ne çok yüksek puan alanların yüzde yüz istediği bölümlere girme şansı var, ne de çok düşük puanların açıkta kalma riski söz konusu. Örneğin, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Koç, Sabancı, Bilkent ve Marmara'nın gözde bölümleri için ilgili puan türünde ilk 5 bine giremeyenlerin hiçbir garantisi yok. İlk 30 bine girmeyenlerin de Ankara, İzmir, İstanbul beklentileri her an hüsrana dönüşebilir. Bu konuları adım adım açacağız. Tercih konusunda gelin bugün, şehir, üniversite ve meslek seçimini yapın. Detaylara yarın ve sonraki günlerde devam edelim.

Depremzedeler unutulamaz!

       Yalova, 1997 ÖSS'de en başarı il, 98'de de ikinci olmuştu. Yalova Lisesi de Türkiye'nin en başarılı liselerinden biriydi. 17 Ağustos depreminde yerle bir oldu. Pek çok öğretmen ve öğrencisi yaşamını yitirdi. Aylarca ders yapılamadı. Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce de deprem şokundan en fazla etkilenen illerin başında geldi. Yalova şampiyonluktan 13'üncülüğe gerilerken diğer illerin başarı oranı da bir hayli düştü. Durum, çok daha vahim olabilirdi ama, onca yıkılmışlığın arasında annesini, babasını, arkadaşlarını, öğretmenlerini kaybeden gençler için üniversite, yeni bir umut ışığıydı. Ona sımsıkı sarıldılar. Ellerinden geleni yapıp, 70'ten fazla ili geride bırakarak olabildiğince başarılı oldular. Ancak bu konuda Ankara'nın vurdumduymazlığını anlamak mümkün değil. Bulgaristan'dan, Bosna'dan, Türk cumhuriyetlerinden gelenlere özel kontenjanlar ayıran YÖK, Türkiye'nin en büyük felaketini yaşayan bu öğrencilere karşı duyarsızlığını sürdürüyor. Yazıklar olsun! Moral açısından en azından her fakültede bir - iki kontenjan ayrılabilinirdi!..

Meslek liseleri için...

       YÖK'ün mağdur ettiği bir başka kesim ise meslek liseleri. Üniversiteye giriş hakları resmen gasp edildi. Anadolu İletişim Meslek Lisesi'ni bitiren bir öğrenci, İletişim Fakültesi'ne girişte yarışa en az 50 bin kişinin gerisinden başlıyor. Böyle bir saçmalık olmaz. Mesleki ve teknik okul mezunları, kendi alanlarıyla ilgili fakültelere girişte ekstra puan istemiyorlar, sadece düz lise mezunlarıyla eşit koşullarda yarışmak arayışındalar. Henüz zaman geçmiş değil. Yok mu Ankara'da YÖK'ün bu yanlışına dur diyecek?..

Şeref meselesi Zeugma

       Meğer tarihi eserleri ne kadar da çok severmişiz! Birecik Barajı'nın suları altında kalacak Zeugma (Belkıs) kalıntılarının kurtarılması için girişim grubu kurulmuş. İçinde kimler yok ki? Gazete yöneticileri, işadamları, bankacılar, öğretim üyeleri. Bir tek politikacılar eksik. Her gazeteden olduğu gibi, keşke her partiden de bir temsilci alsalardı. İşte o zaman ekip tam kurulmuş olurdu. Cumhurbaşkanı'nın huzuruna çıkıp, bu bizim için şeref meselesi demişler. Allah Allah ne oldu bunlara? Yoksa güneş mi çarptı?! Sanki bugüne kadar olup biteni seyreden onlar değillerdi. Bu konuya ilk dikkat çekenlerden biri olarak umarım yanılan biz oluruz. Şeref meselesine gelince, birileri de Uğur Mumcu'nun katillerini bulma konusunda şeref sözü vermişti. Sonuç malum. Girişim Grubu'nun tarihi ve kültürel mirası koruma konusunda başlatacağı seferberliği dört gözle bekliyoruz!..


Yazara E-Posta: aguclu@milliyet.com.tr