Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Abbas GÜÇLÜ

ÜNİVERSİTE 1. basamak sınavı ÖSS dün yapıldı. Sonuçlar mayısın ilk haftasında açıklanacak. 105 puan barajını aşanlar açık öğretim fakültelerine, 120 puan barjını aşanlar da ÖYS'ye girebilecek.
Önceki yılın verilerine göre 105 barajı için Sözel'de 28, Sayısal'da 13 net yetiyor. 120 puan barajı için ise Sözel'den 44, Sayısal'dan da en az 26 net gerekiyor.
Eminim pek çoğunuz, bu barajları fazlasıyla aşmışsınızdır. Ama sevinciniz çok uzun sürmeyecek. Çünkü, hemen ÖYS hazırlığına başlamanız gerekiyor. Onu da aşın, iki sevinci bir arada, hem de çok daha görkemli bir şekilde, ağustos ortalarında, nereyi kazandığını belirten sonuç belgesi geldiğinde yaşarsınız.
ÖSS sonuçları mayısın ilk haftasında açıklanacak. Ama bugün yayınladığımız sorularla, sınavda verdiğiniz cevapları karşılaştırarak, alacağınız yaklaşık puanı hesaplayabilirsiniz.
Sınavı kazanamayanlar için her şeyin bitmediğini, gelecek yıl çok daha iyi hazırlanarak sınava yeniden girebileceklerini, ya da üniversite yarışını noktalayarak yaşamlarına yeni bir yön verebileceklerini hatırlatarak, kazananlara, kazanma şansı yüksek olanlara seslenmek istiyorum:
Başlıkta da belirttiğim gibi, sizler için asıl yarış şimdi başlıyor. Bir milyon 359 bin adaydan, 900 bine yakını muhtemelen ÖSS barajını aşarak ÖYS'ye girme hakkı elde edecek. Bunlardan 120 bin kadarı 4 yıllık fakültelere, 200 bin kadarı iki yıllık meslek yüksek okullarına, birkaç yüz bini de açık öğretime yerleştirilecek.
Ama, kazanıldığında sevinilecek, mezun olunduğunda gurur duyulacak fakültelerin kontenjanları öylesine az ki! Hepsi 10 bini bulmaz. Yani, üniversiteden mezun olduğunuzda size standart üstü bir gelir ve yaşam vaat eden fakültelere girmek pek o kadar kolay değil. Bu yüzden, bir - iki gün dinlendikten hemen sonra olanca hızınızla çalışmaya devam etmekte sonsuz yarar var.
ÖSS'nin birçok önemli özelliği var. Ama en önemlisi, verdiği ipuçlarıdır. Örneğin, hangi derste ne kadar başarılısınız, zamana karşı yarışta ne durumdasınız, ne kadar ve niye hata yapıyorsunuz, hangi konularda bilgi eksikliğiniz var?..
Bu arada tercihlerinizi netleştirmenizde de yarar var. Bu konuda da ÖSS sizin için önemli bir ipucu olacak. Sözel'de iyiyseniz Türkçe - Sosyal (TS) ve Sosyal (S) puanlı fakültelere, Fen Bilimleri'nde iyiseniz tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi sağlık bilimlerine, Matematik'te iyiyseniz mühendisliklere, Türkçe - Matematik'te başarılıysanız da işletme, iktisada yönelmenizde yarar var.
Sakın unutmayın! ÖYS'de Türkçe ve Matematik, temel dersler. Bu ikisinden iyi olursanız, sınavı yüzde 50 kazandınız demektir. Onların üzerine biraz da diğer dersleri eklerseniz mutlu sona ulaşmak hiç zor olmayacaktır.



Yazara Email A.Guclu@milliyet.com.tr