Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öyle nispet yapar gibi orayı, burayı, şurayı hâlâ görmediniz mi diye sorular sormak ne kadar doğru, tartışılır. Ama gerçek olan bir şey var ki, eğer bu topraklarda yaşıyorsak, sahip olduğumuz tüm değerler gibi tarihi değerlerimize de sahip çıkmalıyız.

Gidip, görmeden de bu mümkün olmayacağı için bir fırsatını bulup mutlaka gidip görmeliyiz.

Asos’u hâlâ görmediniz mi

Asos ve Behramkale’yi gezmek, yaşamak öncelikle büyük bir keyif ama çok daha önemlisi, bu tarihi mirası korumamız konusunda verdiği mesaj!

Attığınız her adımda bunu hissediyor ve dünyanın en güzel coğrafyasında binlerce yıl önce kurulan bu antik kentin nasıl yağmalandığına şahit olmanın üzüntüsünü yaşıyorsunuz.

Haberin Devamı

Asos, turistik anlamda müthiş bir doğal güzelliğe ve tarihi donanıma sahip ama ne kadar turizme uygun kullanılıyor işte o tartışılır!

Yolu berbat! Esnafı keyfe keder, otelleri pahalı, mutfağı olması gerekenin çok altında, eğlence ise yok gibi!

Denizi ve gün batımı güzel. 48 saatten sonra da benim ne işim vardı burada demeye başlarsınız, bu ilk siz olmazsınız.

Bu yüzden, Çanakkale ve Bergama’yı da içine alan bir paketin parçası olursa çok iyi olur...

Behramkale

Asos’u hâlâ görmediniz mi

Pergamon Krallığı, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluğu gibi sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Assos ve Behramkale, inanılmaz coğrafi güzelliğiyle olduğu kadar antik kalıntıları ve yağmalanan tarihiyle de dikkat çekiyor.

3 kilometre uzunluğunda ve 16 metre yüksekliğindeki surları, Milat’tan önce 540’lı yıllarda yapılan Athena Tapınağı, Behramkale ve Murat Hüdavendigar Cami, bölgede görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tarihi eserlerden bir bölümü, 1835’te Sultan 2. Mahmut tarafından Fransızlara, kalanların üçte biri de 1881’de Amerikalılar tarafından yapılan kazı sonrası Amerikalılara verilmiş...

Tıpkı diğer açık hava müzeleri gibi Behramkale’nin iyi korunduğunu söylemek abartılı olur...