Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Abbas GÜÇLÜ

DANIŞTAY'ın üniversite adaylarına ilişkin aldığı son iki karar, pek çok açıdan ömnemli mesajlar taşıyor.
Hiç kuşkusuz en önemlisi, her şeye rağmen Türkiye'nin hala bir hukuk devleti olduğunu hatırlatmasıdır.
Kararın askeri muhtıralardan çok daha etkili uyarı niteliği taşıyan mesajı ise adı ne olursa olsun hiçbir kurumun dayatmacı bir tutum içerisinde olmaması gerektiğidir.
Kamuoyu açısından alınması gereken ders ise, güç birliği ve kararlılık içerisinde olan kitlelerin haklarını hiç kimsenin gasp edemeyeceğidir.
Türk yükseköğretimine damgasını vuran YÖK ve ÖSYM'nin Danıştay iptal edinceye kadar ısrarcı olduğu iki "yanlış" kararı bir kez daha hatırlayalım.
Birincisi Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne rağmen üç kez ÖSS'yi kazanamadıkları gerekçesiyle on binlerce adayın öğrenim hayatına kısıtlama getirmesi. İkincisi de yine Anayasa'ya aykırı olarak bir zümreye, yani yeni mezunlara, üniversiteye girişte artı 40 puana varan ayrıcalık tanımasıdır.
Her ikisi de geri tepti.
YÖK ve ÖSYM hukuken iflas etti. Böylesine önemli iki kurumun hiç mi hukuk danışmanları yok? Hiç mi kimseye danışmadılar?
Yanlışlar düzeltildi. Ama ya aylarca çektirdikleri ızdırap ne olacak? Aslında yüklü bir manevi tazminatı, öylesine hak ettiler ki... Karşı dava açıp bunun da hesabını sormak gerekir. Ama öğrenci ve veliler, onlar kadar acımasız değil. Umarız kendilerine bir ders çıkarırlar...
Ders alması gereken bir başka kesim de medya olmalıdır. Milyonlarca aileyi ilgilendiren konuya karşı hep kayıtsız kaldı. Milliyet de olmasaydı gençlerin hakkı resmen gasp edilecekti. Hiç kimse de duymayacaktı.
Medya bu konuda hep üç maymunu oynadı. Gözleri kapalı, kulakları tıkalı, dillerini de yutmuşlardı. Oysa ağızları açıldığında ne kadar da kahramanlar!..
Özetin özeti kamuoyu öğrencisi, velisi, gazetesi ve hukuk kurumlarıyla el ele, gönül gönüle verdiğinde en "olmazı" bile "olura" çevirebiliyor. İşte sonuç ortada...
Gönül isterdi ki bu halkada politikacılar da olsun. Ama CHP ve Baykal'ın uzun ömürlü olmayan ilgisi dışında, hiçbiri gençlerin yanında yer almadı...Karar merciindekiler! Artık karar alırken lütfen daha dikkatli olun. Sakın unutmayın Ankara'da hakimler var.


Yazara Email A.Guclu@milliyet.com.tr