Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çiçeği burnunda yeni CHP’li Mehmet Bekaroğlu, önceki gece Genç Bakış’ın konuğuydu. Işık Üniversitesi’nde gerçekleşen programda CHP Genel Başkan Yardımcısı’na zaman zaman çok agresif sorular yöneltildi. CHP’ye geçmesinin kolay olmadığını, ailesinden bile karşı çıkanlar olduğunu ve dünden bugüne hiç değişmediğini, değişmeyeceğini söyledi...
CHP’li olarak ilk kez gençlerin karşısına çıkan Bekaroğlu, kendini anlattıkça, kararlılığını ve samimiyetini pekiştirdikçe, öğrencilerden alkış aldı.

Polemik konuları
Öğrenci: 2007’de CHP Sosyalist Enternasyonal’den çıkarılsın kampanyasına neden destek verdiniz?
Bekaroğlu: Evet, bir grup aydın böyle bir belge imzalıyordu ve o dönem CHP’nin politikaları bu konuda eleştiriliyordu, böyle bir belgeye imza attık.
Öğrenci: 2009’da SP’den Büyükşehir Belediye başkan adayı olduğunuzda, CHP’nin adayı Kılıçdaroğlu’ydu. Siz ‘CHP Topbaş’ın yaptığı 150 milyar dolarlık rantın belgelerini açıklamaya korkuyor, çünkü o da bu yolsuzluğun içinde’ dediniz.
Bekaroğlu: Ben o dönem basın toplantısı yaptım ve hangi arsa nasıl kapatıldı, 12 yılda ne kadar para paylaşıldı, bu paraların hesabının sorulması gerekiyor dedim. Bu kararların alınmasının bir kısmında CHP’li meclis üyelerinin de imzası var. Ve bu işlerin bazıları da CHP’li ilçe belediyelerinin hudutlarında oldu diye Sayın Kılıçdaroğlu’nu eleştirdim. Şu an da böyle bir konu gelse yine eleştiririm.
Öğrenci: 2011’de Çakma Gandi dediğiniz Kılıçdaroğlu bugün sizin genel başkanınız!
Bekaroğlu: Evet, söyledim. Ama siyasette böyle şeyler olur. Hakaret filan yok ama.
Öğrenci: Bir yazınızda da Mustafa Kemal’e “Kefere Kemal” dediniz!
Bekaroğlu: O yazı Mustafa Kemal ile Cumhuriyet ile ilgili bir yazı değildi, tam tersi, o yazı, yüzeysel İslamcılığı eleştiren bir yazıdır ve tam tersi Mustafa Kemal’e Kefere Kemal yani kâfir Kemal diyenleri eleştiren bir yazıdır. Ben bilirim ki bilmediğin bir insana kâfir demek büyük bir günahtır.

“Ak Parti’ye gitmedim”
* 9 yaşında çocuğun başörtüsünü tartışmaya başlarsak bu tartışmaların dibine vurduk demektir. Yazıktır bu ülkeye.
* Dindar bir insanım. Siyaset yaparken de dindar kimliğimden taviz vermiyorum. Benim için Müslüman sol gibi tanımlamalar yapıldı. Bundan rahatsız olmuyorum.
* CHP torba tezkereye karşı çıktı. Çünkü o torba tezkerede yabancı askerlerin Türkiye’ye gelmesi Türk askerlerinin yabancı ülkelere gitmesi var. Gerekçede baştan sona Suriye’deki rejim anlatılıyor. Dünyanın başka hiçbir yerinde bir ülke başka bir ülkenin rejimini devirmek için asker göndermez.
* Türkiye’nin Suriye politikası yanlış. Herkes uyardı, biz de uyardık. Numan Kurtulmuş ile dönemin Başbakan’ına gittik anlattık ama...
* Müslümanlık sol ile çelişmez.
* Ak Parti’ye Ertuğrul Günay katılırken de Numan Kurtulmuş katılırken de davet edildim ama katılmadım.

“Niye CHP’li oldum?”
* Kılıçdaroğlu ile uzun süre konuşup tartıştıktan sonra CHP’nin yapmak istediklerine katkı sağlayacağımı düşünerek, benim öteden beri koruduğum çizgide siyaset yapmamı sağlayacak bir alan açıldığını gördüğüm için CHP’ye katıldım.
* Ailemle de konuştum, tartıştım. Karşı çıkanlar oldu, sonunda katıldım.
* CHP’ye geçmem parti değiştirmektir ama çizgi değiştirmek değildir.
* Ak Parti Milli Görüş’ün devamıdır. Rahmetli Erbakan’ın dillendirdiği birçok şeyi Erdoğan yapmaya çalıştı.

Kürt meselesi
* Kürt meselesini çözebilecek tek siyasal hareket, bir sosyal demokrat program ile CHP’dir.
* Ana dil haktır ve insanlar farkı dilleri konuşuyorlar diye ülke bölünmez.
* Türkiye’de gençler özgür değil.
Özetin özeti: CHP için farklı bir açılım olduğu kesin!..