Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hem liselere, hem de üniversitelere girişte, burs dağıtan dağıtana.

Özellerden sonra, kısıtlı da olsa, devletler de bu kervana katıldı.

Öğretim ücretinin, bir bölümünü ya da tamamını almayan da var, üste para veren de. Yeter ki puanınız yüksek olsun.

Onlara hava atacakları bir albeniniz bulunsun. İşte bu noktada çok, hem de çok dikkatli olmanızda yarar var.

Pek çok lise ya da üniversite, maalesef, sizi oraya yönlendirinceye kadar döktükleri dillerin, verdikleri vaatlerin arkasında durmuyor. Burs konusunda yapacağınız sözleşmeler kesinlikle, yazılı metinlere dayanmalı ve bir öğretim yılı için değil, üniversite bitinceye kadar olmalı.

Haberin Devamı

Hangi durumlarda kaldırılıyor, çok iyi incelemelisiniz. Daha da önemlisi, çok pahalı üniversitelerde sadece öğretim bursu yetmez, yemek, ulaşım, barınma, kitap ve etkinlikler gibi detayları da mutlaka düşünmelisiniz, yoksa karşınıza öyle faturalar çıkar ki, bizim burada ne işimiz vardı noktasına gelebilirsiniz.

Ayrıca, sırf iyi burs veriyor diye elinizdeki çok iyi puanları harcarsanız, ileride derin hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz.

Önceki yıl, şampiyon öğrencilerden birisi, kendi alanındaki en iyi üniversitenin rektörü ile görüşüp, bana ne veriyorsunuz diyor, o da sadece iyi bir eğitim deyince, dudak kıvırıp, kendisine araba veren daha yeni kurulmuş bir üniversiteye gidip kayıt yaptırıyor.

Birinci yarıyılın sonunda öyle bir hayal kırıklığı yaşıyor ki, tekrar o dudak kıvırdığı iyi devlet üniversitesine gitse de, bu kez onlar almıyor. Anlayacağınız, kısa dönemli abartılı, burslara, fiyakalı kampüslere, birbirinden cazip vaatlere kanıp da, geleceğinizi karartmayın.

Burs olanaklarının hepsi böyle mi, asla değil. Sadece bu işin tüccarlığını yapanlardan uzak durun yeter.

İşportacılar gibi önce fiyatını yükseltip, sonra da yüzde 90’a varan oranlarda burs veriyoruz diye, koş vatandaş koş muhabbeti yapanlara karşı dikkatli olun, yoksa ileride çok üzülürsünüz. Hedefiniz, en iyi burs değil, en iyi eğitim olmalıdır... Gerekirse borçlanın ama hayalini kurduğunuz
en iyi yerlerden birinde okuyun...