Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül‘ü, Kayseri’de iki gün boyunca yakından izledim. Zamanının önemli bir bölümünü, eğitime ve özellikle de bilime ayırdı. Üniversiteleri dinledi, açılış ve temel atma törenlerine katıldı, hayırseverleri ödüllendirdi, laboratuarlarda bilim insanlarıyla beraber oldu. Yapılan araştırmaları bizzat yerinde gördü...
Peki bu o kadar önemli mi?
Evet çok önemli! Çünkü tüm bu ziyaretler sonrasında, üniversitelerde bahar havası esti. Ziyaret ettiği araştırma merkezleri, takdir edilmenin gururunu yaşadı.
Umarız bu heyecan ve ziyaretler, sadece Kayseri ile sınırlı kalmaz. Çünkü üniversitelerin böylesi bir desteğe ve morale her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı var...

Kök hücre merkezi
Genetik ve Kök Hücre Araştırma Merkezi GENOM, Nano Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Aşı Geliştirme Merkezi, Gül’ün, Erciyes Üniversitesi’nde açılışını gerçekleştirdiği laboratuarlardan sadece birkaçı.
Gül, bu ziyaretinde, kök hücre konusunda uzun uzadıya bilgi aldı, Inverted ışık mikroskobunun başına oturup canlı hücreleri izledi. Bilimin kat ettiği yolun çok hızlı olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda, önemli mesafe kat ettiğini söyledi. Tıpçılar kadar mühendislerin de sağlık sektöründe istihdam edildiklerine dikkati çekerek, bu alandaki araştırmaların artırılmasını istedi. Peki bu araştırma merkezinde neler yapılacak?

45 milyonluk yatırım
Kayseri’deki pek çok eğitim ve bilim merkezi gibi GENKÖK de imece usulüyle kuruldu. Kayserili hayırsever Betül-Ziya Eren çifti başta olmak üzere Kalkınma Bakanlığı, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve Kayseri Ticaret Odası kuruluşunda destek sağladı.
Merkez için 2012 yılı sonu itibariyle 25 milyon TL harcama yapıldı, 2013-2014 yıllarında ise 20 milyon TL ek harcama yapılması hedefleniyor. Merkez bünyesinde, GMP şartlarında Kök Hücre, GMP şartlarında Gen Tedavi, GMP şartlarında Kordon Kanı Bankacılığı, Genom, Proteomiks, Moleküler Mikrobiyoloji, Transgenik Scid ve Nude Mouse Üniteleri, Bitki Biyoteknolojisi, Bitki Doku Kültür Laboratuvarları, Görüntüleme Merkezi, Biyomateryal ile Biyoinformatik üniteleri bulunuyor.
GENKÖK’te şu anda Kök Hücre Araştırma, GMP Üniteleri (Hücre Tedavi, Gen Tedavi), Genom Bölümü, Moleküler Mikrobiyoloji, Bitki Biyoteknolojisi bölümleri ve İklimlendirme odaları aktif olarak çalışıyor. 2013’te ise Transgenik Ünite, NUD ve SCID Mouse Üretim Alanları, Proteomiks, Görüntüleme Merkezi, Moleküler Tanı Merkezi (akredite), Biyoinformatik Ünitesi’nin aktif hale getirilmesi hedefleniyor...
Ve ilk çalışmalar semeresini verdi. Yaz aylarında kenelerin deriye yapışması nedeniyle ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı aşı geliştirildi. Hem de dünyada ilk kez!
Cumhurbaşkanı Gül, seri üretime ne zaman geçileceğini sordu. Çok yakında cevabını alınca da sevindi. İlaç konusundaki çalışmaların da hızlandırılmasını istedi ve bu konunun çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Araştırma üniversitesi
Gül’ün ziyaretlerinde dikkat çeken noktalardan birisi de yıllardır sözü edilen araştırma üniversitelerine yönelik adımların artık daha net bir şekilde atıldığıydı. Önceki yıllarda, TÜBİTAK, YÖK ve iktidar arasındaki diyalog eksikliği nedeniyle çok zaman kaybedildiğine sık sık vurgu yaptı ve o yılların artık geride kaldığını söyledi. YÖK Başkanı Çetinsaya da açılışlarda yanındaydı. Üniversitelerin bu yöndeki isteklerine, her türlü desteğin sağlanması konusunda kendisinin yardımcı olacağına vurgu yaptı.
Bilime ayrılan kaynakların da çok daha fazla arıtılacağını söyledi. Hocalardan alkış aldı.
İşte Cumhurbaşkanı’na sunulan çalışmalardan bazıları:
n GENKÖK bünyesinde 20 proje yürütülüyor. Meme Kanseri, Prostat Kanseri, Mezenkimal Kök Hücre, Kök Hücre Üretimi ve Dejenerasyonu, Lösemi, Transgenik Otistik Mouse projeleri bunlardan bazıları.
n Kordon Kanı Bankası kurulacak. Banka kurulduğunda, Kemik İliği Nakli Ünitesi’ne sahip olan Erciyes Üniversitesi nakil bekleyen hastalara yeni bir umut olacaktır...
Özetin özeti: Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizde, 10 yıl içerisinde, bilim adına büyük patlamaların yaşanacağı inancında. Bizi geleceğe onlar taşıyacak diyor ve bunun gururunu yaşıyor...