Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hayriye Ersoy‘u bir Güneydoğu gezisinde tanımıştım. Hemen fark yaratıyordu. Sonra pek çok sivil toplum hareketinin içerisinde gördüm. CHP’den milletvekili aday adayı olduğunu duyduğumda ise hiç şaşırmadım. Çünkü siyaset genlerinde vardı. Toplumun her kesimiyle sıcak diyaloğa sahipti.
Ona Adıyaman’da Hanım Ağa diyorlardı. Hakkını da veriyordu. Peki, niye siyasete giriyor? Aile geleneği, yedi sülalesi CHP’li, amcası CHP’nin ilk milletvekillerinden, eşi CHP eski il başkanı, kendisi de 15 yıllık CHP üyesi. Ama asıl önemli olan, artık bir şeylerin değişmesi gerektiğine inanması. “Ülke sıkıntıda ve daha da büyüyor. Bu yüzden evde oturamazdım” diyor.

Dini siyasete hayır!
Peki, ya türbanı?
Bu konuya da farklı bir bakış açısı getiriyor:
“İnançlılar farklı bir zümre olarak ayrı bir çatı altında toplanmalıdır, bakış açısını kırmak hepimizin görevi olmalıdır...”
Kürt kökenli ve yöredeki pek çok çocuk gibi Türkçe konuşmayı, okula başladığında öğrenmiş. Ama etnik köken ya da dini inançlar üzerinden siyaset yapmayı özellikle reddediyor.
1970 doğumlu ve Adıyaman Üniversitesi Mimari Dekoratif Sanatlar bölümü mezunu. Aktif olarak ticaretle uğraşıyor. Gıda, mühendislik, müteahhitlik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren birkaç şirketin yöneticiliğini yapıyor.
İkisi üniversite mezunu, ikisi de halen üniversitede öğrenim gören 4 kızı var ve sıkı bir kadın hakları savunucusu. Kadınları eğitmeden, kadınları meslek sahibi yapıp iş hayatına katmadan ne kadın cinayetleri önlenir ne de ülke kalkınır diyor, başka bir şey demiyor.
Söylediklerini de laf olsun diye söylemiyor. Bugüne kadar o kadar sosyal amaçlı projeye öncülük etmiş ve o kadar çok kadına meslek kazandırarak iş güç sahibi yapmış ki anlattığı her şey inandırıcı geliyor.
Peki, niye Adıyaman’dan değil de İstanbul’dan aday oluyor? Bu yıl için Adıyamanlıların çok yoğun olduğu, İstanbul 2. bölgeden, aday olmayı düşünüyor ama bir sonraki seçimde kesinlikle Adıyaman’dan yarışa katılacağını söylüyor...

CHP, Doğu, G. Doğu?
CHP, Doğu ve Güneydoğu’dan neden oy alamıyor? Bundan sonra alır mı? Bu sorulara da samimiyetle cevap veriyor.
Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu‘nun son bölge gezisinde, yanında o yöreyi bilen, onların dilini konuşan kadın politikacıların eksikliği vardı. Eminim ki bu seçimde kendimizi çok daha iyi anlatacağız...
Kadınlar konusunda dersini çok iyi çalışmış. Politikacı olmadan evin yolunu unutmuştum, bundan sonra çok daha koşturmam gerekiyor diyor ve ekliyor:
En büyük yanlış, ülkenin her yerine aynı reçetenin uygulanması. Oysa bölgesel ve kültürel farklılıklar var. Her yöreye uygun projelerin geliştirilmesi gerekir. Bu konuda TOBB’la çok başarılı işler yaptık...

CHP’nin türbanlı Hanımağa milletvekili aday adayı


İlle de kadın!

Haberin Devamı

Kadınlara yönelik projeleri öylesine dikkat çekmiş ki, ABD elçiliği de bazılarına partner olmuş ve Amerikan üst düzey yöneticileri geldiğinde hep davet almış. Hillary Clinton’la da bu projelerden birinde bir araya gelmiş.
İşte yaptığı projelerden bazıları:
- Anadolu İş Kadınları Derneği Kuruculuğu ve Yöneticiliği
- Anadolu Kadın Girişimler Federasyonu Kurucu Üye ve Başkan Vekilliği
- TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyeliği ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Adıyaman Kurucu Başkanlığı
- Güneydoğu Sanayici İş Adamları Federasyonu Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği
- Adıyaman Kent Konseyi Kadın Komisyonu Başkanlığı
Ayrıca, ABD Büyükelçiliği desteğiyle dönemin büyükelçisi Ross Wilson’un etkinliğe katılımıyla 200 Adıyamanlı kadına okuma, yazma, mesleki beceri ve bilgisayar eğitimleri verilmesini sağladı.
Avrupa Birliği projelerinden 500.000 euro’luk bir hibeyle Adıyamanlı potansiyel girişimci kadınlara mesleki beceri kursları ve işyeri açma imkânları sundu.
Adıyaman Üniversitesi - Anadolu İş Kadınları Derneği işbirliğiyle Avrupa Birliği Hibe Programları’na sunulmak üzere Atatürk Barajı çevresinin yemiş ağaçlarıyla ağaçlandırılarak meyvelerin satışa hazır hale getirilme aşamasına kadar aktif kadın istihdamını sağlamak amaçlı projeler hazırladı. Ancak dönemin iktidarının olumsuz görüşü neticesinde projeye destek alamamış.
Ankara Kadın ve Gençlik Platformu Derneği ile Adıyaman’da Kadın Üreme sağlığı konusunda eğitimler ve projeler gerçekleştirdi.
Özetin özeti: Görünen o ki 7 Haziran seçimleri hem çok iddialı hem de çok renkli geçecek...