Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Genç Bakış’ta Türkiye nereye gidiyor sorusuna cevap aradık. Çok ilginç tespitler ortaya çıktı. SMS anketimizde ise “Derin devletin var olduğuna inanıyor musunuz?” sorusunu yönelttik. Yüzde 84 evet dedi. İşte bu çarpıcı açıklamalardan bazı satırbaşları:

FİKRİ SAĞLAR

Derin devlet var mı

- Susurluk “derin devlet” ise, Ergenekon “sığ devlettir”. Bu nedenle insanlar Ergenekon için “Tayyip Erdoğan’ın derin devleti” diyorlar.
- Devletteki gücü kullanan bazı insanlar kendi vatandaşlarını öldürme hakkını kendilerinde görüyorlar.
- Bugün tam 17.547 faili meçhul cinayet dosyası var. Türkiye önce bunları çözmelidir.
- Ergenekon’da görüldüğü gibi, telefonlar özel konuşmalar da dahil olmak üzere dinleniyor ve bu kayıtlar ifşa edilerek şantaja dayalı bir sistem oluşturuluyor. Oysaki mahkemeden suçluluğuna dair kanıt alınmayan hiç kimse dinlenmemeli ve dinlemeler özel konuşmaları içermeden yapılarak, kullanıldıktan sonra imha edilmeli.
- Eğer Susurluk çözülmüş olsaydı, bütçeye 75 milyar dolar yük bindiren banka hortumlamaları olmayacaktı.
- Başörtüsü bizim geleneksel kıyafetimizdir, halkın kıyafetidir. Fakat türban bir düşüncenin simgesi.
- Bir ülkede hukuk, siyasi erki elinde tutanlar tarafından yönlendiriliyorsa o ülkede adalet olmaz.
- Görevdeki bir Genelkurmay Başkanı’na dava açan ilk siyasetçi benim. Bizim davamız ifade özgürlüğüne dayanan bir dava.
- Ekonomik kriz kapıya dayanmış, hâlâ bizi teğet geçti diyorlar. Ne teğeti, kriz bizi alıp götürdü.
- Siyaset, siyasetçiye bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir.
- Cahilden korkmayın, çünkü bilmediğini bilir. Aydından da korkmayın, o da bildiğini bilir. Ama yarı cahilden korkun. Bizim ülkemizdeki sistem yarı cahil yönetici yetiştiriyor.
- Türkiye’de 25.000 ajan-provokatör dolaşıyor. Bu nedenle, biz devleti yeniden yapılandırmalıyız.

AHMET ÖZAL
- Türkiye kasım ayından sonra ekonomik krizden daha çok etkilenecektir.
- Ekonomide bugünkü durum 1924 ve 1929 ekonomik krizlerine benziyor. Peşinden Hitler, Mussolini gelmişti.
- Dolar yakında 2 YTL’yi geçecek. Zaten dalgalı kur bunu gerektirir. Siz tasarruflarınızın üzerinde borçlanarak büyümeye çalışıyorsunuz, sonuç tabii ki bu olur.
- Babam iktidara gelince IMF’yi Türkiye’den gönderdi, fakat babamın ölümünden sonra 1994 yılında IMF yeniden Türkiye’ye geldi.
- Erdoğan’a IMF’yi Türkiye’den gönderemezseniz sizin de sonunuz 57. hükümet gibi olur dedim.
- Turgut Özal hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin ismi Anadolu Cumhuriyeti olsun demedi.
- Körfez Savaşı zamanında “1 koyalım, 3 alalım” sözü de babama ait değil.
- Bir Başbakan benim memurum rüşvet almayı bilir diyecek kadar aptal olabilir mi? Babam benim memurum işini bilir lafını memurların üzerine gidilmesin, onlar görevlerini iyi bilir anlamında söylemişti.
- Türkiye’nin politikacı ihtiyacı yok. Siz seçerken politikacı değil, devlet adamı seçin. Çünkü politikacı bugünü, devlet adamı ise 30 yıl sonrasını düşünür.
- Son 30 yılda görev yapan tüm siyasetçilere çağrı yapıyorum, gelin malvarlığımızı açıklayalım. Bakalım kimin malvarlığı artmış, kimin azalmış...
- Türban rahibelerin örtüsüne benzer, bizim geleneğimizde olan başörtüsüdür.
- Turgut Özal döneminde başörtüsü sorunu kanunlarla çözüldü, anayasayla değil. Başbakan anayasa değişikliğiyle bu meseleyi çözülmez bir hale getirdi.
- Terörü çözecek bir GAP vardı. Fakat Özal’dan sonra yatırımlar askıya alındı. Şimdi Başbakan, GAP’ı bitireceğim diyor. Binlerce şehitten sonra mı GAP akıllarına geldi?

KAMER GENÇ
- Ergenekon AKP’yi kurtarmak için ortaya çıkan bir olaydır.
- Laiklik bilime, akla, kadına değer veren bir sistemdir. Ama bunlar (AKP) kadınları kapatmak istiyor. Eşlerini görüyorsunuz.
- Bu hükümet güya İslamcı. Fakat ABD, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin omuzlarına basa basa Irak’ta insanlık tarihinin en önemli zulmünü yapıyor. Bu, Özal zamanında başladı.
- Abdullah Gül, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği için Danıştay’dan sonuncu sırada seçilen kişiyi atadı, en çok oyu alarak birinci olan kişi sırf Alevi olduğu gerekçesiyle Çankaya Köşkü tarafından bu göreve getirilmedi.
- Çağdaş bir devletin görüntüsü kara çarşaflı olmamalıdır. Eğer eşini kapatıyorsan, bırak evde otursun. Dünyaya, Avrupa’ya böyle görüntü verilmesin.
- Gül ve Erdoğan bulundukları makamları temsil edecek güçte değiller.
- Biz din adamlarına sorduk, Kuran’da başörtüsü diye bir şey yok.
- Türkiye’de üretim durdu. Türk halkı sefalet ve yoksulluğa mahkûm edilmek isteniyor.
- Terör sorununu çözmek için öncelikle doğuya yatırım yapılmalı. İşsizlik çözülmeli. 1991’de SHP-DYP iktidarında 10.000 işçi alınması kararlaştırıldı. Bunların 1000’i Tunceli’dendi. İnanın, o yıl dağa çıkışlar durdu.
- Muhalefette olmak zor. Hep güç odaklarının hedefinde oldum.
- Şimdi hükümet düzgün de ben mi söylemiyorum?
Özetin özeti: Siyasetin kendi içinde ve siyasete karşı güvensizlik diz boyu. Sanki öncelikle aşılması gereken konu bu!..