Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yaz tatili kapıda. Yakında evlerde karne fırtınası kopacağı kesin. Kırıklı karneler için cezai müeyyidelerin bini bir para. Peki dört dörtlük karne getirenlerin ödülü ne olacak?
Bu konuda aile büyükleri kesenin ağzını açmak zorundalar. Bütçeyi zorlamayacak şekilde, gönüllerinden geçen hediyeleri söyleme zamanı artık geldi. Hediye seçiminde o kadar çok alternatif var ki, tercih öğrencilere kalmış.
Yurtiçi ve yurt dışı yaz okullarından gençlik kamplarına, bisikletten bilgisayara, giyim kuşamdan cep telefonuna, tatilden kuru bir teşekküre kadar ne ararsanız var.
İyi bir karne getirmek, elbette öğrencilerin asli görevi ama ufacık bir hediye bile öğrencileri mutlu etmeye yetecektir.
Eskiden en güzel hediye yaz kitaplarıydı ama bugünün öğrencileri kitabı çok sevmiyor. Mini minnacık müzik çalarlardan müzik dinlemek onlar için daha cazip. Bir de karnesi ne kadar parlak olursa olsun çalışmak zorunda olanlar var ki onlara da hoşgörü diliyoruz. Çalışırken de keyif alınır. Yorucu da olsa, onun hazzı da bir başka güzeldir...

Haberin Devamı

KULİS
Dokunulmazlığı biten milletvekilleri!

Yarından sonra milletvekilliği düşecek olan isimler arasında eski MEB bürokratları da var. Dokunulmazlıkları sona ereceği için haklarında açılan ceza davaları ve kesinleşmiş cezaların hemen uygulanabileceği söyleniyor. Bu da onlara korkulu anlar yaşatıyormuş. Yarın seçilen milletvekilleri bayram yaparken onlar matem bağlayacağa benziyor... Yarından sonra milletvekilliği düşecek olan isimler arasında eski MEB bürokratları da var. Dokunulmazlıkları sona ereceği için haklarında açılan ceza davaları ve kesinleşmiş cezaların hemen uygulanabileceği söyleniyor. Bu da onlara korkulu anlar yaşatıyormuş. Yarın seçilen milletvekilleri bayram yaparken onlar matem bağlayacağa benziyor...

Özel okullarda sen-ben “didişmesi”
Eğitim sektörüne gümbür gümbür giren bir özel öğretim kurumları zincirinin mazisi sorgulanmaya başlandı. Nedendir, niyedir bilinmez. Kıskançlık diyenler de var mazisi o kadar eski değil diyen de. Ama görünen o ki, özel öğretim kurumları arasında artık kronik hale gelen bu sen-ben kavgası, bu kayıt döneminde alevlenecek...

Haberin Devamı

ETKİNLİK PANOSU
- Adnan Menderes Üniversitesi
Bilim Kampı
Yer: Kuşadası Turizm Otelcilik ve
Meslek Lisesi Uygulama Oteli
Tarih: 19-23 Haziran 2011

- Maltepe Üniversitesi
Hande Yener Konseri
Yer: MÜ Marmara Açıkhava Tiyatrosu
Tarih: 19 Haziran 2011
Saat: 19.00

SORU CEVAP
Soru: 1 Haziran’da yapılan öğretmen atamalarında sözleşmeli çalışırken kadroya atananlar çalışmakta oldukları mı yoksa yeni atandıkları okulda mı kadroya geçirilecek?
Cevap: Yeni atandıkları okulda. Milli Eğitim Bakanlığı bir karar alarak tercihi öğretmenlere de bırakabilir.

ŞİKÂYETİM?VAR!
MEB yetkililerine sesleniyorum. İkinci yabancı dil branşlarında Almanca’ya 175 kadro verilirken Fransızca’ya 8 kadro ayrılıyor. Her alanda şartları aynı olmasına rağmen bu farklılık neden? Kadroların eşit şekilde dağıtılması gerekmiyor mu? Bunun nedenini biri açıklasın lütfen.

Bunları biliyor musunuz?
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Türkiye’nin ilk hibrit sanayilik domates tohumunu üretti.

Haberin Devamı

Doğuş ve Cornell’dan ortak proje
Doğuş ile Cornell üniversiteleri kalp rahatsızlıklarının önlenmesi için bir araya geldi. Dört yılda tamamlanması planlanan projeye, 100 bin euro bütçe ayrıldı

Doğuş Üniversitesi ile dünyanın en önemli yükseköğretim kurumlarından Cornell Üniversitesi, “Doğuştan Kalp Kusurlarının Mühendislik Bakış Açısı ile İncelenmesi” projesini hayata geçiriyor. Avrupa Komisyonu Yedinci Çerçeve Programı Marie Curie Fonları kapsamında desteklenen projeyle, doğuştan kalp rahatsızlıklarının önlenmesi hedefleniyor. Projenin ilk ayağı Amerika’da başlıyor. Bu çerçevede, Doğuş Üniversitesi adına projeyi yürüten Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çağatay Yalçın 13 Haziran - 20 Ağustos tarihleri arasında Cornell Üniversitesi’nde çeşitli inceleme ve araştırmalarda bulunacak. Projeye özel bir laboratuvar kurmak için hazırlıklara da başlayan Doğuş Üniversitesi, yeni akademik yıldan itibaren öğrencileri çalışmalara dahil etmeyi ve sonraki yıllarda Amerika’da yapılacak yeni deneylere göndermeyi hedefliyor.

Tıpla mühendisliği buluşturuyor
Avrupa Komisyonu Yedinci Çerçeve Programı Marie Curie Fonları kapsamında desteklenen Doğuş-Cornell ortaklığındaki projenin dört yılda tamamlanması planlanıyor. Bunun için 100 bin Euro bütçe ayrıldı. Toplumun yüzde 1’i gibi ciddi bir kısmını etkileyen doğuştan kalp kusurlarına, mühendislik bakış açısıyla çözümler üretmeyi amaçlayan projede, kalp gelişimi insana son derece yakın olan tavuk embriyo kalpleri üzerinde deneyler yapılacak. Deneylerden elde edilen veriler mühendislik yazılımları yardımıyla incelenebilecek.
Bu çerçevede Yrd. Doç. Dr. Yalçın, 13 Haziran’da Amerika’ya giderek, 20 Ağustos’a kadar Cornell Üniversitesi’nde çeşitli çalışmalar yürütecek. Yalçın bu süre içinde, ekokardiyografi ölçümleri ve mikro-bilgisayarlı tomografi taramaları gerçekleştirecek. Elde edilen verileri bilgisayar ortamına aktararak, Türkiye’ye döndükten sonra çalışmalarını yürütecek.

Öğrenciler de katılacak
Konuya ilişkin bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yalçın, projeyle bölüm öğrencilerinin özgün ve büyük bir çalışmada yer alma şansı yakaladığına dikkat çekti. Bu amaçla, Doğuş Üniversitesi’nde projeye ilişkin bir biyomedikal laboravutarı oluşturmak için hazırlıklara başladıklarını açıklayan Yalçın, “Gelecek akademik yıldan itibaren öğrencilerimizi de projeye dahil etmek istiyoruz. İçlerinde üstün başarı gösteren öğrencileri, projenin Cornell’de yapılacak çalışmaları için Amerika’ya götüreceğiz” dedi.

Selçuk da yurtdışına açıldı
Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Amerika’dan Delaware Technical ve Community College “Ön Lisans Eğitimi” için çift diploma ortaklık anlaşması imzaladı. Makine Programı öğrencileri için uygulanacak anlaşma kapsamında, 3 yıl sürecek programın ilk yılında öğrenciler İngilizce hazırlık okuyacak. Sonraki yıl okulda alanında mesleki dersler alan öğrenciler, son yıl da mesleki dersleri almak üzere bir yıllığına Amerika’ya gidecek. 2011-2012 yılında başlayacak olan uygulama kapsamında “Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Teknolojisi” alanında verilecek ortak eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans diploması almaya hak kazanacak.

İZMİRSEM’in sertifika programları hız kesmiyor
FINart Danışmanlık işbirliğinde “Finansal Matematik” sertifika programını hayata geçiren İzmir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (İZMİRSEM), finansal ve reel sektör çalışanlarının günlük hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor. Kişilerin finansal matematik bilgisini en üst düzeye taşıyarak kişisel becerileri geliştirmenin amaçlandığı eğitimle, günlük hayatta önemli yer tutan ve uzun zaman alan işlemleri daha verimli şekilde yapmanın yolları öğretilecek. Formüllerin ve uygulamaların detaylı anlatıldığı eğitimde, günlük yaşamdaki pek çok sorun ele alınacak. Söz konusu eğitim, finansal ve reel sektör çalışanlarını, Hazine, Portföy Yönetimi, Yatırım Danışmanlığı, Finansal Danışmanlık, Mali Kontrol ve Bütçe Planlama, Teftiş, İç Kontrol, Kurumsal Finansman, Proje Finansmanı, Bankaların Operasyon Birimleri, Finansman ve Muhasebe bölümleri başta olmak üzere tüm çalışanları ve Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturuldu. Yalnızca 20 kişinin eğitim alabileceği sertifika programı 18-19 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek.

Boeing’in yeni rotası eğitim
Son yıllarda eğitim alanında gerçekleştirdiği projeleriyle dikkat çeken ABD’li uçak firması Boeing, bu çerçevede Türkiye’nin 29 farklı şehrinde, bilgisayar ve fen laboratuvarları kurulumu, okul binalarının tamiratı ve inşaası, eğitim bursu sağlanması gibi 84 projeye imza attı. Firma son olarak Diyarbakır’daki Bağıvar İlköğretim Okulu ile Yozgat’taki Araplı Hacı İbrahim Şimşek İlköğretim Okulu’nda kurduğu, bilişim teknolojileri sınıflarını hizmete açtı.

Chefschool ilk mezunlarını veriyor
Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin İstanbul Culinary Institute işbirliği ve Institute of Culinary Education New York katkıları ile hazırladığı Uygulamalı Profesyonel Aşçılık Eğitimi Sertifika Programı “Chefschool” ilk mezunlarını veriyor. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin hazırlayacağı mönülerden ikramların olacağı mezuniyet günü, yarın üniversitenin Cibali Kampüsü’nde saat 18.30’da düzenlenecek.

10 soruda
Öğrenciler Neden Sizi Seçsin?
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Kuruluş Tarihi: 2003
Kurucusu: TOBB Eğitim Vakfı
Rektörü: Prof.Dr. Yücel Altunbaşak
Akademik Birimleri: 5 fakülte, 2 enstitü, 1 yabancı diller bölümü

1- Diğer üniversitelerden farklı kılan özelliğiniz: TOBB ETÜ’yü diğer üniversitelerden faklı kılan, öğrencinin öğrenimini sürdürürken, ikinci sınıftan itibaren her akademik yılda 3,5 ay eğitim gördüğü alanla ilgili bir işyerinde çalışmasına imkan tanıyan ‘Ortak Eğitim Sistemi’dir.
2- Yabancı dil eğitiminiz: Öğrenciler ilk yıl 1.200 saat İngilizce hazırlık okumakta, öğrencinin hazırlığı geçmesi için TOEFL sınavında başarılı olması istenmektedir.
3- Akademik kadro: 214 tam zamanlı 75 part-time akademik personel bulunuyor.
4- Öğrenci kulüpleriniz: 48 öğrenci topluluğu faaliyet göstermekte.
5- Yurtdışı öğrenci ve öğretmen değişim programları: Öğrencilerimizin yurtdışına açılması için ‘Gençlik Programı’ ile ‘Erasmus’ programı uygulanmakta ayrıca 17 yabancı üniversite ile anlaşmamız vardır.
6- Yurt ve burs olanakları: 5 yıldızlı otel konforunda 1.200 yatak kapasiteli öğrenci konukevi bulunuyor. Burslu öğrenci oranı yüzde 30 düzeyinde. Bu yıl toplam 364 öğrenciye burs sağlanacak.
7- Kampüs olanakları: TOBB ETÜ Yerleşkesi’nde gündelik yaşama ilişkin ihtiyaçlar ile her türlü teknolojik ve sportif altyapı mevcuttur.
8- Ücretiniz: 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde tüm bölümler için 19 bin TL’dir.
9- En iddialı olduğunuz bölüm: Tüm bölümlerimizde iddialıyız.
10- Kariyer olanakları: TOBB ETÜ, 775 firmayla ‘ortak eğitim’ sözleşmesi imzalamış, 1.650 öğrenci kontenjanı sağlamış, mezun olan öğrencilerimizden iş hayatına atılanların yüzde 30’u ortak eğitim programı kapsamında çalışmış olduğu işyerlerinde işe girmişlerdir.