Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihinin en önemli öğretim kurumlarından biri olan klasik liseleri, bir gecede bitirdik. Tıpkı Köy Enstitüleri gibi.
MEB’in üzerinde fazlaca düşünmeden attığı adımlardan biri olarak tarihe geçen, klasiklerin yok edilişi ve yarattığı sancılar konusunda, işte gelinen son nokta:
Okulumu istiyorum
“Ben ortaokul 3. sınıf çocuğu olan bir veliyim. 14 yaşındaki çocuk fen lisesini kazanamadı diye bu çocuktan vaz mı geçelim?
Üniversiteye gitmesin mi? Ben de kazanamadım. Ama düz liseye gittim üniversiteyi bitirdim şimdi bir kariyerim var.
Ben bu devirde ortaokul öğrencisi olsaydım. Muhtemelen annem beni özel liseye gönderemeyeceği için ya meslek lisesine gidip asgari ücretle bir yerlerde çalışacaktım ya da annem kızım açıktan oku, konfeksiyonda çalış diyecekti.
Meslek liseleri de çeşit çeşit ve her yerde yok. Her yerde bir tek imam hatip lisesi var. Bir de özel olan temel liseler.
Neden devlet vatandaşına düz lise hizmetini vermez ve onu paralı eğitime yönlendirir?
Meslek lisesi uzak olduğu için çocuğunu göndermeyen, imam hatiplerdeki eğitim kalitesi düşük olduğu ya da eğitimini beğenmediği için çocuğunu göndermeyen, temel liseye de parası yetmeyen ebeveynler, çocuklarını ya çalıştırıyorlar ya da açık liseye teşvik ediyorlar.
14 yaşında ortalama başarıya sahip bir çocuk, üniversite okuyamaz diye düşünülüp oluşturulan bu sistem, ne kötü bir sistemdir? Ve aynı zamanda, bu çocukların ideolojik hedefler sebebiyle geleceklerinin çalınması hangi vicdana sığar?”
Onların yeri okul!
Her dört liseliden biri, açık lisede ve bu oran her yıl katlanıyor. Yani bir anlamda onları sokağa atıyoruz. Ve buna hakkımız yok!
Yarın başlarına bir şey gelse sorumlusu kim olacak?
Madem sokağa itecektik, o zaman, zorunlu temel eğitimi niye 12 yıla çıkarttık!
MEB, ne yapıp edip klasik liselerin kapatılması hususunu yeniden gözden geçirmelidir.
Yoksa yaratacağı sancılar geri dönülemez boyutlara gelebilir.
Bizden hatırlatması!!!