Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kötü karne geldi mi kıyametleri kopartırız. Ama iyi karne geldi mi, nedense hiç umurumuzda olmaz. Ama artık bu tabuların yıkılması gerekir. İyi karne ile gelen çocuklarımızı, hem şımartalım hem de ödüllendirelim. Çünkü bunu hak ediyorlar.
Peki ya zayıf karneyle gelenler?
İlk akla gelen, elbette ceza. Hak mahrumiyeti, en sık kullanılan yöntem. Ama ne olur bunu şimdi yapmayın. Çocuklar zaten yeterince üzgün ve yıkılmış durumdalar, bir de siz üzerlerine gitmeyin.
Üstelik kendilerini toparlamaları için morale ve desteğe ihtiyaçları var. Hele bir de bütünlemeye kaldılarsa...
Hesaplaşma olmayacak mı? Boş vermişlikleri dile getirilmeyecek mi? Bunun böyle gitmeyeceği anlatılmayacak mı? Elbette hepsi de yapılacak. Ama doğru zaman, bugün ve yarın değil.
Peki, çocuğunuzun karnesinde kırık varsa ya da notlar yerlerde sürünüyorsa, kabahatli sadece o mu? Velilerin, okulun, öğretmenin, çevrenin hiç mi suçu yok?
Nasıl ki başarıda aileden öğretmene kadar herkesin payı varsa, başarısızlıkta da anne-babadan okul yönetimine kadar herkes sorumludur.
Eğer illa da bir ceza gerekiyorsa, sakın ola kendinizi de unutmayın!..

SBS Yarışı
6. sınıflar bugün ilk kez hayatın gerçekleriyle tanışacaklar. Nasıl bir belaya çattıklarını anlayacaklar. Sorular önceki yıla göre daha zor olacak bu kesin. Ama içleri rahat olsun, çünkü en azından önlerinde daha iki sınav var. Ayrıca SBS ileride kalksa bile, bu sınav kendileri için iyi bir deneyim olacak.
SBS soru ve cevaplarını, sınavdan hemen sonra abbasguclu.com.tr’de yayımlayacağız. Ayrıca sınavla ilgili değerlendirmeleri ve genel başarı sıralamasına yönelik gelişmeleri de anında sizlere ileteceğiz.
SBS bir ölüm kalım sınavı değil. Sadece bir sıralama sınavı. Ne kadar çok soru çözerseniz, ileriki yıllara o kadar şanslı girersiniz. Bu yüzden hedef, çözebildiğinizce fazla soru çözmek olmalıdır. 50 netin altına düşmemelisiniz. Yoksa geleceği zora sokarsınız...

ÖSS için son gün
1.5 milyon üniversite adayı için yarın çok önemli bir gün. Ya hayallerine kavuşacaklar ya da bir yıl daha bekleyecekler.
Şans, hiç bu yılki kadar adaylara gülmemişti. Bir yanda azalan başvuru, öte yanda artan kontenjanlar.
Her iki-üç adaydan birisi eğer isterse üniversiteli olabilecek. Ama çok iyi biliyoruz ki, ille de üniversiteye gireyim de neresi olursa olsun anlayışı çok gerilerde kaldı. Artık herkes, keyifli bir öğrencilik ve mezuniyetle iş bulabileceği fakültelerin peşinde. Zaten doğru olan da bu.
ÖSS’ye ilk kez girenlerin başarı oranı yüzde 30 civarında. Daha çok ikinci kez girişte kazanılıyor. Ama gelecek yıl sınav sistemi değiştiği için ne yapıp edip bu yıl girmekte yarar var.
ÖSS soru ve cevapları da, yarın en erken abbasguclu com.tr’de yayımlanacak. Dahası puan hesaplama yöntemi ve geçen yılın minimum puanları da yer alacak ve anında nereye girebileceğini çok yaklaşık değerlerle tespit edebileceksiniz.
ÖSS adayları, bugün mutlaka gidip sınav merkezlerini görmek zorundalar. Yoksa yarın sabah çok büyük sıkıntılar yaşayabilirler.
Bu arada hâlâ kimlik kartı gelmeyenler ya da kartını kaybedenler de bugün mutlaka herhangi bir ÖSYM merkezine giderek yeni giriş belgesi çıkartmak zorunda. Yoksa kesinlikle sınava giremezler.
Özetin özeti: Karne, sınav derken bir öğretim yılının daha sonuna geldik. Öğretim yılı ile birlikte sınav maratonu da sona eriyor. Daha sonra tercih maratonu başlayacak ve izleyebileceğiniz en iyi adres tabii ki yine Milliyet olacak...