Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Üniversite sınavı YGS için geriye sayım başladı. Bu çerçevede “Doğru Tercih, Doğru Gelecek” konulu bir konferans için İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin konuğu oldum. Karşıyaka Gençlik Eğitim Merkezi’ndeki (KARGEM) toplantıya, iki bine yakın katılım vardı. Şaşırdım. Çünkü ne zaman İzmir’e gitsem boş salonlardan şikayetçi olurdum. Bu kez tam tersi bir tablo vardı ve iki saati aşkın bir süre teki bile ayrılmadı. Eğitimi ve geleceklerini konuştuk...
İşsizlik, üzerinde durdukları en önemli konuydu. Hangi üniversiteyi, hangi mesleği tercih ederlerse şansları artardı. En çok merak ettikleri de buydu...

Eğitim ve kültür
İzmir’e sık sık gidiyorum. Ama gezme fırsatım çok olmuyordu. Bu kez biraz zamanım vardı ve İzmir’i olmasa da Karşıyaka’yı gezme olanağı buldum. Özellikle de eğitime ve kültüre yönelik merkezleri...
Karşıya Belediye Başkanı Cevat Durak inşaat mühendisiymiş. Belli ki mesleğinde çok başarılı. Kenti gezerken bunu her adımda hissedebiliyorsunuz. Geniş caddeler, bir birini tamamlayan mimari bütünlük, yeşil alanlar, sosyal tesisler, en önemlisi de eğitim ve kültür merkezlerine her adımda rastlamak mümkün.
Bu ikinci dönemi, ilk dönemde 49, ikinci seçimde de yüzde 64 oy almış. Bugün bir seçim yapılsa yüzde 75 oy alır diyenler çoğunlukta...
Halkın memnuniyetini zaten her adımda hissedebiliyorsunuz. Konferans öncesinde tıpkı Genç Bakış’ta olduğu gibi bir memnuniyet anketi yaptık. Alkışlar, her siyasetçinin gıpta edeceği kadar yüksekti...
Bilim müzesi, doğa parkları, opera binası, konservatuar ve daha neler neler.
Hemen her kente gittiğimde enine boyuna mutlaka gezerim. Artılarını eksilerini görmeye çalışırım. Genelde de hep hayal kırıklıklarıyla karşılaşırım. Eksiler her zaman artılardan çok daha fazla olurdu. Ama bu kez artılar, açık ara öndeydi. Görebildiğim en büyük eksikleri ise kendilerini ve yaptıklarını yeterince tanıtamamaları.
Karşıyaka’da yapılanların onda birini yapanların sergilediği şov, onlarınkinden çok daha fazla iken neden bu kadar sessiz kaldıklarını sordum. Susup kaldılar...
CHP için İzmir ve özellikle de Karşıyaka’da yapılanlar, gurur duyulması gereken bir proje olarak lanse edilebilinir. Ak Parti, belediyeciliği biz biliriz, CHP bu işten anlamaz görüşünü adeta kafalara kazıdı. Genelde de hep haklı çıkıyorlar. Ama Karşıyaka örneği eminim ki Ak Partili belediyelere de önemli ipuçları verecektir.

Neler yapmışlar?
Karşıyaka Gençlik Eğitim Merkezi’nde (KARGEM) SBS, YGS ve LYS’ye yönelik öğrencilere hazırlık kursları verilmekte. Burada toplam 1300 öğrenci okuyor.
İhtiyaçlı bölgelerdeki aileler için Bülent Ecevit Kültür Merkezi, İsmail Cem Kültür Merkezi açtı. Buralarda okul öncesi eğitim sınıfları bulunuyor ve kadınlara yönelik hobi ve meslek amaçlı ücretsiz kurslar veriliyor.
Ege Bölgesi’nin tek Bilim Müzesi yine Karşıyaka’da bulunuyor.
Geçmişten günümüze fotoğraf makinelerinin bulunduğu Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi. Opera Binası ise parmak ısırtacak kadar güzel.
Çocukların atlara ve midillilere bindiği, aileler için de sosyal tesislerin yer aldığı Tayevi de gerçekten görmeye değer.
Halka açık sosyal dinlenme tesisleri olarak hizmet veren Latife Hanım Köşkü Karşıyakalıların uğrak mekanlarından.
Gençler için otel, çadır kurma yerleri, kamping alanları gibi yerlerin bulunduğu Gençlik Kampı da farklı bir proje.
Yılda 900 öğrenciye burs olanağı sağlıyor ve bunu artırmaya çalışıyorlar.
Çocuklara, kadınlara ve gençlere yönelik her alanda eğitimlerin verildiği Hobi ve Meslek Edindirme Kursları, ilgi merkezi haline gelmiş.
Keman’dan piyanoya pek çok kursun verildiği Karşıyaka Belediyesi Konservatuvarı yediden yetmişe herkese hizmet veriyor.12 mahallede semt kütüphanesi ücretsiz ve herkese açık.
Avrupa Birliği tarafından anahtar teslimi yapılan Kadın Sığınma Evi, evi olmayan kadınlara umut oldu.
6 adet Kadın Dayanışma Merkezi var sayıları her geçen gün artıyor.
Yaşlılar için sosyal aktivite merkezi olarak hizmet veren Bilge Çınarlar Yaşam Kulübü çok beğenilmiş.
Başkan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kentsel düzenlemeye giderek Karşıyaka’ya 1500 metrekare yeşil alan kazandırdı.
Yakın bir zamanda hizmete girecek olan kanallarda, gondollarla gezmek mümkün olacak.
Hemen hemen her mahallede spor parkları bulunuyor.
Down Sendromlu ve spastik çocukların çalıştığı Sevgi Kafe, Karşıyakalıların en çok gittiği yerler arasında.Dağda daha önce sanatoryum olarak hizmet veren merkez otele dönüştürülecek.
Özetin özeti: İzmir’e yolunuz düşerse mutlaka gidip Karşıyaka’yı da görün. İçiniz açılsın...