Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       ÖSS sonuçları açıklandı. Her ne kadar internet, 900'lü hatlar ve cep telefonları zaman zaman kilitlenme noktasına gelseler de, büyük bir çoğunluk sonuçları öyle ya da böyle öğrendi. Sanal ortamdan sonuca ulaşamayanlar için de bugün ayrıca Sınav Sonuç gazetesi çıkıyor...
       ÖSS sonuçları her zamanki gibi ilginçliklerle dolu. İşte en çarpıcı olanlardan bazıları:
       . 9 bin 322 aday sıfır puan aldı.
       . 48 bin 109 aday başvurduğu halde, unutkanlık, geç kalma ve benzeri nedenlerle sınava girmedi.
       . Sınava giren bir milyon 336 bin adaydan, bir milyondan fazlası elenecek.
       . Adaylar Fen ve Matematik'te döküldü. 88 sorunun yer aldığı Sayısal'da Türkiye ortalaması 11.55, Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinin yer aldığı Sözel bölümde ise 90 soruda 33.05 oldu. Adayların en başarılı olduğu alan ise Yabancı Dil olarak belirlendi. Adaylar, Almanca ve Fransızcada 100 sorudan 71'ini, İngilizcede ise 58'ini doğru olarak yanıtladılar.
       . Sınavda en başarılı bölge yine Ege oldu. Aydın, İzmir, Denizli, Muğla ilk 6'ya girdi. Muş, Bitlis, Mardin, Ardahan, Hakkari, Şırnak gibi Doğu ve Güneydoğu illeri ise yine başarı sıralamasının en altında yer aldılar.
       . ÖSS'de en başarılı okullar fen liseleri oldu. Devlet fen liselerinden mezun olanların yüzde 98'i, özel fen liselerinden mezun olanların da yüzde 94'ü sınavı kazandı. Diğer bazı okulların kazanma oranları da şöyle: Anadolu liseleri (92.5), süper liseler (88.8), öğretmen liseleri (83), kolejler (80.2), imam hatip liseleri (50), endüstri meslek liseleri (15.9).
       . En yüksek ve en düşük ÖSS puanları da şöyle: Sayısal: 190.338 / 77.809, Sözel: 173.121 / 66.935, EA: 173.402 / 76.372, Dil: 145.533 / 53.505

Şimdi ne olacak?

       Sınav sonuç belgelerini gören adayların kafaları karmakarışık oldu. Sonuç belgelerinde pek çok puan var. Burada esas dikkate alınması gereken Y.ÖSS puanlarıdır. Bu puanlar içerisinde de 0.2 ve 0.5 AOBP'li puanlar diye iki ayrı sütun var. Bunlardan da, mezun olunan alanla ilgili olanı dikkate almak gerekiyor. Örneğin Fen ve Matematik bölümlerinden mezunsanız, alanınızla ilgili tercihlerde 0.5'le çarpılan puanınız, alan dışı tercihlerde ise 0.2 ile çarpılan puanınız dikkate alınacak.
       Tercihlerle ilgili ayrıntılara ve puanların ne anlama geldiğini yarın daha ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Kaç puan alanın kazanma şansı ne kadar? Dağılıma bakarak, yarın çok daha net bir şekilde ortaya koyabileceğiz.

Dokuz Eylül'de yeni kriz

       YÖK yine YÖK'lüğünü yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde istifa eden iki adayın yerine isim bildirirken yine 1 oy alanı Çankaya'ya bildirip, 389 oy alan rektör Fethi İdiman'ı eledi. Çankaya'ya bildirilen yeni 3 kişilik listede seçimlerde 142 oyla üçüncü olan Faik Sarıalioğlu birinci, 1 oy alan Özcan Gökçe ikinci, 449 oyla birinci olan Emin Alıcı ise üçüncü sırada bildirildi. YÖK buna gerekçe olarak, Rektör İdiman'ının YÖK'teki gizli oylamada en düşük oyu almasını gösterdi. Bir oy alan Özcan Gökçe'nin de istifası halinde bakalım ne olacak?..


Yazara E-Posta: aguclu@milliyet.com.tr