Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Peygamberler Şehri Şanlıurfa’da siyaset sil baştan yeniden şekillendiriliyor. Başta daha önceki 11 milletvekilliğinin 9’unu alan AK Parti olmak üzere, tüm partiler yeni yüzlerle yollarına devam ediyor...
Şanlıurfa’da milletvekili sayısı 12’e yükselmiş. Milletvekili aday adayı sayısı İstanbul’da sonra ikinci sıradaymış. 500’e yakın isim milletvekili olmak için başvurmuş. Listelere giremeyenlerin bir bölümü ise bağımsız aday olmuş. Bu konuda ilk sıradalar. BDP destekli iki bağımsız adayın yanı sıra 8 aday daha var. Bu yüzden mücadele Ak Parti ile bağımsız adaylar arasında geçiyor.
Siyasi partiler içerisinde, listeler açıklanıncaya kadar, en dağınık olanı Ak Parti’ymiş. Bir önceki yerel seçimlerde Ak Parti adayı değil de bağımsız aday kazanınca fatura milletvekillerine çıkmış. 7’si liste dışı kalmış. Giren ikisi de en alt sıralarda ancak kendilerine yer bulabilmişler. İşte bu dağınıklığı toparlayan isim Devlet Bakanı Faruk Çelik olmuş.

Haberin Devamı

Hem Ak Parti hem de Urfalılar Çelik’e öylesine sahip çıkmışlar ki, sanki kırk yıllık bölge politikacısı. Çelik’ten önce, Ak Parti, 3, 4 milletvekili zor çıkartır gözüyle bakılan Şanlıurfa’da şimdi, tahminler tümüyle değişmiş. Buna bir de CHP’nin “yanlış aday” belirlemesine yönelik şehir efsanesi eklenince, ortaya CHP’siz bir tablo çıkmış. Hemen her kesimden o kadar çok isimle görüştüm ki, CHP’ye şans tanıyan yok gibiydi. En iyimser olan bir diyordu. Partililer de iki. Peki diğer milletvekillikleri nasıl dağılır?..

Bağımsızlar çok güçlü
Şanlıurfa’da 850 bin civarında seçmen var. Ama bunlardan 200 bini kadarı tarıma yönelik işlerde çalışmak için farklı bölgelere dağılmışlar. “12 Haziran’da memleketlerine dönüp oy kullanmaları mümkün değil, zaten üç kuruş kazanıyorlar bunu da yol parası yapmazlar. Bu da en fazla Ak Parti ve BDP destekli bağımsızları vurur” deniliyor.
Peki, böylesi bir tabloda ortaya nasıl bir sonuç çıkar?
Şanlıurfa’da sanki seçim yok gibi. Bu durumu, fırtına öncesi sessizlik şeklinde yorumlayanlar da var, sonuç zaten belli niye çalışsınlar diye geçiştirenler da var. Ama ilçeler hareketli. Özellikle de Siverek. Tam 6 adayları listelere girmiş. Onlar bu duruma sevinse de, Şanlıurfa merkez ve diğer ilçeler fazla hoşnut değil. İşte senaryolar:
Bir ya da belki iki MHP, belki bir, iki CHP, en az üç, belki dört bağımsız, 8, 9’u zorlayacak bir Ak Parti. Toplam 12 milletvekilliği olduğuna göre, kesin dağlım nasıl olacak? İşte bunu, adayların daha doğrusu liderlerin son 10 gündeki performansları belirleyecek...
Şanlıurfa’da Başbakan Erdoğan’a yönelik müthiş bir ilgi var. Zaten oy veren ona verecek. Adayları tanımıyorlar ya da umurlarında değil. Şimdi bir de “bakanları” oldu. Necmettin Cevheri’den beri, neredeyse 10 yıldır hiç bakanları olmadığı için, hizmet de gelmemiş, siyasi güçleri de olmamış. Bu yüzden Devlet Bakanı Çelik’e dört elle sarılmışlar. Bakan Çelik de Bursa’dan sonra Şanlıurfa’yı çok sevmiş ki, bir bütünün parçaları gibi anında bir birlerine kaynaşmışlar. Seçim sonrasında sizi unutur diyenlere “Yok o bizi bırakmaz” diyorlar.
Çelik de, öylesine sorunlar yumuğa ile karşı karşıya gelmiş ki, bundan sonrası için kendine partiler üstü çok önemli bir misyon üstlenmiş. “Kadınlarımız ve çocuklarımız için istesem de artık bu bölgeden kopamam” şeklinde konuşuyor...

Haberin Devamı

Yanlış liste, ithal aday
Hatay ve Gaziantep’te olduğu gibi ithal aday ve yanlış liste tartışması burada da var. Tüm partilerin listelerine tepki var. Şöyle olsaydı, şu gösterilseydi ya da şu ilk sırada olsaydı, sonuç şu olurdu diye ahkâm kesen kesene. Özellikle de CHP’nin fırsatı kaçıran parti olduğu konusunda yaygın söylenti var...
Bakan Çelik’in de teyit ettiği gibi, bugüne kadar, kendi partisi de dahil bölgede feodal bir seçim anlayışı hakim olmuş. Şimdi o kırılmaya çalışılıyor. Peki, ama ne kadar kırılacak? İşte 12 Haziran seçimlerinin bunun bir göstergesi olacağı da sık sık vurgulanıyor.
Siyasi partiler içerisinde kendilerine iyi bir yer bulamayan iki büyük aşiretin yani İzol ve Bucak aşiretlerinin temsilcileri bağımsız olarak seçime giriyorlar. BDP destekli iki bağımsızın yanı sıra onlara da şans tanıyanlar oldukça fazla. Özellikle de Ahmet Bucak’a...

Haberin Devamı

Şanlıurfa sürprizi seviyor
Son yerel seçimde, Ak Parti’den belediye başkanlığına seçilen ama ikinci kez gösterilmeyince de Başkan Ahmet Eşref Fakibaba, iktidara rağmen bağımsız aday olup, seçimi kazanmış ve Ak Parti’ye büyük bir sürpriz yaşatmıştı. Şimdi yine benzeri bir sürpriz yaşanır mı? Yani bağımsız aday sayısında patlama olur mu? Örneğin kesin 3, 4 gibi gözüken sayı, 5, 6’ya çıkar mı? İhtimal yok diyen kadar olmasa da “Daha önce oldu, şimdi niye olmasın” diyenler de az değil.
BDP destekli adaylardan İbrahim Ayhan hapiste olduğu için kendisine yoğun ilgi var. En çok oyu o alır diyorlar.

Medya cenneti
Şanlıurfa’da 50’ye yakın günlük gazete, 3 TV kanalı, 20’yi aşkın da radyo var. Pek çok gazete ve TV kanalını ziyaret ettik. Seçimlere odaklanmışlar. Manşetlerde de iç sayfalarda da hep seçim haberleri var.
Enteresan tespitlerden birisi de Arap kökenli adayların MHP’ye yönelmesi. Bu da seçmenlerin üçte biriymiş...