Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Abbas GÜÇLÜ

Hemen her tatil gibi, bu yarıyıl tatili de bayram tatiliyle birleşerek öğrenciler için "ballı tatil" oldu.
Her ne kadar çok gibi gözükse de üç günü geçti bile. 16 şubat sabahı okullar açıldığında eminim öğrencilerin çoğu, "ah bir kaç gün daha olsaydı" diye sızlanacak.
Bu yüzden tatil bitiminde ah, vah dememek için pazartesi'den itibaren ciddi bir tatil programı yapmakta yarar var. Program yaparken, elbette birinci önceliğiniz dinlenmek olmalıdır. Ama sakın ola, eksiğiniz olan dersleri çalışmayı da ihmal etmeyin. Bu arada okullar açıkken yapmak isteyip de yapamadığınız ne kadar şey varsa, bir program çerçevesinde onları da gerçekleştirmekten geri kalmayın.
Örneğin sinamaya, maça, tiyatroya, konsere, arkadaş ziyaretine, alış verişe, kütüphaneye gitmeyi de sakın ihmal etmeyin.
Tabi ki, hiç tartışmasız bol bol uyuyun. Özellikle de büyük kentlerdekiler. Sabahın köründe okul yollarına düştüğünüz için uykularınız hep yarım kaldı. Şimdi hiç olmazsa deliksiz uyku uyumanın tadına varın.
Tatil uzun olduğu için aile olarak daha sık bir arada olma olanağını da en iyi şekilde değerlendirmeye bakın. Örneğin başlangıç olarak, Karnelerinizi önünüze koyarak bir durum değerlendirmesi yapın. İkinci yarıyıl için strateji oluşturun. Kırıklar için kızgınlık yerine, hoşgörüyü esas alın. Nasıl kurtarılabileceğini düşünün...
Biz ne kadar "dinlenin" desek de, bu sözler, sınavlara hazırlananların bir kulağından girecek, öbür kulağından çıkacak. Onu biliyoruz. Ama önceki tecrübelerimize dayanarak yine de hatırlatmadan edemiyoruz.
Sevgili Üniversite Adayları, özelllikle sizler, bu yarıyıl tatilini çok iyi değerlendirin! Eğer bu sözleri kulak ardı edip, daha hızlı bir tempoyla çalışmaya devam ederseniz, en dinamik olmanız gereken ÖYS öncesinde yorgunluktan kolunuzu kaldıramaz hale gelirsiniz. Önümüzdeki 4 ay, hayatınızdaki en yoğun günler olacak. Bu yüzden hem fiziki olarak, hem de beyin olarak, maraton yarışına çıkan atletlerin moral değerlerine sahip olmanız gerekir. Yarışı yarıda bırakmak yok. Üstelik en ön sıralarda bitirmek zorundasınız...
Bu arada bol bol kitap okumanızda yarar var. Biliyorum pek çoğunuz yine televizyonların karşına geçip saatlerce incir çekirdeğini doldurmayan programları izleyip, ardından da neden bu aptalca programlar için zaman öldürdüm diye hayıflanacaksınız. Bu duruma düşmemek içinde haftalık tv dergilerini önünüze koyup, izleyeceğiniz programlara yönelik bir plan yaparsanız, müthiş zaman tasarrufu yapmış olursunuz.
Özetin özeti: Tatil çok çabuk bitiyor. Dolu dolu geçirmeye bakın...


Yazara Email A.Guclu@milliyet.com.tr