Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bayram turuna çıkınca, birkaç saatliğine de olsa pek çok tatil yöresine uğrama olanağım oldu. Bayram öncesinde hemen her yer bomboştu! Bayramda birkaç günlüğüne hareketlendi ama hepsi o kadar!

Yerli turist, önce okulların tatile girmesini bekledi, ardından da Ramazan’ın bitmesini, bayramın gelmesini ve seçimi bekledi.

Genelde haziran ortalarında, yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşan Çeşme, Bodrum gibi kentler bile, turizmcilerin deyimiyle adeta “sinek avlıyor”. Otellerde, plajlarda, lokantalarda doluluk oranları yüzde 50’yi bile bulmamış.

Haberin Devamı

Seçimin ikinci tura kalma ihtimalini de hesaba katarak kara kara düşünüyorlar.

Tatilciler önce seçim dedi

Peki, yabancı turist var mı? Antalya civarında ve tatil köylerinde belki. Ama sokağa ve esnafa yansıyan henüz kayda değer bir şey yok...

Bu arada uçak bilet ücretlerine bir kez daha dikkat çekmek isteriz! Tatil yörelerine yönelik ücretleri üçe, beşe katlamamış olsalardı, pek çok aile bayram için tatil yörelerine ya da yazlıklarına akın edip sonrasında seçim için dönecekti. Ama fiyatlar öylesine kazık ki, düşünen bile anında vazgeçmiş!

Eğer turizmde bir seferberlik bekliyorsak, bu, el birliğiyle olur. Üç ay sezon var ya da müşteri garanti diye, turistleri, yolunacak kaz olarak görürseniz, kaybeden siz olursunuz.

Türkiye’de turizmin süreklilik kaydedememesi sanki biraz da bu yüzden!..

Tatilciler önce seçim dedi

Ramazan tatlısı Zülbiye

Bu tatlıyı, birkaç Arap ülkesi dışında başka bir yerde zor bulursunuz! En azından öyle bir rivayet var.

Ona, kimileri Zülbiye, kimileri de Zelebiye diyor. Nişastadan yapılıyor ve kırmızı beyaz renkte. Satışa sunulduğunda üzerine şerbet dökülüyor.

Damak çatlatan bir tada sahip mi? Evet demek zor ama Bergamalılar ona bayılıyor. Pek çoğumuz için Ramazan’da pide ne ise onlar için de Zülbiye o.

Akşam iftara ya da bayram gezmesine gidilirken öncelikle o alınır. Ama söz Bergama’nın tatlılarından açılmışken tahin helvasına diyecek yok. Eğer seviyorsanız, yolunuzu oralara bir düşürün, yanında daha pek çok tat bulacağınızdan emin olabilirsiniz!..

2300 yıldır akıyor

Bergama enteresan bir kent. Bugün için hâlâ ilçe statüsünde olsa da, adına imparatorluk kurulmuş bir kent! O varken, şu an çevresinde bulunan kentlerden pek çoğu yokmuş. Örneğin Antalya’yı kuran onlar...

Haberin Devamı

Pergamon Krallığı’nın kalıntılarını gezerken çok fazla anekdot ile karşı karşıya kalacaksınız. En önemlilerinden biri, tam 2300 yıldır akan antik çeşmesi; görmeden, suyunu içmeden sakın dönmeyin. Sizi binlerce yıl öncesine götürmekle kalmayıp, nereden nereye geldiğimizi de düşündürecektir.

Özeti şu: Binlerce yıl önceki Anadolu, kesinlikle, bugünkünden çok daha entelektüel ve çok daha estetikmiş!

Tatilciler önce seçim dedi