Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Liselere giriş daha bir karmaşık hale geldi. Velilerin kafası karmakarışık. Üniversite tercih maratonu ise daha yeni başlıyor.

Yaz geldi, geçiyor, hâlâ tatil yüzü göremediler. Umarız, her şey gönüllerince olur. Tercih sıralaması, düşünce bazında en kolay olanı ama iş oturup liste hazırlamaya ya da okul ve meslek konusunda son kararı vermeye geldi mi, işte o an, en zor olanı o!..

Okul ve meslek seçimi, hayattaki en zor kararlardan biri. Çünkü bir anlamda geleceğinize yön veriyorsunuz.

Doğru bir seçim size iyi bir gelecek vadederken, yanlış bir tercih, tüm hayatınızı altüst edebilir. Maceradan maceraya sürükleyebilir. Adaylar da, aileleri de, tercihler konusunda artık fazlasıyla bilinçlendiler. Popüler olanı, söyleneni ya da kendilerine dayatılan değil, doğru olanı seçiyorlar.

Haberin Devamı

Üniversiteye girmenin her şey olmadığını anladılar, çünkü işsizlik sıralamasının en tepesinde onlar yer alıyor. İlle de Anadolu lisesi demiyorlar çünkü hiçbir özelliği olmayan mahalle liselerine de Anadolu lisesi tabelası asıldı. Her yıl, on binlerce lira verdikleri kolejlere de, artık olmazsa olmazlardan birisi olarak bakmıyorlar, çünkü onları bitirince de, değişen çok fazla bir şey olmuyor.

İşte bu yüzden, doğru lise, doğru üniversite, doğru meslek seçimi çok önemli ve fazlasıyla ciddiye alınması gerekiyor.

Tek ölçü puan olmamalı

En iyi okul kavramı konusunda, herkese ortak bir reçete sunmak yanlışların en büyüğüdür.

Benim için doğru olan, sizin için çok yanlış olabilir. İşte bu yüzden, herkes için değil, sizin için en doğru olanı araştırmalı ve onu tercih etmelisiniz.

Okullardaki ya da gideceğiniz kentteki sosyal yaşam, sizin olmazsa olmazlardan biri ise, ki öyle olmalıdır, gitmeyi düşündüğünüz öğretim kurumlarını, bir de bu gözle araştırmalısınız, yoksa o öğrencilik size zehir olur...

Zaman, günümüzün en önemli değerlerinden biri. Eğer, günde size fazladan üç, dört saat kaybettirecek ve karşılığında çok da fazla bir şey sunmayacaksa, işte bu durumu özellikle düşünmelisiniz.

Yabancı dili çok önemsiyor ve bu bir kırmızı çizginiz ise, söylenenlere değil, sonuca bakmalısınız? Yani, mezunlarla konuşmalısınız. Dil konusundaki performansları ne düzeyde mutlaka öğrenmelisiniz? Ya da birkaç üniversiteyi arayıp, o liseden mezun olanların ne kadarı yeterlilik sınavını aşıyor, onu öğrenebilirsiniz. Tercih sıralamasında, tek ölçü, asla ve asla puan ve yüzdelik dilimler olmamalıdır...

Haberin Devamı

Yani ayrıntılar çok önemli ve sizin için en önemli olan ne ise onlardan asla vazgeçmeyin. Çünkü tercih sisteminin can alıcı noktası aslında budur.

Tercihler konusunda, takıldığınız konularda, bize yazabilirsiniz...