Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Eskiden anne-babaların da, gençlerin de en büyük hayali üniversiteydi. Bu konuda hemen herkes en büyük fedakarlığı yapmaya hazırdı. Ama son yıllarda, üniversiteye dudak bükenlerin sayısı giderek artıyor. Çünkü, iş arayan her iki üniversite mezunundan birisi işsiz!..
ÖSYM tarafından dün açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre 109 bin kontenjan boş. Buna kazanıp da, kayıt yaptırmayanları da eklediğinizde, en az 130 bin kontenjan boş kalacak. Yerleştirme sonuçlarını iyi analiz ettiğinizde karşınıza korkunç bir tablo çıkıyor.
Örneğin kontenjanın yarısını bile dolduramayan vakıf üniversiteleri var.
Fen-Edebiyat fakülteleri gibi, işletme ve mühendislik fakültelerinde de büyük kontenjan açıkları bulunuyor.
İşin garibi üniversiteyi kazananlar da mutsuz. Örneğin bu yıl tercih yapan adayların yarısından fazlası, daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşenlerden oluşuyor. Yani kazanamayanlar gibi kazananlar da mutsuz ve yeni arayışlar içerisinde!..

Katsayı kandırmacası!
Türkiye katsayılar yüzünden 10 yıl kaybetti. Büyük tartışmalar yaşadı. Meslek liselerinin önündeki en büyük engel olarak katsayılar gösterildi. Ama dün açıklanan sonuçlar bir kez daha gösterdi ki, meslek liselerinin başarısızlığının önündeki engel, katsayılar değil, sınav sistemi. Bu sistem değişmediği sürece de meslek lisesi mezunları nal toplamaya devam edecek.
Güya katsayılar kalktığında, meslek lisesi mezunlarının önü açılacak, onlar da, doktor, mühendis, öğretmen olabileceklerdi. Ama sonuçlar ortada:
Örneğin anadolu lisesini bitiren 196 bin adaydan 107 bini, fen lisesini bitiren 10 bin adaydan 6 bin 400’ü, sosyal bilimler lisesini bitiren bin adaydan 828’i, öğretmen lisesini bitiren 31 bin adaydan 18 bini 4 yıl ve üzeri lisans bölümlerine girerken, 195 bin endüstri meslek lisesi mezunundan sadece 4 bin 500’ü, 117 bin ticaret lisesi mezunundan 6 bin 800’ü, 116 bin imam hatip lisesi mezunundan 16 bin 800’ü lisans bölümlerini kazanabildiler!..

Yurt, burs, ulaşım!
ÖSYM yine hızlı ve garip davrandı. Sonuçlar gece yarısı açıklandı. Kazananları canı gönülden tebrik ediyoruz.
Kazanamayanlar ise sakın üzülmesinler. Çünkü ek yerleştirmede en az 130 bin yeni kontenjan söz konusu olacak.
Ve asıl telaş şimdi gerçekleşecek.
Çiçeği burnunda üniversitelilerin hayatında yeni bir dönem başlıyor.
Pek çoğu, ailesinden çok uzakta farklı bir kente gidip, yeni bir yaşama merhaba diyecek.
Kimi evde kalacak, çoğu da yurtta. Ve, barınma konusu en önemli sorun olacak. Devletin verdiği kredi yetmeyecek, yeni burs arayışları ortaya çıkacak.
İkinci öğretimlerin harç sorunu ise umarız bir an önce çözülür. Bu arada ek yerleştirmede baraj puanları aşağı çekilecek mi çekilmeyecek mi sorusu hala cevap bulmadı.
Kayıt Maratonu ile ilgili tüm gelişmeleri, daha önceki aşamalarda olduğu gibi yine en ayrıntılı şekilde Milliyet’te bulabileceksiniz.
Gün içerisindeki ayrıntılara da www.abbasguclu.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Geleceğinizi şansa bırakmamak için bizi izlemeye devam edin...

Gül ve Erdoğan üniversiteleri
Ne yapar diye merak edilen üniversitelerin en başında Kayseri’deki Abdullah Gül Üniversitesi geliyordu. Ful çekti. Puanları ise kırk yıllık üniversiteleri geride bıraktı. Özellikle de Kayseri’deki diğer üniversiteleri. Demek ki, yakın ilgi gösterince oluyormuş. Bu model umarız ki, diğer üniversitelere de örnek olur ve öğrenciler, aradıklarını bulurlar...

Vakıf üniversiteleri boş!
61 vakıf üniversitesinden sadece 8’i kontenjanını yüzde 100 oranında doldurdu. İçlerinde kontenjanı çok az ve tıp ağırlıklı olanlar da var ama KOÇ ve Sabancı gibi iddialı olanları da görmek mümkün. Kontenjanın yarısını bile dolduramayan en dipteki üniversitenin, en çok reklam yapan üniversite olduğu ise müthiş bir anekdot. Demek ki, öğrenci söylenene değil, gördüğüne inanıyor!..
Ve işte kontenjanlarını yüzde 100 dolduran devlet ve vakıf üniversiteleri:
Abdullah Gül, Adana Bilim Teknoloji, Bezm-i Alem, Boğaziçi, Bursa Teknik, Bursa Orhangazi, Gülhane Tıp. Galatasaray, Yıldırım Beyazıt, Yalova, TOOB Ekonomi, TED, Şifa, Sabancı, Mimar Sinan, Mardin Artuklu, Hitit, Medeniyet, Medipol, Koç...
Peki ODTÜ ve İTÜ niye bu listede yok? Çünkü iki yılı Türkiye’de, iki yılı Amerika’da okunan SUNİ programlarında boşluklar var. Oysa çift diploma olanağı sunuyor ama nedense ilgi görmüyorlar...
Özetin özeti: Sürekli yeni üniversiteler açılıyor ama iş açmakla bitmiyor!..