Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eğitim, bilim, bilişim, teknoloji derken şimdi de yapay zekâda müthiş bir yarış yaşanıyor. Milyar dolarlık yatırımlar havada uçuşuyor.

Zenginliklere zenginlik katacak bu büyük yarış Çin, ABD, Hindistan, Japonya, Almanya, Güney Kore arasında gerçekleşiyor. Rusya’nın esamisi bile okunmuyor!

Peki, biz bu yarışın neresindeyiz?

Küresel gayri safi milli hasılayı 2030’da yüzde 14 artırması öngörülen yapay zekâya dayalı teknolojilerin sunacağı fırsatları kaçırmak istemeyen ülkeler, bu alandaki yatırımlarıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Bu noktada en çok merak ettiğim, Almanya, Japonya, İtalya, Fransa ve Güney Kore gibi otomobil üreticisi ülkelerin, elektrikli ve akıllı otomobil teknolojilerini ne kadar yakalayacakları?

Akıllı telefonlar çıkmadan önce sektörün en büyük üreticileri Nokia ve Ericsson’du!

İkisi de akıllı teknolojiye uyum sağlamadıkları için yok olup gitti.

Yapay Zekâ Parkı

Ülkemizde parkları pek sevmeyiz. Onun yerine AVM ve gökdelen dikeriz. Çin ve benzeri ülkelerde hızla yayılan yapay zekâ parkları da bize ters gelir. Yapay gündeme evet ama yapay zekâya hayır! İşte bu yüzdendir ki teknolojiyi önce başkaları icat eder, geliştirir, kullanır, sonra biz alırız!

Yapay zekâ konusundaki en büyük yatırımını, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, başkent Pekin’de 55 hektar alana 2.1 milyar dolarlık “yapay zekâ parkı” kurarak gerçekleştiriyor!

Yapay zekâ çalışmaları için kurulan park, 400 firmaya ev sahipliği yapacak ve 7.5 milyar dolarlık değer oluşturacakmış.

Adeta dünyanın “üretim üssü” haline gelen Çin, yapay zekâ ile eğitim, sağlık ve güvenlik gibi birçok alanda verimliliği ve kaliteyi artırmayı amaçlıyormuş.

ABD’de Alphabet, Amazon, IBM, Facebook ve Microsoft’un bu alandaki yarışı dikkati çekiyor.

Küresel ekonomide üçüncü sıradaki Japonya, bazı sektörlerde teknolojideki üstünlüğünü korumak ve yaşlanan nüfusundan kaynaklanan sıkıntıları gidermek amacıyla açıkladığı Yapay Zekâ Teknolojisi Stratejisi ile yapay zekâ çalışmalarını sanayiye aktarmak için yol haritasını belirlemiş. Bu konuda çalışacak yabancılara da vize kolaylığı sağlıyor.

Haberin Devamı

Güney Kore’de ise Samsung, LG, SK Telecom ve Hyundai gibi uluslararası şirketleriyle Yapay Zekâ Çağı’na hazırlanıyor.

Devletin de destek sağladığı sektöre, 2020’ye kadar 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılması planlanıyormuş.

Biz neresindeyiz?

Yapay zekâ eko sistemi yaratabilmek ve mucizeler gerçekleştirmek için önce inanmak gerekir. İşte biz de eksik olan bu! Güya YÖK, TÜBİTAK ve Bilim Bakanlığımız var! Sorsanız, bu konuda size sayfalar dolusu bilgi gönderirler!

Peki, ya devamı?

Somut adımlar atılmadığı sürece, bırakın gayri safi milli hasılayı artırmayı, elimizdekileri de tüketime harcamanın ötesine geçemeyiz! Bu konuda elbette Ankara’yı suçlamıyoruz. Onların işleri başlarından aşkın. Hele ki şu dönemde.

Asıl harekete geçmesi gereken, konuya yön veren kurumlar ve özellikle de özel sektör!

Onlar bu işin neresinde ve ne yapıyorlar?

Bilmediğimiz, duymadığımız ve görmediğimiz varsa, yapılanları kamuoyuyla paylaşmaya hazırız...

Özetin özeti: Yeni çağı ya yakalarsınız ya da havanızı alırsınız!