Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

YÖK’ün 2023 vizyonu, dün, İstanbul’daki bir toplantıda tartışıldı. Bakan Avcı’nın da katılacağı açıklanmıştı ama katılmadı.
EDU SUMMIT adı verilen “zirve”nin ev sahipliğini Vakıf Üniversiteleri Birliği yaptı. Baş konuk da YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’ydı.
Demek ki Türkçe bir isim bulamamışlar ya da 2023’te üniversitelerde tümüyle İngilizce eğitime geçileceği için şimdiden hazırlık yapıyorlar.
Konu başlıkları iddialı:
- Geleceğin üniversitelerini kurmak
- Türkiye’nin 2023 üniversite vizyonu
- 2023 gençliği yetiştirmek
- Ortaöğretimde yeni yaklaşımlar
- İş dünyası 2023 üniversitelerinden ne bekliyor?
Her bir başlık için uzun uzun makaleler yazılır ama hepsini önce tek satırla cevaplayıp, sonra YÖK Başkanı Çetinsaya’nın ısrarla altını çizdiği doktoralı araştırmacı sayımızın artırılmasına ilişkin görüşlerini değerlendirmek istiyorum.
- Bugünün üniversitesini doğru dürüst kuramayanlar geleceğin üniversitelerini nasıl inşa edecekler?
- Dün milenyum (2000) için belirlenen vizyon ne kadar gerçekleştiyse, 2023 vizyonu da o kadar gerçekçi olur!
- YÖK’ün bir gençlik politikası var mı ki?
- Muhtemelen dershanelerden dönüşme liselerden bahsediyorlar. Müthiş bir katkı sağlayacaklardır!..
- İş dünyasının beklentileri nihayet hatırlandı. Buna da şükür...
YÖK Başkanı Çetinsaya, doktoralı araştırmacı sayımızın çok az olduğunu 2023’e kadar artırılmasını buyurmuş. Sanki kolay. Daha okuma-yazma işini çözememiş bir ülke olarak, bunu nasıl yapacaklar? Daha mezun bile vermeyen derme çatma üniversitelere doktora yapma izni vererek mi?
Üniversite diplomaları gibi yüksek lisansı da yeterince itibarsızlaştırdığımız yetmiyor gibi şimdi akademik unvanların en önemlisi olan doktorayı da bu kervana mı katacağız! Daha da önemlisi, ulufe gibi dağıtılan doktora belgeleri, yurtdışında ne kadar kabul görüyor?
Adı bile kendimize yabancı olan bu toplantıda keşke biraz da yükseköğretimde kalite ve öğretim elemanlarının sıkıntıları konuşulsaydı...