Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Salı günü üniversiteyi kazananlar, cuma günü de fen ve Anadolu liseleri ile diğer liseleri kazananlar açıklanacak. Yüz binlerce hatta bir milyonu aşkını ailenin gözü kulağı Ankara’da.

ÖSYM ve MEB’in yapacağı açıklamayı dört gözle bekliyorlar. Sonuçların açıklanmasından sonra, lise kayıtları, adeta, sil baştan yeniden başlayacak. Çünkü özel okullara kayıt yaptıranlar, daha iyi bir devlet lisesi bulduklarında, yatırdıkları parayı yakıp, hiç düşünmeden, devlet liselerine geçiş yapacaklardır.

Kurallar ne olacak diyenlere de bekleyin görün diyoruz. Çünkü bir süre sonra serbest kayıtlara geçilecek ve ortada kural falan hiçbir şey kalmayacak.

Haberin Devamı

İşte bu yüzden, okullar açılıncaya kadar hatta okullar açıldıktan sonra da kayıtları yakından takip etmekte yarar var.

Peki, MEB açıklanan takvimi öne çekip, cumadan önce sonuçları açıklayabilir mi?

Her şey mümkün...

Üniversiteyi kazananlara gelince, muhtemelen salı mesai saati bittikten sonra yani akşam 6-7 civarı sonuçlar açıklanabilir. Bu saate kadar sabırla beklemeleri gerekiyor.

Çünkü ÖSYM, daha önceki sınav dönemlerinde olduğu gibi yine sistemin rahatlamasını bekleyecektir. Peki, sonuçlar açıklandığında, her şey bitecek mi?

Kesinlikle hayır, tam aksine, asıl zor günler gelecek haftadan sonra başlıyor.

Hiçbir yeri kazanamayanlara ya da istediği yere giremeyenlere sabır diliyoruz. Kazananlara ise olağanüstü durum ilan etmelerini öneriyoruz. Çünkü ne kadar kısa sürede yeni duruma uyum sağlarlarsa, gelecekte o kadar rahat ederler.

İstediğim okula girdim, benim için her şey bitti deyip, tatilin keyfini çıkarmaya devam ederlerse, onları zor bir yıl bekliyor demektir.

Lise ya da üniversite hiç fark etmez, ne olur bir süreliğine yeni okulunuza zaman ayırın ve hiçbir ayrıntıyı atlamadan, yeni öğretim yılına hazır olun, sonrası kendiliğinden gelecektir.

Eğer bunu yapmaz ve her şeyi sonraya ertelerseniz, şimdi birkaç saatte çözeceğiniz sorunları, yıl içerisinde, birkaç haftada zor çözersiniz. Üstelik bir de derslere girip çıkma zorunluluğunuz olacak. Hayalini kurduğunuz okulları kazanmanız dileğiyle, en büyük sevinçler sizin olsun...

Haberin Devamı

Devlet desteği adil dağıtılacak mı?

Devlet, özel okullarda okuyan öğrencilere de devlet desteği vermeye devam ediyor. Bu yıl 75 bin öğrenciye daha destek sağlanacak.

Umarız yine, “Çalışan değil de, patrona destek verdiler” yönünde şikâyetler gelmez!

Devletin, devlet, özel okul ayırt etmeksizin herkese destek sağlaması, hakkaniyetli bir uygulama gibi görülse de tartışılacak çok yönü var. Örneğin, ihtiyacı olana zaten bedava ders kitabı veriliyordu, sonra herkese verilmeye başlandı.

Şimdi yine, devlet okullarına gidecek öğrencilere yeterince kaynak bulunamazken, özel okullara yönelen öğrencilere devlet desteği sağlanması, tartışılmaya devam ediyor.

Sosyal devlet anlayışında elbette herkese eşit mesafede yaklaşmak gerekir ama bunun sınırları nerede başlıyor, nerede bitiyor, iyi düşünülmesi gerekiyor.

Geçtiğimiz yıllarda, ne kadar katı kurallar konulursa konulsun, yine de istismar edenler oluyordu. Umarız bu yıl daha adil davranılır.

Haberin Devamı

Bu konuda kabahatli olan devlet değil, kendinden daha ihtiyacı olanlar varken, “Devletin malı deniz, yemeyen domuz” mantığıyla hareket edenlerdir.

Eğer bugün siz birilerinin hakkını yerseniz, yarın da birileri gelip sizin hakkınızı yer, diyenler haklı çıkar ki buna fırsat vermemek gerekir.

Parası olmayanın özel okulda işi ne diyenlerin sayısı da giderek artıyor.

Bu da tartışmalı bir konu çünkü çocuğu için daha iyi biri eğitim istemek, bunun için fedakârlığa katlanmak, eleştirilecek değil, alkışlanacak bir durum.

Ayrıca devletin verdiği ücretle iddialı kolejlerde çocuk okutmak hayal ötesi bir şey.

Verilen para servis ücretine bile yetmez.

İşte devlet yardımıyla ilgili temel kurallardan bazıları:

- Bu yıl 75 bin öğrenci ilk defa olmak üzere toplam 340 bin öğrenci teşvikten yararlanacak.

- Özel okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim alanlar da 48-66 aylık olmak şartıyla en fazla bir eğitim-öğretim yılı süresince yararlandırılabilecek.

- Eğitim ve öğretim desteği verilecek toplam öğrenci sayısı her yıl Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarınca belirlenecek.

- Eğitim ve öğretim desteği yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütlerin ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınmasıyla verilecek.

- Söz konusu eğitim öğretim hizmetini sunan veya yararlananlar, gerçek dışı beyanda bulunmak suretiyle fazladan ödemeye sebebiyet vermeleri halinde bu tutarların, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren ilgili kanun maddesine göre hesaplanacak gecikme zammıyla bir ay içinde ödenmesi istenecek.

- Her öğrenci için verilebilecek eğitim öğretim desteği tutarı, resmi okullarda öğrenim görecek bir öğrencinin okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde devlete maliyetinin 1.5 katını geçmemek üzere, önceki yılın verileri esas alınarak tespit edildi.

- Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 6 bin öğrenciye 3 bin 60 lira, ilkokuldaki 15 bin öğrenciye 3 bin 680 lira, ortaokuldaki 15 bin öğrenciye 4 bin 280 lira, lisedeki 15 bin öğrenciye 4 bin 280 lira ve temel lisedeki 24 bin öğrenciye ise 3 bin 680 lira destek verilecek. 75 bin öğrenci bu yıl ilk kez eğitim öğretim desteğinden yararlanacak.

Özetin özeti: Her ne kadar yaz boyunca okullar tatil olsa da eğitim gündemi oldukça yoğun! Milyonlarca öğrenci ve veli hâlâ kayıt telaşında...