Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu Başkanlığını yürüten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş ile sağlık turizminde Türkiye’nin izleyeceği yeni yol haritasını konuştum

Eyüp Gümüş, ‘Türkiye olarak 2018 yılına kadar 1 milyon, 2023 yılına kadar ise 2 milyon hasta hedefliyoruz. Buradan 7 milyar dolarlık gelir hedefimiz var’ yorumunda bulundu...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği sağlık turizmi konusunda hükümet seferberlik başlatıyor.
Kalkınmanın fitilini sağlık turizmiyle ateşlemeyi hedefleyen Türkiye, 2023’e kadar şehir hastaneleri başta olmak üzere, özel, devlet ve üniversite hastanelerinde 2 milyon yabancı hastaya 7 milyar dolarlık sağlık hizmeti vermeyi planlıyor.
Ekonomi, Kültür, Turizm, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarının koordinasyonunda kurulan Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu Başkanlığını yürüten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş ile sağlık turizminde Türkiye’nin izleyeceği yeni yol haritasını konuştum.
Gümüş, bakanlıkta misafir ettiği Milliyet’e şunları söyledi:
HEDEF 7 MİLYAR DOLAR: Türkiye’ye şu anda sağlık turizmi kapsamında tedavi olmak için yıllık ortalama 400 bin hasta geliyor. Bu, Türkiye’nin kapasitesi için çok az. Dünyada 30 milyon hasta yurt dışında tedavi olmak için 500 milyar dolarlık harcama yapıyor. Türkiye olarak 2018’e kadar 1 milyon, 2023’e kadar 2 milyon hasta hedefliyoruz. Buradan 7 milyar dolarlık gelir hedefimiz var. İyi bir altyapı kurarsak bu hedeflerimizi kısa zamanda ikiye katlayabiliriz. Daha sonra da hedef her yıl 1 milyon hasta gelmesi.
AKREDİTE HASTANELER: Bu kapsamda, önümüzdeki günlerde sağlık turizmi yönetmeliği çıkaracağız. Sağlık turizmi yapacak klinikleri belirliyoruz, her hastanede olmayacak. Belirli kriterlerimiz olacak. Deneyimi ve kalitesi ile öne çıkan hastaneler olacak. Sağlık turizmi kalite akreditasyon mevzuatı geliştirdik. Yabancı hasta almak isteyen hastane bu akreditasyona uygun olması gerekecek. Sağlık turizmi yapma belgesi vereceğiz. Örneğin bunlarda, tercüman bulundurma, uygun fiziki mekân, hasta karşılama, havaalanı transferi, hatta yöresel yemeğine kadar her türlü hizmeti verecek aracı kuruluşla anlaşması olma zorunluluğu olacak.
ÖZEL AJANS: Sağlık turizmi kalkınmada öncelikli alan olarak seçildi. Bu iş için devlete bağlı özel bir ajans kurulacak. Ülkelerle anlaşmalar yapacak. Hasta getirecek. Yurt dışında tanıtım yapacak. Büyükelçiliklerde kültür ve turizm ataşeleri üzerinden çalışma yürütecek. Hasta sigortaları yapılacak. Dünyanın belli merkezlerinde ofis açılacak. Mesela Moskova Sağlık Turizm Ofisi açılacak. Burada hastaların ön kontrolleri yapılarak istedikleri tedavi için Türkiye’ye gönderilecek. Bu hastalar şuan Almanya’ya 2-3 katı fiyatla tedaviye gidiyor.

Cibuti’den geldi şifa buldu

‘2023’e kadar 2 milyon  hasta hedefliyoruz’


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Milliyet ile birlikte yurt dışından sağlık sorunlarına çözüm bulmak için Türkiye’ye gelen yabancı hastaları ziyaret etti. Bunlardan biri de Cibuti’den gelen kadın hasta Nasro Mohamed Aboubaker oldu. 44 yaşındaki Aboubaker’in
kadın hastalıkları rahatsızlığı olduğu ve bunun da böbrekte şişmeye neden olduğu öğrenildi. Üroloji, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılan ameliyatın başarılı geçtiği ve Aboubaker’in iki gün sonra taburcu olacağı belirtildi.

Yabancı hasta için tedavi fiyat tarifesi

SABİT FİYAT: Sağlık turizminde dünyada en büyük sorun ülkelerin kendi içinde farklı fiyat politikaları. Her hastane tabiri caizse tutturabildiğine fiyat veriyor. Biz özel ve üniversite hastanelerimizle görüştük, her branşa göre tedavilerin fiyatını belirledik. Sağlık Bakanlığı, yıllık yabancı hasta için tedavi fiyat tarifesi belirleyecek. Öyle bir hastaya 180 bin bir hastaya 50 bin lira gibi ücret tarifesi olmayacak. Fiyatları, Almanya ve Hindistan arasında hazırladık. Almanya’da bir ameliyat çok yüksek fiyata yapılıyor, Hindistan’da ise ucuz ama iyi fiziki imkân olmayan yerlerde gerçekleşiyor. Biz yüksek kaliteli tedaviyi orta düzey fiyata vereceğiz. Modern, lüks hastanelerimizde, tecrübeli-iyi doktorlarımızla uygun fiyata tedavi imkânı sunacağız.
DOKTOR KATALOĞU: Tedavi verecek olan doktorlar belirlenecek. 80 bin uzman hekim sayımız. 5 bine yakın hekim eksper diyeceğimiz sahasında önemli deneyimli, dünya ölçeğinde başarılı çalışmaları olan doktorlarımız var. Bu doktorlar için uluslar arası doktor katalogu hazırladık. Doktorun eğitimi, özellikleri, alanındaki uzmanlıkları tek tek yazılacak. Dil bilen hemşireler ilgili hastanelere yönlendirilecek. Bu kliniklerde çalışan doktor ve hemşirelere hastanenin sağlık turizmi gelirinden ek döner sermaye payı verilecek.

ABD’den Arabistan’a

ABD ve Avrupa’daki sağlık hizmetleri çok pahalı olduğu için bu hastalara Türkiye cazip gelirken, Rusya, Arabistan, Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkas ülkelerinde yapılamayan tedaviler için hastalar Türkiye’yi tercih ediyor. Sağlık Turizmi sayesinde artık bütçeye sağlığın geri dönüşümü olacak. Sağlık bütçesinin her yıl 3-4 milyar dolarını sağlık turizminden karşılayabiliriz.

Uçak pisti de olan hastane

ÖZEL HASTANE KONFORUYLA: Yeni açılan şehir hastanelerimiz, özel hastane konforuyla büyük bir çekim merkezi olacak. Özellikle Ankara’da Bilkent, Etlik, İstanbul’da Sancaktepe, Mersin şehir hastanelerimizin en üst katlarını ‘VIP Internationl Klinik Merkezi’ olarak uluslararası hastalara hizmet verecek. Bilkent Şehir Hastanesi’nin 3 bin 700 yatağı var, 500 yatağını sağlık turizmi için tahsis edebiliriz. Hastanenin kira dahil tüm masraflarını karşılar. Bu hastaneler son teknolojiyle en lüks sağlık hizmetini veriyor. Helikopter pistleri var. Sancaktepe’de VIP hastalar için uçak pisti dahi yapılıyor.
HEM TEDAVİ HEM TATİL: Türkiye’nin sağlık turizminde bir avantajı da eşsiz coğrafi, tarihi ve kültürel güzelliklerini sağlık turizmi paketi içine alınabilecek. Estetik ameliyatına gelen bir hasta ekstra 2 gün daha ekleyerek İstanbul’da tatil yapacak ya da Kapadokya’ya gidebilecek. Bu acenta ile hastanın yaptığı anlaşma kapsamında olacak.

‘2023’e kadar 2 milyon  hasta hedefliyoruz’

Gümüş, Milliyet ile birlikte Türkiye’ye tedavi için gelen yabancı hastaları ziyaret etti.

Ülkelere göre menü seçimleri

TALEPLERİ FARKLI: Şimdi hedef ülkeleri seçiyoruz. Azerbaycan hastaları ne tür tedavi ve ne tür diğer otelcilik hizmetleri istiyorlar, Norveçli hastanın talebiyle Suudi Arabistan’dan gelen hastanın farklı. Hedef ülkeler belirlenerek onların yemekten, refakat hizmetlerine kadar tüm taleplerine uygun altyapı kurulacak. Mesela Kafkas ülkelerinin yemek alışkanlıkları 2 porsiyon, bol pilavlı, etli. Aynı şeyi Norveçli hastaya uygulayamazsınız. Onlara da özel yemek çıkaracak bir altyapı kurulmuş olmalı.
ORGAN NAKLİNDEN ESTETİĞE: Türkiye’ye 2-3 saatlik uçuş mesafesindeki komşu ülkelerde ciddi sağlık ihtiyaçları var. Organ nakli, kanser cerrahisi, robotik cerrahi, estetik cerrahi konularında yoğun talepler var. Bazı hastalar devlet sigortası kapsamında bazıları ise özel sigorta ile sağlık tedavisi alıyor.
İSKANDİNAV ÜLKELERİ: İskandinav ülkelerinde devlet sigortası kapsamında gelecek hastalar için ihaleye giriyoruz. Mesela şu an, İzmir Balçova termal tesisimize Norveç, Finlandiya, Danimarka’dan uzun dönem termal tedavi ve rehabilitasyon için hasta gönderiliyor. Soğuk ve güneşin az olduğu ülkelerde kas ve eklem rahatsızlıkları çok olduğu için buraya güneş, termalle birlikte fizik tedavi için geliyorlar.

Akdeniz’e yaşlı bakım merkezleri

YABANCI HEKİM: Özellikle Almanya başta olmak üzere Norveç, Finlandiya gibi ülkeler Alanya gibi yerlerde yaşlı bakım merkezleri kurulmasını teklif etti. Alman vatandaşları, içinde sağlık merkezi, hekim, fizyoterapist, hemşire hatta termal tesis olan yaşlı bakım evleri kurulmasını istiyor. Devletin sigorta hizmetleri kapsamında ülkeler kendi vatandaşlarını gönderecek. Buralarda yabancı hekim de çalıştırabileceğiz.
HER KITA İÇİN BİR HASTANE: Bazı ülkeler, hastalarıyla birlikte doktor ve hemşirelerinin de eğitime gelmesini istiyor. Mesela Etlik Şehir Hastanesi’nde 1 katta 250 yatağı ABD kıtası hastalarına ayıracağız. Organ nakli eğitimi almak isteyen ülkeler var. Başka bir hastanede bir katı başka bir ülke için ayırabiliriz. Mesela yabancı bir ülkenin Cumhurbaşkanı burada ameliyat oldu çok memnun kaldı.