Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Antarktika’da 6 ülke ile ortak çalışmalar başlıyor


Cumhur-başkanlığı himaye-sinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi koordinesinde yürütülen “Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi” kapsamında gerçekleştirilecek 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi için 4 akademisyen diğer ülkelerle ikili iş birlikleri kapsamında Antarktika’ya giderek ön çalışmalara başladı. Farklı bilim dallarından araştırmacılar ise 2. sefer için 19 Şubat-6 Nisan’da gidecek.
Türkiye’nin Antarktika hakkında bilimsel yetkinliğini artırmak için kıtada üssü bulunan Belçika, Bulgaristan, Çekya, Güney Kore, Polonya ve Şili ile imzalanan antlaşmalar çerçevesinde ikili iş birlikleri gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda Türk bilim ekibi, Çekya Üssü ile “James Ross Island Volkanizmasının Kökeni, Yaşı ve Bölge Jeodinamiği ile İlişkisi Projesi” çerçevesinde, Batı Antarktika Ritti ve çevresinde volkanik kayaçların incelenmesiyle jeokimya çalışmaları yapılarak, volkanizma ile buzul erimeleri arasındaki değişimler incelenecek.

Fırat Kalkanı eğitimi üçe katladı

Antarktika’da 6 ülke ile ortak çalışmalar başlıyor


Türkiye’nin Suriye’nin terörden temizlenmesi için başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Suriye’deki okullarda yaptığı çalışmalarla 1 yılda eğitim alan öğrenci sayısı üçe katlandı.
Geçtiğimiz yıl 48 bin öğrenciye eğitim verilirken bu sene 465 okulda, 5 bin 553 öğretmenle 154 bin öğrenci eğitim öğretim kapsamına alındı.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, bölgede yıkılan okulların onarılarak eğitim öğretime başlandığını belirterek, “Türkiye’nin girişimleri sayesinde bir yıl içinde öğrenci sayısı 3 kat arttı” dedi.

Sayılarla kuraklık

Antarktika’da 6 ülke ile ortak çalışmalar başlıyor


Türkiye’nin uzun yıllar (1981-2010) ortalama alansal yağış miktarı 574 mm.
Türkiye genelinde yağışlarda uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 13,9, 2016 yılına göre ise 17,3 azalma tespit edildi.
1 Ekim 2017 - 16 Ocak 2018 tarihleri arasında yağışlarda en fazla azalan bölge yüzde 56.9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.
En az azalan bölge ise 4.7 ile Marmara bölgesi oldu. Doğu Anadolu’da yağışlar yüzde 23.2 azalırken Akdeniz’de ise 6.8 azalma oldu.
İl bazında bakarsak ise bu azalmalar Mardin’de 72.3, Şanlıurfa’da 62.8, Kilis’te 52.4, Gaziantep’te 52.3, Diyarbakır’da 50.2 ve Van’da 22.4 oldu.

Su için 7 bin 200 tesis

Antarktika’da 6 ülke ile ortak çalışmalar başlıyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kurak dönemlerde sıkıntı yaşanmaması için su arzının artırılmasına büyük önem verdiklerini belirterek, “Arzın artırılmasına ilişkin tedbirler kapsamında depolama kapasitesi artırılmaya çalışılıyor. Bu doğrultuda baraj ve göletler inşa ediyoruz. Su ile alakalı 7 bin 200 tesisi hizmete aldık. Bu tesislerin 508’i baraj, 513 HES, 327 gölet bin 171 sulama tesisi, 193 içme suyu tesisi, 17 atıksu tesisi, 4 bin 471 taşkın koruma tesisi” dedi.