Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Makedonya küçük bir Balkan ülkesi. Ülke nüfusu 2 milyon civarında. Nüfusun büyük bölümü de başkent Üsküp’te yaşıyor. Makedonya tarih ve kültürüyle hâlâ Osmanlı’nın izlerini taşıyor. Sokaklarda yürürken Türkçe isimlerle yazılmış dükkan tabelalarına ve Türkçe konuşanlara çokça rastlarsınız.

Balkanlar’ın  sıcak ülkesi: Makedonya

İstanbul’dan başkent Üsküp’e 1 saat 15 dakika uçak yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Hem vize olmadığı hem de ucuz olduğu için Türklerin de çok seyahat ettiği ülkeler arasında Makedonya.

Heykeller şehri

Başkent Üsküp heykeller şehri gibi. Şehir merkezinde dolaşırken onlarca heykele rastlarsınız. Bunlardan en dikkat çekeni de Büyük İskender’in dev heykeli.

Haberin Devamı

Üsküp’ün nüfusu 700 bine yakın. Makedonya’nın yüzde 70’i Hristiyan yüzde 30’u Müslüman.

Üsküp’te dolaşırken hem camiyi hem de kiliseyi birbirine yakın görmek mümkün.

Meydana yakın olan Makedonya Takı da şehirde dikkati çeken turistlik yerlerden biri.

Balkanlar’ın  sıcak ülkesi: Makedonya

12 kemerli Osmanlı köprüsü

Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası belli dönemlerde sürekli karşımıza çıkar. Ama Üsküp’te özellikle de Müslümanların yaşadığı yerlerde dolaşırken sıcak Türk çayı ve kahvesinin önemini bir kez daha anlarsınız. Osmanlı egemenliğinde uzun yıllar yaşamış şehirde dolaşırken zaman zaman Anadolu’nun küçük bir ilçesinde dolaşıyormuşsunuz izlenimi edinirsiniz. Vardar Nehri’nin iki kıyısına kurulmuş Üsküp’ün sembollerinden biri de 12 kemerli taş köprü. Köprünün 1400’lü yıllarda Fatih Sultan Mehmet himayesinde inşa edildiği belirtiliyor. 200 metre uzunluğunda olan köprü 6 metre genişliğinde. Köprü Üsküp’ün modern şehir merkeziyle tarihi Türk Çarşısı’nı da birbirine bağlıyor. Türk Çarşısı’nda dolaşırken Osmanlı’nın izlerini görmek mümkün.

Balkanlar’ın  sıcak ülkesi: Makedonya

Şehir yenileniyor

Üsküp şehir merkezinde yenilenmeye yönelik inşaatlar dikkati çekiyor. Meydanda
bulunan eski görünümlü binaların da yeni yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca tarihi köprünün yanına yeni köprülerin de yapıldığı görülüyor. Üsküp Kalesi ve Osmanlı döneminde kalan cami ve hamamlar da sık sık karşınıza çıkıyor şehirde. Tarihi köprünün hemen yanında olan arkeoloji müzesi ise yeni yapılmış. Müze dev sütunlarıyla tarihi bina gibi güzüküyor ilk etapta.

Haberin Devamı

Yörük köyleri

100 bine yakın soydaşımızın yaşadığı Makedonya’nın yörük köylerinde kadınlar ve genç kızlar yöresel kıyafetlerini giyiyor. Türkçenin konuşulduğu köylerde sizi karşılarında görenler hemen evlerine davet ederek tatlı ve çay ikram etmek istiyor. Anadolu’nun sıcaklığını yörük dağ köylerinde de görebilirsiniz. Makedonya, Türklerin de her zaman gitmek isteyeceği yerlerin başında geliyor. Bunu Makedonya’da dolaştıkça daha da iyi anlıyorsunuz.

Ohri gölü

Ohri Gölü’nün kenarında kurulan Ohri ise Makedonya’nın en turistik şehirlerinden biri.
Eski şehir bölümündeki evler Safranbolu evleri gibi. Göl kenarında oturacak cafeler de çok. Kalesi ve tarihi gezilecek yerleriyle her zaman turistlerin ilgisini çekiyor Ohri. Başkent Üsküp’ten 3 saat karayolu ile gelinen Ohri, UNESCO Dünya mirası listesine de girmiş. Göl, Balkanlar’ın en derin gölü olarak da niteleniyor.
Matka Kanyonu Makedonya’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinin başında geliyor. Baraj gölündeki kanyonda tekne ve kano turu yapabiliyorsunuz.Yalnız tekneler çok küçük ve ayakta durduğunuzda batma tehlikesi yaşanabilir. Dağların arasındaki kanyonda ilerlerken manzara sizi etkiliyor. Kanyonun bir tarafında da küçük bir yürüyüş patikası yapılmış.