Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sovyet rejiminin 54 yıl önce yıktığı Minks Camii geçen cuma tekrar açıldı. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko birlikte yaptı. Camideki ilk cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Görmez açılış için Minks’e gelen gazetecilerle İslam ve FETÖ konusunda sohbet etti.

FETÖ’nün yurtdışındaki faaliyetlerinin İslam kimliğine de zarar verdiğini belirten Görmez, Diyanet İşleri’nin ve Diyanet Vakfı’nın yurtdışı hizmetleri arttıkça FETÖ’nün Diyanet’i itibarsızlaştırma çalışmalarını da o oranda artırdığına dikkat çekti. Görmez, “Bunlar 2010’dan itibaren başladılar. Üzülerek belirteyim, tabii ki bizim bu coğrafyalara FETÖ’den dolayı bir özür borcumuz var, millet olarak. Çünkü bu coğrafyada 100 yıllık fasıladan sonra, fetret döneminden sonra yeşerebilecek İslam kimliğini de başka yönlere kanalize etmiştir. Yeşerecek İslam aklını da heba etmiştir. Buralarda kurdukları müesseseler ile çocukların üç aidiyetini yok etmişlerdir. Birinci aidiyet,
aile aidiyeti. İkinci aidiyeti
kendi milletlerine olan aidiyet. Üçüncü aidiyet ise İslam ümmetine olan aidiyet” dedi.

Haberin Devamı

FETÖ ile mücadelesi

Görmez, Diyanet’i FETÖ’cülerden temizleme çalışmalarını anlatırken de şunları söyledi: “Aslında 17-25 Aralık sürecinden sonra çalışmalarımız başladı. Ancak
15 Temmuz’dan sonra bizim iki önemli kararımız var. Birinci kararımız; bu yapıya kalbini, ruhunu, aklını teslim etmiş herhangi bir arkadaşımıza bir tek camimizin mihrabını verip yola devam etmemiz mümkün değil. Ama ikinci önemli bir kararımız var, o da, herhangi bir arkadaşımızın, bir mihrap görevlisinin, bir minber görevlisinin yanlışlıkla, haksız yere itham edilerek söz konusu ihanet içerisinde olan yapının bir parçası olarak değerlendirmek asla mümkün olmaz. Dolayısıyla biz Diyanet’in bu tür yapılardan kendisini koruma konusunda reflekslerinin güçlü olduğunu biliyoruz. Ama buna rağmen yanlış içerisinde olan arkadaşlarımızın varlığı ortaya çıktı, onlarla yolumuzu ayırdık. Soruşturmalarımızın neticesinde herhangi bir arkadaşımızın masumiyeti ortaya çıkınca aynı yol ve yöntemlerle tekrar görevlerinin başlarına döneceklerdir.”

Haberin Devamı

Bu coğrafyalara FETÖ’den  dolayı özür borcumuz var

Terör ayıklaması

Terör örgütüyle bağlantılı olan din görevlilerinin özel çalışma yaptıklarını belirten Görmez, “O çukur siyasetinin egemen olduğu zamanlarda ben şahsen bizzat Cizre’de, Silvan’da, Silopi’de, Sur’da vatandaşlarımızla beraber oldum. Doğu ve Güneydoğu’da 20 bin arkadaşımız görev yapıyor. Bu 20 bin arkadaşımızın her biriyle hizmet içi eğitimlerde buluştuk ve yol haritamızı yenilediğimizi söyleyebilirim. Bunu yaparken kafası, kalbi, gönlü teröre veya ayrımcılığa, ırkçılığa kaymış olan herhangi bir arkadaşımıza aynı şekilde mihrabı vermemiz mümkün değildi. Nitekim son haftalar içerisinde 250 arkadaşımızın görevine bu çerçevede son verildi” dedi.