Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Savunma sanayinde yerlileşme yüzde 80’lere doğru gidiyor. Her gün yeni sürpriz bir proje çalışması duyuruluyor.

Son duyduğum bilgi ise Türkiye’nin en büyük askeri gemisi olacak TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ile uçuş kalkış testlerine başlayan Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın büyük bir iş birliği yapacağı yönünde.

Hem de müthiş bir iş birliği. Akdeniz’i birlikte gezerek dünyaya ‘biz de buradayız’ mesajı verecekler.

Bayraktar KIZILELMA, özellikle kısa pistli gemilerden kalkış ve bu gemilere iniş kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek gibi gözüküyor. Duyduğum bilgi ise Kızılelma’nın kısa pistlerin yansıra ilerde dikey kalkış ve iniş yapabileceği yönünde. Bu da gerçekleştiği zaman Türkiye şampiyonlar liginde liderliğe doğru ilerlemiş olacak.

Haberin Devamı

Kısa pistlere iniş özelliği ile Kızılelma TSK tarafından denizaşırı görevlerde de önemli roller üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında da aktif görev alacak.

Baykar dikey iniş yapabilen İHA’yı(DİHA) yapmıştı. Kızılötesi kamera sistemi olan DİHA keşif ve istihbarat için Anadolu’nun misafirleri arasında yerini alacak.

Kızılelma, Anadolu ve Akdeniz

Anadolu’ya ilk SİHA ve ATAK inecek

TCG Anadolu yaza kalmadan Mart, Nisan gibi envantere girecek gibi gözüküyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Açılışında ise Anadolu’ya SİHA’lar inip kalkacak ve göreve başlayacak. Atak da gemiyi kullanacak helikopterler arasında olacak.

232 metre uzunluğundaki Anadolu gemisi 32 metre genişliğe sahip. Geminin tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olacak.

Keşif insansız kara araçlarından

Kars’taki kış tatbikatında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yerli savunma sanayi ürünlerini de inceledik. Karda kullanılan ürünlerden biri de insansız keşif ve gözetleme aracı KOMODO.

KOMODO’nun hem paletli hem de tekerlekli yapısı var. Öncelik girilemeyecek yerlerde keşif ve gözetleme yapması. Ama faydalı yükler de taşıyabiliyor. Küçük, dar ve ulaşılması zor alanlarda manevra kabiliyeti olan KOMODO, gerçek zamanlı görsel, işitsel ve sensör bilgileri aktarıyor.

Haberin Devamı

Kızılelma, Anadolu ve Akdeniz

Önemli temaslar ve gelişmeler

Önümüzdeki günlerde Türkiye ve bölge için önemli temaslar ve gelişmeler olacak. Bunlardan dikkat çekenler şöyle:

- Irak Savunma Bakanı önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geliyor. Terörle mücadele ve ikili ilişkiler görüşülecek.

- Üçlü Suriye zirvesi yapılacak. Suriye ve Rusya arasında bu ay içinde savunma bakanları toplantısı olacak. Zirveye istihbarattan teknik heyet de katılacak.

- Ukrayna’da savaşın başlaması ile kalan Türkiye’nin 6 ticari gemisi yurda dönecek. Türkiye ile Ukrayna yetkilileri arasındaki görüşmeler neticesinde bu önemli karar alındı.