Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Mobil oyun ve şarkılarla afet eğitimi


Kızılay, hem okullardaki öğrencilere hem de vatandaşa yönelik yeni bir afet eğitim projesini hayata geçirecek. Doğal ve insan kaynaklı afetlere yönelik bilinçlendirme, korunma, öncesinde ve sonrasında neler yapılabileceğine yönelik geniş bilgiler verilecek projenin ana amacı güvenli yaşam kültürünü oluşturmak. Projede yaş gruplarına göre de 15 farklı afet çeşidine göre bilinçlendirme hedefleniyor. Çocukların yaş gruplarına göre de mobil oyun, şarkı ve animasyonlar hazırlanarak eğlenceli şekilde bilgi verilecek.
Bu çerçevede okul öncesi ve ilkokul çocukları için farklı senaryolarla deprem, sel, heyelan, orman yangını, çığ konularını kapsayan mobil oyunlar hazırlanacak. Çocuklar afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri oynayarak öğrenecek.
Ayrıca şarkılarla da afet öncesi, sırası ve sonrasındaki güvenli davranış hareketleri öğretilecek.
Yeni proje ile ilgili Milliyet’e bilgi veren Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, “Ülke içerisinde afet noktasında, afetlere sadece müdahale noktasında değil, afet risklerinin azaltılması noktasında da çok sayıda projemiz var. Ülke içindeki en önemli seferberliğimiz, güvenli yaşam kültürünün toplumun geneline yayılması. Güvenli yaşam kültürü oluşturulması, afetlerde, değişik afet tiplerinde ihtiyaç durumu oluştuğunda insanların kendi başına nasıl ayakta kalabileceği, olası afetlere karşı bu risklerin nasıl azaltılabileceği konusunda eğiteceğiz” dedi.

Burslarını kitaba yatıran bakan

Mobil oyun ve şarkılarla afet eğitimi


Kabinenin en çok okuyan bakanlarından birinin de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü olduğu ortaya çıktı. Çocukluğundan beri okumayı çok seven Özlü’nün üniversite yıllarında aldığı bursları kitap almak için kullandığı öğrenildi. Yakın çevresinde “kitap kurdu” olarak tanınan Özlü’nün en son okuduğu kitap ise “Geleceğin Endüstrileri”. Bakan Özlü’nün son okuduğu makale ise Silikon Vadisi ile ilgili Mustafa Ergen’in makalesi.

Dakikada 15 kişi deprem sigortası yaptırıyor

Mobil oyun ve şarkılarla afet eğitimi


Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) Ekim 2017 rakamlarına göre Türkiye’de konutlarda zorunlu deprem sigortalılık oranı yüzde 50’ye ulaştı.
DASK’ın verilerine göre dakikada 15 kişi konutuna zorunlu deprem sigortası yaptırıyor. Türkiye genelinde sigortalı konut sayısı 8 milyonu geçerken, en yüksek konut sigortalılık oranı ise yüzde 86 ile Düzce. Deprem bölgesi açısından incelendiğinde ise sigortalılıkta en düşük oran yüzde 32 ile Adıyaman. İstanbul ve Marmara Bölgesi ise sigorta yaptırma oranında yüzde 56 ile birinci sırada. Bölge olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüzde 33 ile sigortalılıkta son sırada çıkıyor. Sigortalılık oranının illere göre dağılımı ise şöyle: Bolu: Yüzde 76, Yolavo: Yüzde 74, Sakarya: Yüzde 70, Tekirdağ: Yüzde 70, Çanakkale: Yüzde 61, Muğla: Yüzde 58, İstanbul: Yüzde 56, Ankara: Yüzde 53,
İzmir: Yüzde 47, Manisa: Yüzde 40, Van: Yüzde 36, Adıyaman: Yüzde 32.