Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün nafakaya kademeli sürelerle alt-üst sınır çalışması yaptıklarını Milliyet’e açıklamasının ardından konunun diğer tarafı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile de ömür boyu nafakanın kaldırılması tartışmalarını konuştum.

Bakan Kaya, konuyu ayrıntılı olarak ele aldıklarını belirterek, ana hedefin iki tarafı da mağdur etmemek olduğunu söyledi. Kaya, “Biz nafaka konusunda Adalet Bakanlığımızla birlikte kadınlarımızın da erkeklerimizin de mağdur olmayacağı bir çalışmayı inşallah yapacağız. Devletin kadınlara destek verdiği, devletin ailelere destek verdiği bir çalışmayı yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Aile ve boşanma süreci danışmanlığının da önemli bir konu olduğunu belirten Kaya, “Boşanmak için başvurulan süreçte Aile Bakanlığı olarak ‘aile ve boşanma süreci danışmanlığı hizmeti’ veriyoruz. Bu çiftlerin boşanma sürecinde sağlıklı bir şekilde süreci yönetmeleri, özellikle ortada olan evlatlarının bu süreçten olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek ve çiftlerimizin daha sağlıklı bir ileride hayat sürdürmeleri için hem ebeveynlerin hem çocukların korunması adına, çocuğun üstün yararı ilkesi dahilinde yaptığımız danışmanlık hizmeti. Çiftlerimizin mutlaka bu danışmanlığı almasını istiyoruz” dedi.

Yerli otomobildeki batarya

TÜBİTAK elektrikli olacak yerli otomobil ile ilgili tasarım ve batarya çalışmalarını yerli marka otomobil konsorsiyumu şirketine devredecek.

Konu ile ilgili konuştuğum Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Yerli otomobil ile ilgili 2015’ten beri TÜBİTAK’ın yürütmüş olduğu çalışmalar var. TÜBİTAK hem batarya yönetim sistemleri hem de bir otomobil tasarımı üzerinde çalışıyordu. Bu konuda TÜBİTAK’ta çalışan 50’nin üzerinde personel var. Dışarıdan aldığı hizmetler var. Kavramsal tasarımını yaptığı bazı modeller var. TÜBİTAK bu konuda yaptığı çalışma, tasarım, dokümantasyon, eğitimli personel, altyapı ve aldığı hizmetlerden elinde ne varsa bunları ücretsiz olarak yerli marka otomobil konsorsiyum şirketine devredecek. Bunlardan faydalanmak ise yeni şirketin CEO’sunun kararına bağlı” dedi.

Haberin Devamı

Aslanlar 5.5 ayda 60 kilo aldı

Nafakada iki tarafı da mağdur etmeyeceğiz

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edilen ve şu anda Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde tutulan aslanlar ortamını sevdi. Aslanlar 5.5 ayda yaklaşık 60 kilo aldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte aslanları ziyaret ettik. Şahin, Cumhurbaşkanı’nın emanetlerine iyi baktıklarını belirterek, “Bulundukları ortamı sevdiler. İyi kilo aldılar. Buraya getirildiklerinde 40-45 kilo geliyorlardı. Şimdi 100 kilo civarındalar” dedi.

F-35’te 3 ayrı model

Türkiye’nin ilkini teslim aldığı F-35’in A, B ve C olmak üzere üç ayrı konfigürasyonu var. Türkiye bunlardan geleneksel kalkış ve iniş (CTOL) yeteneğine sahip F-35A modelini alıyor. Bu model iniş ve kalkış yapabilmek için piste ihtiyaç duyuyor. Kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) yapabilen model ise F-35B. Bu uçak kısa pistlerden kalkış yapabiliyor ve helikopter gibi iniş gerçekleştirebiliyor. Uçak gemileri için tasarlanmış versiyon ise (CV) F-35C. Bu model helikopterler gibi olduğu yerden yükselerek kalkış yapıp ve aynı şekilde inebiliyor.