Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

200 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri Pakistan. 1.2 milyon nüfuslu İslamabad ise federal başkent.

Pakistan izlenimleri


Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 13. Zirvesini izlemek için Pakistan’daydım.
İslamabad’a ulaşmak için “bitişik şehirler” olarak nitelenen Ravalpindi’ye uçakla geldiğiniz zaman sizi farklı bir ülkenin karşıladığını hissediyorsunuz.
Havaalanı derme çatma küçük bir bina ve 4 tane pasaport kontrol noktası var.
Pasaporttan geçtikten sonra ise çıkışta hiçbir ülkede görmediğiniz bir uygulama olarak valiz ve bagaj fişleriniz tek tek kontrol ediliyor. Sanırım hırsızlık olaylarını önlemek için yapılıyor bu uygulama.
Pakistan, İngiliz sömürüsü altında iken Hindistan Müslümanlarına ayrı bir ülke yaratmak için kurulmuş. Pakistan’ın 1947 yılında kurulmasının ardından da Hindistan ile aralarında sürekli savaşlar olmuş.
***
Yüzde 97 Müslüman

Pakistan izlenimleri


Bağımsızlığının ardından 4 askeri darbe yaşayan Pakistan, 34 yıl askeri yönetimle idare edilmiş.
Dünyada Endonezya’nın ardından Müslümanların en fazla yaşadığı ikinci ülke Pakistan.
Pakistan’daki dini dağılım; Müslüman yüzde 97, Hıristiyan-Hindu-Sih ve Budist toplamı da yüzde 3 civarında.
Etnik dağılım ise Pencaplı yüzde 45, Sindli yüzde 15, Peştun yüzde 15, Seraiki yüzde 10, Muhacir yüzde 8, Beluç yüzde 4, diğer yüzde 3.
Pakistan dört eyalet (Pencap, Sindh, Hayber Paştunhva, Belucistan), iki özerk bölge ((Gilgit-Baltistan ve aşiretler bölgesi) ve federal başkent idaresinden oluşan federal yapıya sahip.
Eyaletlerin her birinin kendi meclisi ve hükümeti var. Ayrıca her eyalette federal başbakan tarafından atanan valiler var.
Pakistan, nükleer silaha sahip tek Müslüman ülke.
***
‘Cive Pakistan’

“Cive Pakistan” Türkiye’de bir dönem kuşağının hatırladığı şarkılardan biridir.
Türkiye ile Pakistan ilişkileri kuruluştan beri hep sıcak olmuş. Pakistan, Kurtuluş Savaşımızda Türkiye’ye en büyük destek veren ülkelerden biriydi.
Türkiye de Pakistan’a başta deprem sonrası olmak üzere dönem dönem kalkınma yardımları yapmış.
İki ülke arasındaki ilişkinin sıcaklığını taksiye biner binmez hissediyoruz. Başta Taksi de olmak üzere gittiğimiz yerlerde Türkiye’den geldiğimizi duyunca daha sıcak davranıyorlar bize.
Pakistan’da Türk dizileri de çok sevilerek izlenenler arasında ilk sıralarda yer alıyormuş.
Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah Türkiye’yi model almış.
Kalabalık ülkenin başkentinde ilk dikkatimizi çeken caddelerin fazla kalabalık olmaması.
Ekonomik zirvenin yapıldığı gün tatil edilmiş. Bir çok yolda trafiğe kapatıldığı için sakin geldi bu geldiğimizde İslamabad.
Kadınları da sokaklarda göremiyoruz. Daha çok alışveriş yerlerinde karşımıza çıkıyorlar.
Bir Pakistan klasiği olarak da süslü kamyon ve minibüsler ile motorsiklerler dikkatimizi çekiyor.
***
Türk mimarın eseri
Pakistan ve Güney Asya’nın en büyük camisi olan Faysal Camii İslamabad’da. Bu cami Türk mimar Vedat Dalokay tarafından tasarlanmış.
Dalokay 1969 yılında 17 ülkeden 43 katılımcının katıldığı uluslararası yarışmada birinci gelmiş. 5 bin metrekarelik bir alana sahip olan Faysal Camii, bahçesiyle birlikte aynı anda 200 bin kişinin ibadet etmesine imkan veriyor.
TİKA 2010 yılında faaliyete geçen İslamabad Ofisi aracılığıyla bugüne kadar Pakistan’a eğitim, sağlık, su, tarım, hayvancılık, insani yardımlar ve uzman eğitimleri gibi farklı alanlarda 132 proje hayata geçirmiş.
Bunlar arasında 90 yataklı bir hastane, 5 ambulans, 820 adet tekerlekli sandalye, 170 su kuyusu, 60 Pakistanlı kadın çiftçiye 600 keçi, 45 balıkçıya sonar cihazı, Pakistanlı kadınlara 840 tane dikiş makinesi, 1 adet 32 derslikli okul, 200 yataklı yurt binası, 600 kimsesiz çocuğa üniforma, 10 bin battaniye dağıtımı öne çıkıyor.
28 FETÖ okulu var
FETÖ ile ilişkili olarak 28 okulun olduğunu öğreniyoruz Pakistan’da. Pakistan yönetimi FETÖ ile ilişkili öğretmenleri sınır dışı etmek için harekete geçmiş. Ancak karşı davalar açıldığı için hukuki süreç işliyormuş.
Bu okulları devralmak için Maarif Vakfı da İslamabad’da ofis kurmuş. Türkiye’den öğretmenler Pakistan’a gelmeye başlamış.
Her dönem sıcak ilişki içinde olduğumuz Pakistan yönetiminin, FETÖ okullarının devriyle ilgili okulların tatil olmasının ardından bir karar alması bekleniyor.