Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ekonominin patronu olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yüksek faiz tartışmalarını Milliyet’e değerlendirdi. Şimşek, “Faiz bu bağlamda düşük tasarruf ve yüksek kaynak ihtiyacının bir foksiyonudur. Yani bugün eğer diyelim ki sistemde Türkiye’nin talep ettiğinin üzerinde bir kaynak olsa mevduat faizleri niye artsın? Bugün İngiltere’ye gittiğiniz zaman hiç bir banka size bırakın enflasyon kadar enflasyonun yarısı kadar dahi mevduat faize vermiyor. Çünkü kaynak bol. Sermaye piyasaları çok derin. Ama Türkiye’de sermaye piyasaları sığ, tasarruflar sınırlı. O zaman ne oluyor, kaynak talebi var. Dışarıdan yeterince kaynak gelmeyince içeride o rekabet faizleri yukarı çekiyor. Şimdi niye rekabet ediyorsunuz diyemezsiniz. Kaynak talebi var. O zaman ne yapmamız lazım. Bir, Türkiye’de yatırım ortamını iyileştirip öngörülebilirliği artırıp Türkiye’ye kaynak çekeceğiz kısa vadede. Orta uzun vadede Türkiye katma değer zincirinde yukarı çıkacak daha çok üretecek. Daha çok satacak. Daha çok istihdam sağlayacak ve bu sorunları aşacak” dedi.

Gökdelenlere Erdoğan freni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en önem verdiği konulardan birisi yatay mimarinin artması. İnsanların toprağa yakın yaşaması gerektiğini her fırsatta dile getiren Erdoğan’ın kentsel dönüşümde de en çok buna dikkat edilmesini istiyor.
Bu çerçevede Erdoğan, Kuzey Ankara’da yapılan kentsel dönüşümde bazı binaları yüksek bularak 10’ar kat azalttırmış.

46 bin 652 Suriyeli çocuğa akran eğitimi

Kızılay Türkiye’deki Suriyeli kadın ve çocuklar için özel bir program uyguluyor. Kızılay toplum merkezlerinde kadınlara yönelik meslek edindirme ve dil kursları gibi eğitim çalışmaları yürüten Kızılay, çocuklara yönelik de psikososyal destek çalışması, dil, bilgisayar eğitimi gibi etkinlikler düzenliyor. Kızılay’ın 10 toplum merkezinde 45 bin 812 kişiye psikososyal destek, 27 bin 240 kişiye kültürel etkinlikler, 41 bin 652 çocuğa akran eğitimi ve çeşitli kurslar, 8 bin 502 kişiye meslek edindirme kursu verildi.

Sağlık Bakanlığı kurtarma helikopteri alacak

Hastayı bir yerden bir yere taşımaya yönelik helikopteri olan Sağlık Bakanlığı şimdi de kurtarma helikopterleri alacak.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Hastalarımızı taşımaya yönelik uçak ve helikopterimiz var. Bunun etkinliğini artırmak için yeni helikopter alım çalışması yapıyoruz. Kurtarma görevi üstlenen helikopterler almak istiyoruz, bu ilk yardımı da yapacak. Ulaşılması mümkün olmayan, helikopterin inemediği yerden hastayı havadan alabilmeyiz. Makara-vinç sistemi olan helikopterler alacağız” dedi.