Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yıllarca ambargo tartışmalarıyla yaşayan İran artık her gittiğinizde sizi farklı karşılıyor. Öncelikle sokaklar sürekli canlı ve hareketlidir başkent Tahran’da. Geçmiş yıllara göre kadınları daha çok sokaklarda ve alışveriş mekanlarında görürsünüz. Kadınlar ayrıca nargilecilerde gecenin geç saatlerine kadar oturup erkek arkadaşlarıyla nargile içebiliyor; müzik dinleyip sohbet ediyorlar.

Tahran’ın canlı sokakları

Dışı eski bir bina gibi gözüken fakat içi modern tarzda döşenmiş kafeler de günden güne artıyor Tahran’da. Otellerde yer bulmak da eskisi gibi kolay değil. Sürekli işadamları geldiği için lüks oteller yapılmaya ve açılmaya başlanmış. Amerika’da çok sevilen Five Guys adlı hamburgerci Tahran’da da açılmış. Gece geç saatlerde bile İranlı gençlerin uğradığı mekanlardan biri olmuş.

Haberin Devamı

Tahran’ın canlı sokakları

Trafik azalmış

Tahran’ın en bilinen özelliği trafiğinin yoğun olmasıdır. Bugünlerde biraz rahatlamış gibi gözüküyor. Eskiden 3 saatte zor giderken otelinize şimdi 1 saatte ulaşıyorsunuz. Yağmur yağdığı zamansa yine karışıyor ve yavaş ilerliyor Tahran sokakları. İran sokaklarında farklı otomobil markaları görürsünüz. İran’da üretilen hiç duymadığınız markalar olduğunu anlıyorsunuz arabalara yaklaşınca. Tahran’ın kuzeyi denilen bölgede ise daha iyi evler karşınıza çıkıyor. Arabalar da son model, lüks arabalar. Bir anda farklı bir şehre gelmiş gibi hissediyorsunuz. Dünya markalarını da bu bölgede görmek mümkün. Gençler gecenin ilerleyen saatlerinde sürekli tur atıyor lüks arabalarıyla bu bölgede. Motorlar ise hâlâ fazla Tahran sokaklarında.

Tahran’ın canlı sokakları

Modern tarz giysiler

İranlı kadınların sokaklarda dolaşmalarıyla ilgili kurallar hâlâ var. Ama biraz yumuşama hissediliyor. Kara çarşaflı kadınlara az rastlıyoruz mesela. Özellikle çok bakımlı ve makyajlı gençlerle karşılaşıyoruz. Saçlarını tamamen kapatmıyor, önünü açık bırakıyorlar. Renkli başörtüsü artmış. Kot giyiliyor. Çiçekli ve rengarenk pardösüler de hemen göze çarpıyor. Birçok Batılı markanın da satış mağazaları açılmış İran’da. Özellikle kırmızı renkli kıyafetler vitrinlerde yerini ön sıralarda alıyor. İran dışından gelen turist kadınlar da başlarını kapatmak zorunda. Yoksa gelip uyarılıyor.

Haberin Devamı

Yemekler baharatlı

İran mutfağının en önemli özelliği yemeklerin baharatlı ve acı olması. Pilavları pirinçlerinden ötürü farklı ve safranlı yeniyor. Tahran sokaklarında gezerken dikkatinizi çeken şeylerden biri de bina resimleri. 4-5 katlı binaların yan cephelerine büyük resimler çizildiğini görüyorsunuz bir çok yerde.

Tahran’ın canlı sokakları

Türk işadamlarıyla ortaklıklar artmış

Ambargonun kalkmasının ardından ticaret canlanmaya başlamış İran’da. Özellikle İranlı işadamlarıyla Türk işadamları arasında ortaklıklar artmış. İran sokaklarında gezerken bankaların fazlalığı da dikkati çekiyor. Türkiye ile ekonomik anlamda son imzalanan anlaşmalar da iki ülke arasında ticari anlamda yeni bir dönemin başlamasını sağlayacak. Tahran, ambargo sonrası bir çok açıdan canlanmış bir şehir olarak misafirlerini bekliyor...