Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de yabancı şirketlerin yatırımını artırması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en önem verdiği konuların başında yer alıyor.

Ekonomik kriz tartışmaları sürerken Türkiye’de Mars Sinema Grubu’nu alan Güney Koreli dev şirket CGV özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki yatırımlarını artırma kararı aldı.

Türkiye’ye 800 milyon dolar yatırım yapan CGV Mars Sinema Grubun Ceo’su Dong Won Kwak nerelerde yatırım yapacağını araştırmak için Güneydoğu’da ve Doğu’da illeri tek tek geziyor. Orada yaşamları inceleyen Dong illere de en az 3 kere gidiyor.

Haberin Devamı

Dünyanın 5. büyük sinema zinciri olan CJ CGV Güney Kore dışında 7 ülkede daha faaliyet gösteriyor. Cinemaximum markası ile Türkiye’de 36 ile yaygınlaşan şirket 99 sinema 867 salon ve 120 bin 144 koltuk ile hizmet veriyor.

200 milyon dolarlık daha yatırım yapacağız

Yatırım için Güneydoğu’da illeri tek tek gezen Güney Koreli kim

CEO Kwak ile İstanbul’da buluştuk. 1 senedir Türkiye’de kalan Dong, Türkiye’ye güvendiklerini ve yatırımı artıracaklarını söyledi. Türkiye’deki olayı bir kriz olarak görmediklerini belirten Dong, “Türkiye’de büyük fırsatlar var. Türkiye’de 15-20 yıllık uzun yatırım planları yapıyoruz. Biz başta Doğu olmak üzere Türkiye’nin her yerinde büyük yatırımlar yapmak istiyoruz. Hiçbir yatırımımızı durdurmadık hatta son hız artırıyoruz. Türkiye’ye güvenimiz tam, Türk ekonomisine güvenimiz sonsuz. Türkiye’nin ciddi bir potansiyeli var. Her ülkede bazı sıkıntılar olur ama bunlar geçici” dedi.

Güney Koreli bir şirketin Türkiye’de şimdiye kadar yaptığı en büyük yatırımla Mars’ı 800 milyon dolara satın aldıklarını belirten Dong, “Ayrıca yılda 30 milyon dolar yatırımımız oluyor. 200 milyon dolarlık bir yatırım planımız var. Bu sadece sinema. 1500’e yakın çalışanımız var” dedi.

Türkiye merkez olacak

Türkiye’yi merkez olarak kullanacaklarını belirten Dong, “Buradan Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’ya açılmayı planlıyoruz. Buradan bölgeyi yöneteceğiz. Türkiye’ye yatırım yapmaktan çok mutluyuz. Türkiye’yi çok seviyorum” dedi. 1500 çalışanının 7’sinin Koreli olduğunu geri kalanının Türk olduğunu belirten Kwak, birçok ülkedeki büroların başına da Türk çalışanlarını geçireceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’deki mısırı çok sevdiğini belirten Dong, mısır ve koltuk ihraç etmeye başladıklarının da altını çizdi.

Alışveriş merkezlerindeki kiraların hâlâ döviz ile olmasından şikâyetçi Kwak. Türk Lirası’na geçiş için talep etmelerine rağmen olumlu bir yanıt alamadığını da vurguluyor.

Sakal bıraktı

Yatırım için Güneydoğu’da illeri tek tek gezen Güney Koreli kim

Güney Kore’de sakallı pek görmezsiniz. Bunu Türkiye’de sakal bırakan CEO Dong’a sordum. Esprili bir şekilde “Yerelleşme çabası olarak bıraktım” dedi. Dong Türk yemeklerini özellikle de kebabı çok seviyor. Emekli olunca Denizli’ye yerleşmek istediğini dile getiriyor.

Bingöl’de yediği peynir ve balın dünyadaki en iyisi olduğunu vurguluyor. Günde 5-6 Türk kahvesi içen Dong, Güney Kore’de bir Türk lokantası açabileceğini söylüyor sohbetimizde.

Dong ayrıca Atatürk’ü anlatan kitaplar okuyor.

Doğu’da kız çocukları da sinemaya gidecek

Yatırım için Güneydoğu’da illeri tek tek gezen Güney Koreli kim

Bugün Bingöl’deki sinemayı açan yarın da Mardin’de sinema açacak olan Dong Türkiye’de 60 ile gittiğini söyledi. Özellikle Anadolu ve Doğu’ya odaklandıklarını belirten Dong, “Ağrı’da 2 tane daha sinema açıyoruz. Ben illeri tek tek geziyorum. Açmadan önce de lokasyona en az 3 kere gidiyorum. Özellikle Doğu’da kız çocuklarının sinemaya neden gönderilmediğini gördüm. Güvenli ve temiz sinemalar açarak onların da gelmesini sağlıyoruz. 5-6 yıl içinde Türkiye’de 15-20 sinema daha açmayı planlıyoruz. Bunların büyük çoğunluğu da Doğu’da olacak” dedi.